Υπάρχουν αρκετές υγιεινές τροφές, που ξυπνούν το μυαλό και βοηθούν τη σκέψη μας να μένει κοφτερή. Υπάρχει ωστόσο μια τροφή συγκεκριμένα που η Δρ Uma Naidoo, διατροφολόγος του Χάρβαρντ, και η Lisa Genova, εκπαιδευμένη στο Χάρβαρντ νευροεπιστήμονας, λένε ότι είναι το κλειδί για έναν υγιή εγκέφαλο: τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά. Σε γενικές γραμμές, οι ειδικοί συμφωνούν ότι η κατανάλωση φυλλωδών λαχανικών είναι απαραίτητη για τη γενική υγεία και ειδικά για τον εγκέφαλό σας.
Υπάρχουν ωστόσο και άλλες τροφές με θρεπτικά συστατικά που θα διατηρήσουν το οργανισμό γερό, ξεκούραστο και θα τονώσουν την σκέψη.
Τροφές για υγιή εγκέφαλο και ”κοφτερή” σκέψη
Αμύγδαλα
Πλούσια σε ακόρεστα λιπαρά, βιταμίνη Ε και μαγνήσιο είναι το καλύτερο αγχολυτικό αλλά και βοηθητικό της μνήμης. Είναι ειδικά για σνακ, αλλά μπορείτε και να τα προσθέσετε σε γιαούρτι, σαλάτες λαχανικών και φρούτων και φυσικά μαζί με αποξηραμένα φρούτα. Προϋπόθεση; Να είναι ανάλατα.
Λιπαρά ψάρια
Σύμφωνα με την Genova, αυτός ο τύπος ψαριών περιλαμβάνει τον σολομό, τις σαρδέλες που είναι πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα -γνωστά για τον σημαντικό ρόλο που παίζουν μεταξύ άλλων στη μάθηση και την σκεψη-, βιταμίνη Β12, βιταμίνη D, ιώδιο, φώσφορ
Καρύδια
Αποτελούν εξαιρετική πηγή α-λινολενικού οξέος, βιταμινών Β, μαγνησίου και αμινοξέων όπως η αργινίνη που δρα αγγειοδιασταλτικά, εντείνοντας έτσι την αιματική ροή. Μπορείτε να τα απολαύσετε ως έχουν ή ακόμη και να τα προσθέσετε στις σαλάτες σας, λέει η Genova.
Αυγό
Ειδικά ο κρόκος αυγού είναι πραγματικός θησαυρός αφού αποτελεί ειδική πηγή ω-λιπαρών, βιταμινών Β, μαγνησίου, αμινοξέων και άλλων θρεπτικών συστατικών! Καταναλώστε το αυγό ολόκληρο, ασπράδι και κρόκο μαζί, προτιμότερο βραστό παρά τηγανιτό.
Μούρα
Προσφέρουν πολυάριθμα οφέλη συμπεριλαμβανόμενων κάποιων που είναι ιδιαίτερα ωφέλιμων για τον εγκέφαλο. Όλα τα είδη μούρων από βατόμουρα, κράνμπερι, μύρτιλα, acai μέχρι φράουλες κ.ά. είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά που προστατεύουν τον εγκέφαλο, καθυστερούν τη γήρανσή του και βελτιώνουν τη μνήμη.
Μαύρη σοκολάτα και κακάο
Και τα δυο διαθέτουν συστατικά που τονώνουν τον εγκέφαλο όπως φλαβονοειδή, καφεΐνη και αντιοξειδωτικά. Σύμφωνα με μελέτες η λελογισμένη κατανάλωση μαύρης σοκολάτας μπορεί να βοηθήσει σε στις πνευµατικές λειτουργίες, να τονώσει τη διάθεση και τα θετικά συναισθήματα αλλά και να δημιουργήσει πιο ”κοφτερή” σκέψη. Στο ίδιο μήκος κύματος και το κακάο που έχει ευεργετική επίδραση στην ψυχική διάθεση, στο νευρικό σύστημα και εγκέφαλο. Απολαύστε το ζεστό ή παγωμένο, καλύτερα χωρίς ή με ελάχιστη ζάχαρη.
Σπανάκι
Το σπανάκι αποτελεί ιδανική πηγή φολικού οξέος και βιταμίνης Β και είναι από τις τροφές που σχετίζονται, άμεσα με τη γενικότερη υγεία των αγγείων και του εγκεφάλου.
Πορτοκάλια
Ένα πορτοκάλι την ημέρα μπορεί να μας προσφέρει τη βιταμίνη C –τη βιταμίνη κλειδί για την πρόληψη των προβλημάτων που σχετίζονται με τη διανοητική υγεία. Η βιταμίνη C είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που μάχεται ενάντια στις βλαβερές ελεύθερες ρίζες που μπορεί να βλάψουν τα εγκεφαλικά κύτταρα, λέει η Genova.
Photo Shutterstock
Διαβάστε επίσης
Νικήστε το διατροφικό λίπος με αυτές τις τροφές
Παχυσαρκία και ορμόνες, αυξάνουν μια συγκεκριμένη μορφή καρκίνου στις γυναίκες