Healthstories.gr – υγεία, διατροφή, ομορφιά, φυσική κατάσταση, κορονοϊός, ειδήσεις, αρθραγραφία, συμβουλές, νέα,

Η διαλείπουσα νηστεία μπορεί να προκαλέσει αυτή τη δυσάρεστη παρενέργεια, σύμφωνα με έρευνα

dialeipoysa-nisteia-parenergeia

Μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Cell προειδοποιεί για μία δυσάρεστη παρενέργεια από την διαλείπουσα νηστεία.

Μπορεί η διαλείπουσα νηστεία να συνδέεται με πολλά ευεργετικά αποτελέσματα, αλλά είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι μπορεί να έχει κάποιες ανεπιθύμητες συνέπειες, ανέφερε ο ανώτερος συγγραφέας της μελέτης και βιολόγος βλαστοκυττάρων Bing Zhang. Μία από αυτές τις δυσάρεστες παρενέργειες περιλαμβάνει την απώλεια μαλλιών και πιο λεπτά και πιο κοντά τριχοθυλάκια κατά την αναγέννηση των τριχών.

Όσοι ακολουθούν διαλείπουσα νηστεία τρώνε μόνο συγκεκριμένες ώρες της ημέρας. Για παράδειγμα, μπορείτε να περιοριστείτε σε ένα παράθυρο φαγητού εννέα ωρών και να νηστεύετε τις υπόλοιπες 15 ώρες.

Παρενέργεια από την διαλείπουσα νηστεία

Πριν διερευνήσουν τη σχέση μεταξύ διαλείπουσας νηστείας και τριχόπτωσης στους ενήλικες, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν πειραματόζωα. Είκοσι τέσσερα ξυρισμένα ενήλικα ποντίκια χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες. Η μία ομάδα ακολούθησε ένα μοτίβο διαλείπουσας νηστείας 16:8 (οκτάωρο παράθυρο φαγητού), ενώ η άλλη έκανε εναλλασσόμενη νηστεία (νηστεία τη μια μέρα, απεριόριστη διατροφή την επόμενη μέρα). Η τρίτη ομάδα ήταν η ομάδα ελέγχου.

Στην ομάδα ελέγχου, η οποία είχε απεριόριστη πρόσβαση σε τρόφιμα, υπήρχε φυσιολογική αναγέννηση των μαλλιών. Ωστόσο, και οι δύο ομάδες διαλείπουσας νηστείας «εμφάνισαν σημαντικά μειωμένη αναγέννηση των τριχοθυλακίων», ανέφεραν οι ερευνητές. Την 90η ημέρα, παρατηρήθηκε «μόνο μερική αναγέννηση των μαλλιών», σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου, η οποία ανανέωσε όλα τα μαλλιά της μέχρι την 30ή ημέρα.

«Συλλογικά, αυτά τα ευρήματα δείχνουν ότι ενώ τα συχνά χρησιμοποιούμενα σχήματα διαλείπουσας νηστείας προσφέρουν μεταβολικά οφέλη, παρουσιάζουν σημαντικές ανασταλτικές επιδράσεις στην αναγέννηση των τριχοθυλακίων», έγραψαν οι ερευνητές. Πιο συγκεκριμένα, τονίζουν ότι «το οξειδωτικό στρες που σχετίζεται με τη μετάβαση από τη χρήση γλυκόζης σε λίπος» ευθύνεται για την «αναστολή της τριχοφυΐας».

Όπως εξηγούν, τα βλαστοκύτταρα των τριχοθυλακίων (HFSCs) «περνούν φάσεις δραστηριότητας και λήθαργου και η αναγέννηση της τρίχας εξαρτάται από την ενεργοποίηση αυτών των κυττάρων. Ενώ τα HFSC των ποντικών ελέγχου άρχισαν να ενεργοποιούνται περίπου την 20ή ημέρα μετά το ξύρισμα και παρέμειναν ενεργά μέχρι να ξαναφυτρώσουν τα μαλλιά τους, τα ενεργοποιημένα HFSC των ποντικών διαλείπουσας νηστείας υπέστησαν απόπτωση (προγραμματισμένος κυτταρικός θάνατος) κατά τη διάρκεια παρατεταμένων περιόδων νηστείας».

Οι ερευνητές πραγματοποίησαν το ίδιο πείραμα με ανθρώπους και βρήκαν παρόμοια αποτελέσματα. Σχεδόν 50 υγιείς νεαροί ενήλικες (άνδρες και γυναίκες) χωρίστηκαν τυχαία σε μία από τις τρεις ομάδες: τη δίαιτα περιορισμού της ενέργειας (κατανάλωση 1.200-1.500 kcal/ημέρα), διαλείπουσα νηστεία 6:18 (παράθυρο διατροφής έξι ωρών) και τον έλεγχο ομάδα (χωρίς περιορισμούς).

Στο τέλος, η ομάδα 6:18 παρουσίασε 18% πιο αργή ανάπτυξη μαλλιών από την ομάδα ελέγχου. «Σύμφωνα με τα ευρήματά μας σε προκλινικά μοντέλα, οι άνθρωποι που υποβλήθηκαν σε διαλείπουσα νηστεία έδειξαν σημαντική ανασταλτική επίδραση στην ανάπτυξη των μαλλιών», έγραψαν οι συγγραφείς της μελέτης. Επιπλέον, οι νέες τρίχες ήταν αισθητά πιο «κοντές και πιο λεπτές σε διάμετρο».

Πάντως, οι ερευνητές αναφέρουν ότι χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να κατανοηθεί η πλήρης επίδραση της διαλείπουσας νηστείας και της τριχόπτωσης μεταξύ των ενηλίκων, ειδικά εκείνων που έχουν χρόνια προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένης της παχυσαρκίας.

photo shutterstock

Διαβάστε επίσης

Η παραπληροφόρηση και ο φόβος, οι βασικές αιτίες για τις αντιεμβολιαστικές αντιλήψεις

«ΠΕΦ PROFESSIONAL DEVELOPMENT»: Επενδύσεις σε ανθρώπινο δυναμικό, εκπαίδευση, ερευνητικά κέντρα

Exit mobile version