Η ζάχαρη είναι, μαζί με άλλα συστατικά τροφίμων, υπεύθυνη για πολλές από τις επιπτώσεις της παχυσαρκίας και το να μειώσει κάποιος αυτό το γλυκαντικό χωρίς να θυσιάσει τη γεύση, φαίνεται λίγο δύσκολο, στην αρχή τουλάχιστον.
Πώς μπορείτε λοιπόν να μειώσετε τη ζάχαρη χωρίς να θυσιάσετε τη γεύση;
Με την κανέλα! Η κανέλα δεν περιέχει ζάχαρη, αλλά έχει νόστιμη γεύση χάρη στην κινναμαλδεΰδη, την ένωση που παρέχει την ευδιάκριτη γλυκιά και αρωματική γεύση για την οποία είναι γνωστή η κανέλα.
Η κινναμαλδεΰδη περιέχει επίσης ισχυρά αντιοξειδωτικά, ενώ έχει αποδειχθεί ότι παρέχει και άλλα οφέλη, όπως στη διαδικασία της πέψης.
Τις τελευταίες δεκαετίες, η επιστημονική έρευνα διερευνά ολοένα και περισσότερο τα πιθανά οφέλη για την υγεία της κανέλας, ρίχνοντας φως στις βιοδραστικές ενώσεις της και στις επιδράσεις που έχουν, όπως ο διαβήτης, η πεπτική δυσφορία, η φλεγμονή και άλλα.
Μερικές μελέτες για την κανέλα έχουν δείξει ότι σημειώνονται βελτιώσεις στο σάκχαρο του αίματος. Όταν η κανέλα καταναλώνεται πριν ή μαζί με ένα γεύμα, μπορεί να αναστείλει τα πεπτικά ένζυμα που βοηθούν στην πέψη των υδατανθράκων και με αυτόν τον τρόπο επιβραδύνει την αύξηση του σακχάρου στο αίμα μετά από ένα γεύμα.
Αυτό, μαζί με τη βελτίωση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη και την πρόσληψη γλυκόζης, έχει μια επίδραση μείωσης του σακχάρου στο αίμα, παρόμοια με τα διαβητικά φάρμακα.
Μια μελέτη διαπίστωσε ότι τα άτομα σε θεραπεία ινσουλίνης που έπαιρναν συμπληρώματα κανέλας καθημερινά είδαν σημαντική και διαρκή μείωση μετά από ένα σχήμα 40 ημερών. Μάλιστα, όταν οι άνθρωποι σταμάτησαν να παίρνουν συμπλήρωμα κανέλας, είδαν ότι τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα συνέχιζαν και παραμένουν χαμηλότερα από ό,τι στην αρχή της δοκιμής.
Ωστόσο, η κανέλα δεν πρέπει να θεωρείται ως υποκατάστατο για την ρύθμιση του σακχάρου. Η American Diabetes Association αναφέρει συγκεκριμένα ότι η κανέλα δεν είναι τόσο αποτελεσματική όσο το φάρμακο για τον διαβήτη τύπου 2 και σημειώνει ότι τα συμπληρώματα «δεν βοηθούν τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 να επιτύχουν στόχους θεραπείας ή να παρέχουν αξιόπιστη πτώση του σακχάρου στο αίμα».
Διαβάστε επίσης
H τεχνητή νοημοσύνη ανιχνεύει την long COVID
Η ιστορία των φαρμακείων στην Ελλάδα – 200 χρόνια προσφοράς στη δημόσια Υγεία