Healthstories.gr – υγεία, διατροφή, ομορφιά, φυσική κατάσταση, κορονοϊός, ειδήσεις, αρθραγραφία, συμβουλές, νέα,

Τρόφιμα με πρωτεΐνη: Η νέα μόδα στη διατροφή που σαρώνει παγκοσμίως

trofima me proteini

Η διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη εξελίσσεται σε μια από τις μεγαλύτερες τάσεις των τελευταίων ετών, κατακτώντας ολοένα και περισσότερο χώρο στα ράφια των σούπερ μάρκετ και στα πιάτα των καταναλωτών.

Από γιαούρτια και μπάρες, μέχρι ροφήματα, δημητριακά και ψωμιά, τα «protein-rich» προϊόντα υπόσχονται κορεσμό, αύξηση μυϊκής μάζας και καλύτερο μεταβολισμό. Ωστόσο, η πραγματικότητα είναι πιο σύνθετη: Ποια είναι η επιστημονική βάση πίσω από αυτή τη διατροφική «έκρηξη»; Είναι όλα τα προϊόντα με την ένδειξη “υψηλή πρωτεΐνη” κατάλληλα για τον γενικό πληθυσμό;

Όπως εξηγεί η Dr Suzanne Bartington, η πρωτεΐνη είναι ένα απαραίτητο θρεπτικό συστατικό, ωστόσο η υπερκατανάλωση ή η εσφαλμένη επιλογή προϊόντων ενδέχεται να προκαλέσει σύγχυση ή ακόμα και ανεπιθύμητα αποτελέσματα. Οι διατροφολόγοι  ωστόσο, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την ανεξέλεγκτη κατανάλωση επεξεργασμένων τροφών που προβάλλονται ως «πρωτεϊνικά», χωρίς να πληρούν πάντα τα ποιοτικά διατροφικά πρότυπα.

Τα πιο δημοφιλή προϊόντα πρωτεΐνης

Προσοχή στις ετικέτες

Η Dr Emma Lancashire BA, PhD σύμβουλος σε ευρωπαϊκά προγράμματα δημόσιας υγείας, εξηγεί: «Η πρωτεΐνη δεν είναι απλώς μια τάση. Είναι βασικό θρεπτικό συστατικό που έχει αποδείξει την αξία του επιστημονικά. Ωστόσο, είναι σημαντικό να επιλέγουμε ποιοτικές πηγές, τόσο ζωικές όσο και φυτικές  και να αποφεύγουμε τα επεξεργασμένα προϊόντα που απλώς φέρουν την ένδειξη υψηλής πρωτεΐνης, χωρίς πραγματική διατροφική αξία. Οι καταναλωτές πρέπει να διαβάζουν τις ετικέτες και να προτιμούν τρόφιμα με χαμηλά κορεσμένα λιπαρά και σάκχαρα».

Οι παγίδες

Παρά τη διατροφική αξία της πρωτεΐνης, δεν λείπουν οι προειδοποιήσεις. Η υπερκατανάλωση ζωικής πρωτεΐνης μπορεί να επιβαρύνει τα νεφρά, ενώ πολλά προϊόντα που «διαφημίζονται» ως υγιεινά, περιέχουν πρόσθετα, γλυκαντικά ή υψηλή θερμιδική αξία, σημειώνει η Dr Lancashire.

Photo Shutterstock

Διαβάστε επίσης 

Η πρωτεΐνη, βασικό συστατικό της διατροφής στην τρίτη ηλικία

Πανεπιστήμιο Tufts: Μαύρος καφές, μεγαλύτερη διάρκεια ζωής

 

 

Exit mobile version