Healthstories.gr – υγεία, διατροφή, ομορφιά, φυσική κατάσταση, κορονοϊός, ειδήσεις, αρθραγραφία, συμβουλές, νέα,

Ρόδι: Ο καρπός της καλοτυχίας και της μακροζωίας

rodi gia kalotixia

Το ρόδι, φέρνει καλοτυχία και αφθονία! Γι΄αυτό και το έθιμο υπαγορεύει να το σπάσουμε στο κατώφλι του σπιτιού μας την Πρωτοχρονιά. Πέρα από αυτό όμως το ρόδι όμως έχει και πολλές άλλες ιδιότητες εξίσου πολύτιμες για τον οργανισμό και την υγεία μας.

Το ρόδι (επιστημονική ονομασία: Punica granatum) είναι μέλος της οικογένειας Lythraceae, και δεν αποτελεί απλώς σύμβολο γονιμότητας, καλής τύχης και αφθονίας αλλά διαθέτει και μοναδικές ιδιότητες! Από την εποχή του Ιπποκράτη μάλιστα είναι γνωστές οι επουλωτικές, δροσιστικές και αντιδιαρροϊκές του ιδιότητες.

Η διατροφική του αξία

Το ρόδι είναι πλούσια πηγή Βιταμινών Α, C, E, K, B6, Νιασίνης, παντοθενικού οξέος καθώς και φολλικού οξέο .Περιέχει σίδηρο, ασβέστιο, μαγνήσιο, φώσφορο, κάλιο, ψευδάργυρο, χαλκό, και σελήνιο.

Δεν περιέχει σχεδόν καθόλου κορεσμένα λιπαρά, νάτριο και χοληστερόλη. Ενώ διακρίνεται και για την επίσης υψηλή περιεκτικότητά του σε φυτοστερόλες, Ω3 λιπαρά οξέα και φυτικές ίνες. Δικαιολογημένα λοιπόν θεωρείται ότι αποτελεί μια πολύ καλή πηγή αντιοξειδωτικών, ουσιών γνωστές για τις αντιγηραντικές τους ιδιότητες, όπως επίσης και για την προστασία ενάντια σε πολλές παθήσεις όπως πχ τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Είναι καλή πηγή Βιταμίνης Ε (ή αλλιώς τοκοφερόλη), λέει η διατροφολόγος, Melissa Rifkin, MS, RDN, CDN.

Τα βασικά οφέλη του ροδιού είναι:

Λάμψη στην επιδερμίδα

Το ρόδι χάρη στις αντιοξειδωτικές ουσίες και τις βιταμίνες του διαθέτει και αντιγηραντική –  αντιοξειδωτική δράση, γι’ αυτό και ως συστατικό καλλυντικών, τρέφει και προστατεύει την επιδερμίδα. Δεν είναι τυχαίο, εξάλλου, που είναι τόσο γνωστό στους κύκλους της κοσμετολογίας.

Photo Shutterstock

Διαβάστε επίσης 

Γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές και χωρίς επιπλέον βάρος

Ξηροί καρποί και αποξηραμένα φρούτα: 7 χειμωνιάτικες προτάσεις

Exit mobile version