Τα αποξηραμένα φρούτα αποτελούν βασικό τρόφιμο σε μια ισορροπημένη διατροφή, καθώς ωφελούν την υγεία της καρδιάς, του εγκεφάλου και τη γενική ευεξία.
Η Mayo Clinic προτείνει ένα εύρος μεταξύ τεσσάρων και έξι μερίδων αποξηρωμένων φρούτων την εβδομάδα για τους ενήλικες, προειδοποιώντας ότι η υπερβολική κατανάλωση θα μπορούσε να συμβάλει στην αύξηση βάρους.
Επιλέξτε αποξηραμένα φρούτα χωρίς πρόσθετη ζάχαρη και υψηλότερη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες για να μειώσετε τον αντίκτυπό τους στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, ενώ παράλληλα να έχετε ένα υγιές έντερο.
Προτιμάμε τα συσκευασμένα αποξηραμένα φρούτα
Όταν είναι συσκευασμένα αφενός έχουμε καλύτερο έλεγχο της ποιότητάς τους και των πρόσθετων που περιέχουν, αφετέρου είναι καθαρά. Γενικά τα αποξηραμένα φρούτα που δεν διατηρούνται σωστά μπορεί να πιάσουν μύκητες, ενώ είναι ιδιαίτερα ελκυστικά σε έντομα τα οποία τείνουν να κάνουν τα αβγά τους σε αυτά.
Οφέλη
Προστατεύουν τα οστά
Σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου της Οκλαχόμα, συμβάλλουν στην πρόληψη της οστεοπόρωσης. Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι η συστηματική κατανάλωση ξηρών δαμάσκηνων οδήγησε στο σχηματισμό νέου οστού σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες.
Ωφελούν την καρδιά
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «Journal of the American College of Nutrition», η αντιοξειδωτική σύνθεση των φρούτων αυτών προστατεύει το καρδιαγγειακό σύστημα, εμποδίζοντας την οξείδωση της «κακής» χοληστερόλης.
Βοηθούν το έντερο
Έχουν ήπια καθαρτική δράση η οποία οφείλεται στη μεγάλη περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες. Υπολογίζεται ότι 10-12 ξηρά δαμάσκηνα παρέχουν 7 γρ. φυτικών ινών, που αντιστοιχούν στο 30% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης. Επίσης, η κατανάλωση αποξηραμένων φρούτων δεν προκαλεί πόνο και πρήξιμο στην κοιλιά.
Ποια αποξηραμένα φρούτα να προτιμήσουμε
Τα ξηρά δαμάσκηνα και οι σταφίδες κατατάσσονται πρώτα μεταξύ όλων των φρούτων -αποξηραμένων και φρέσκων- όσον αφορά την αντιοξειδωτική τους δράση, δηλαδή την ικανότητα των συστατικών τους να απορροφούν τις ελεύθερες ρίζες οξυγόνου, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Αντιγήρανσης των ΗΠΑ. Στην εν λόγω λίστα ακολουθούν οι φράουλες, τα φρέσκα δαμάσκηνα και τα πορτοκάλια.
Photo Shutterstock
Διαβάστε επίσης
Αγαύη ή μέλι, η πιο υγιεινή επιλογή, σύμφωνα με διατροφολόγο
Άμεσες διατροφικές λύσεις μετά από ένα βαρύ γεύμα