7 ροφήματα για να αντιμετωπίσετε την δυσκοιλιότητα αμέσως
healthstories
Αν η δυσκοιλιότητα σας ταλαιπωρεί συχνά, θα πρέπει να έχετε υπόψη σας ότι η ενυδάτωση του οργανισμού, είναι μέρος της λύσης του προβλήματος.
7 ροφήματα για να αντιμετωπίσετε την δυσκοιλιότητα αμέσως
1. Νερό
Η πρώτη γραμμή άμυνας για την ανακούφιση της οξείας ή χρόνιας δυσκοιλιότητας είναι η επαρκής ενυδάτωση με νερό. Απλώς σκεφτείτε ότι η δυσκοιλιότητα είναι αποτέλεσμα της δυσλειτουργικής πέψης των τροφών, με αποτέλεσμα να υπάρχει αντίστοιχη δυσλειτουργία στο έντερο. Μερικές φορές είναι απλώς θέμα ενυδάτωσης.
Σε γενικές γραμμές, οι ενήλικες θα πρέπει να πίνουν νερό 1,5 με 2 λίτρα την ημέρα, αλλά ο καθένας μπορεί να έχει διαφορετικές ανάγκες.
2. Νερό με λεμόνι
Τα λεμόνια και ο χυμός τους περιέχουν μια μορφή βιταμίνης C που ονομάζεται κιτρικό οξύ, η οποία σύμφωνα με έρευνα μπορεί να λειτουργήσει ως φυσικό καθαρτικό για μερικούς ανθρώπους χωρίς να προκαλεί διάρροια.
Ο χυμός λεμονιού τραβάει νερό στο γαστρεντερικό σωλήνα και αυτό μπορεί να διεγείρει τη διαδικασία εκκένωσης του εντέρου, οπότε το νερό με λεμόνι, είναι μία καλή λύση.
3. Καφές
Η κατανάλωση καφέ μπορεί επίσης να ενεργοποιήσει το πεπτικό σύστημα να λειτουργήσει, προκαλώντας τα πράγματα να «κινούνται» φυσικά. Ακόμη και ο καφές χωρίς καφεΐνη μπορεί να σας βοηθήσει στην δυσκοιλιότητα
4. Φρέσκος χυμός φρούτων
Οι χυμοί φρούτων όπως το αχλάδι, το μήλο και το βερίκοκο μπορούν να προσφέρουν ανακούφιση από τη δυσκοιλιότητα. Ο χυμός μήλου έχει αρκετά υψηλή αναλογία φρουκτόζης προς γλυκόζη και περιεκτικότητα σε σορβιτόλη, η οποία μπορεί να βοηθήσει στην ήπια ανακούφιση από τη δυσκοιλιότητα.
5. Χυμός δαμάσκηνου
Ο χυμός δαμάσκηνου περιέχει φυσικά σορβιτόλη, ένα φυσικό καθαρτικό Η κατανάλωση χυμού δαμάσκηνου έχει συνδεθεί με καλύτερα πεπτικά αποτελέσματα.
Μια μελέτη που αξιολόγησε τις επιδράσεις του χυμού δαμάσκηνου κατέληξε στο συμπέρασμα ότι αυτό το ρόφημα ήταν μια ασφαλής και φυσική επιλογή ποτού για κατανάλωση, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις χρόνιας δυσκοιλιότητας. Σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Gastroenterology, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι “η πρόσληψη δαμάσκηνου μείωσε σημαντικά τα σκληρά κόπρανα, χωρίς μετεωρισμό, διάρροια ή επείγουσα ανάγκη αφόδευσης.
6. Χυμός αλόης
Η αλόη βέρα περιέχει μεγάλο αριθμό αντιοξειδωτικών και μπορεί να βοηθήσει στην επιτάχυνση της εντερικής κινητικότητας. Υπάρχουν κάποιες έρευνες που δείχνουν ότι η αλόη βέρα δρα ως καθαρτικό, αν και, ο FDA δεν αναγνωρίζει αυτήν την μέθοδο για την τόνωση της κινητικότητας του εντέρου.
7. Τσάι με φρέσκο τζίντζερ
Οι ποικιλίες μαύρου και πράσινου τσαγιού , περιέχουν χιλιάδες βιοδραστικές ενώσεις — όπως αμινοξέα, καφεΐνη, λιγνίνες, πρωτεΐνες, ξανθίνες και φλαβονοειδή — και για αυτό έχουν καθιερωθεί ως μια γενική επιλογή υγιεινού ροφήματος ικανή να ωφελήσει τον οργανισμό σας με πολλούς τρόπους. Το μαύρο και το πράσινο τσάι, ειδικότερα, τείνουν να έχουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε καφεΐνη σε σχέση με άλλα τσάγια, δίνοντάς τους ένα ήπιο καθαρτικό αποτέλεσμα που μπορεί να τονώσει το πεπτικό σύστημα. Η προσθήκη τζίντζερ στο τσάι σας μπορεί να ενισχύσει αυτά τα αποτελέσματα, καθώς το τζίντζερ είναι γνωστό για τη φυσική του ικανότητα να προάγει την πέψη και να διεγείρει τις κινήσεις του εντέρου.