Healthstories.gr – υγεία, διατροφή, ομορφιά, φυσική κατάσταση, κορονοϊός, ειδήσεις, αρθραγραφία, συμβουλές, νέα,

Το ατού που έχει το πικάντικο φαγητό – Νέα έρευνα

Το πικάντικο φαγητό, έχει ένα βασικό πλεονέκτημα, καθώς επηρεάζει την ποσότητα που καταναλώνουμε κατά τη διάρκεια ενός γεύματος.

Αυτό είναι ένα από τα βασικά συμπεράσματα έρευνας που έκαναν επιστήμονες στο Κέντρο Αισθητηριακής Αξιολόγησης του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια, υποστηρίζοντας ότι η ελαφρώς πιο πικάντικη γεύση οδηγεί τους ανθρώπους να τρώνε λιγότερο, και άρα να παίρνουν μικρότερο αριθμό θερμίδων.

«Γνωρίζουμε από προηγούμενες μελέτες ότι όταν οι άνθρωποι επιβραδύνουν στο γεύμα τους, τρώνε σημαντικά λιγότερο», δήλωσε η Paige Cunningham, μεταδιδακτορική ερευνήτρια και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης. «Υποψιαζόμασταν ότι το να κάνουμε ένα γεύμα πιο πικάντικο μπορεί να κάνει τους ανθρώπους να μην τρώνε γρήγροα. Σκεφτήκαμε, να δοκιμάσουμε, υπό ελεγχόμενες πειραματικές συνθήκες στο εργαστήριο, αν η προσθήκη μιας μικρής ποσότητας μπαχαρικών, αλλά όχι τόσο πολύ που το γεύμα να είναι μη βρώσιμο, θα κάνει τους ανθρώπους να τρώνε πιο αργά και επομένως να τρώνε λιγότερο».

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η ελαφρά αύξηση της πικάντικης γεύσης χρησιμοποιώντας αποξηραμένη πιπεριά τσίλι επιβράδυνε την κατανάλωση φαγητού και μείωσε την ποσότητα τροφής και ενέργειας που καταναλώνεται σε ένα γεύμα. Όλα αυτά χωρίς να επηρεάζεται αρνητικά η γεύση του πιάτου.

Η ομάδα διεξήγαγε τρία πειράματα σε συνολικά 130 ενήλικες οι οποίοι μπορούσαν να επιλέξουν τσίλι με μοσχάρι ή κοτόπουλο tikka masala – σε μία από τις δύο εκδοχές: ήπια ή πικάντικη. Το επίπεδο πικάντικης γεύσης ελέγχθηκε με προσεκτική μεταβολή της αναλογίας καυτερής έναντι γλυκιάς πάπρικας που προστέθηκε στα πιάτα για να μεταβληθεί η ένταση, διατηρώντας παράλληλα σταθερή τη γεύση του τσίλι.

Tikka masala

Στη συνέχεια, οι ερευνητές κατέγραψαν τους συμμετέχοντες σε βίντεο υψηλής ευκρίνειας ενώ έτρωγαν τα γεύματά τους, για να παρακολουθήσουν τις διατροφικές τους συμπεριφορές. Μέτρησαν την ποσότητα τροφής και νερού που καταναλώθηκε, τη διάρκεια του γεύματος, την ταχύτητα κατανάλωσης σε γραμμάρια ανά λεπτό, τον ρυθμό μπουκιάς, το μέγεθος μπουκιάς και συνέλεξαν αξιολογήσεις για την όρεξη, την προτίμηση και την πικάντικη γεύση πριν και μετά το γεύμα.

Ένας πιο αργός ρυθμός κατανάλωσης τροφής συχνά σημαίνει ότι η τροφή παραμένει στο στόμα για περισσότερο χρόνο, γεγονός που μπορεί να βοηθήσει στην ένδειξη της πληρότητας και να οδηγήσει σε λιγότερη κατανάλωση τροφής. Άλλες μελέτες που επιβραδύνουν τον ρυθμό κατανάλωσης τροφής χειριζόμενοι την υφή έχουν δείξει παρόμοια αποτελέσματα

«Αυτό που είναι κρίσιμο εδώ είναι ότι η μείωση της πρόσληψης συνέβη χωρίς να επηρεάσει αρνητικά το πόσο άρεσε το φαγητό στους συμμετέχοντες», δήλωσαν οι επιστήμονες.
Μάλιστα, πρόσθεσαν ότι η πρόσληψη νερού δεν διέφερε σημαντικά μεταξύ των πικάντικων και των ήπιων γευμάτων.

 

Photo Shutterstock

Διαβάστε επίσης

Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα: Συμπτώματα, διάγνωση και οριστική αντιμετώπιση

Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα: Συμπτώματα, διάγνωση και οριστική αντιμετώπιση

Exit mobile version