Healthstories.gr – υγεία, διατροφή, ομορφιά, φυσική κατάσταση, κορονοϊός, ειδήσεις, αρθραγραφία, συμβουλές, νέα,

Αμύγδαλα: Οι λόγοι που πρέπει να τα μουλιάζουμε πριν τα φάμε

amigdala kai nero

Τα αμύγδαλα είναι γνωστά για το πλούσιο θρεπτικό τους προφίλ και τα πολυάριθμα οφέλη τους για την υγεία. Είίναι πλούσια σε βιοτίνη, βιταμίνη Ε, μαγγάνιο, χαλκό, βιταμίνη Β2, φώσφορο, μαγνήσιο, ασβέστιο, φυτικές ίνες, πρωτεΐνες, κάλιο, σίδηρο και μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, αναφέρει η  διαιτολόγος Jenn Schmidt.

Τα πιθανά οφέλη στην υγεία 

Υγεία της καρδιάς: Όντας υψηλά σε μονοακόρεστα λιπαρά, τα αμύγδαλα συμβάλλουν στην μείωση της LDL (κακής) χοληστερόλης και βελτιώνουν την υγεία της καρδιάς.

Αντιοξειδωτικά: Είναι μια καλή πηγή βιταμίνης Ε, η οποία προστατεύει τον οργανισμό από την οξειδωτική βλάβη.

Διαχείριση βάρους: Τα αμύγδαλα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνες, προάγοντας τον κορεσμό και βοηθώντας στον έλεγχο της όρεξης.

Ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα: Τα αμύγδαλα είναι χαμηλά σε υδατάνθρακες, αλλά πλούσια σε καλά λιπαρά, πρωτεΐνες και φυτικές ίνες, καθιστώντας τα ιδανικά για άτομα με διαβήτη.

Υγεία των οστών: Το ασβέστιο και το μαγνήσιο στα αμύγδαλα υποστηρίζουν γερά οστά.

Βελτιωμένη πέψη: Το μούλιασμα των αμυγδάλων βοηθά στη διάσπαση του φυτικού οξέος, το οποίο αναστέλλει την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών, καθιστώντας τα πιο εύκολα στην πέψη.

Αυξημένη απορρόφηση θρεπτικών συστατικών: Βελτιώνουν τη βιοδιαθεσιμότητα θρεπτικών συστατικών, όπως η βιταμίνη Ε και το μαγνήσιο.

Καλύτερη υγεία του δέρματος: Η βιταμίνη Ε απορροφάται πιο εύκολα, προάγοντας καλύτερα την υγεία του δέρματος και την αντιγήρανση.

Βελτιωμένη λειτουργία του εγκεφάλου: Τα μουλιασμένα  συνδέονται με βελτιωμένη γνωστική λειτουργία λόγω της καλύτερης απορρόφησης θρεπτικών συστατικών, που τονώνουν τον εγκέφαλο, όπως η βιταμίνη Β2 και η L-καρνιτίνη.

Ωμά και μουλιασμένα αμύγδαλα: Σύγκριση θρεπτικής αξίας

Τα ωμά και τα μουλιασμένα αμύγδαλα έχουν παρόμοιες διατροφικές συνθέσεις, αλλά το μούλιασμα μπορεί να τροποποιήσει ελαφρώς την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών. Το μούλιασμα των αμυγδάλων μειώνει ελαφρώς τον αριθμό των θερμίδων λόγω της απορρόφησης νερού, λέει η Schmidt.

Τα μουλιασμένα αμύγδαλα έχουν βελτιωμένη βιοδιαθεσιμότητα θρεπτικών συστατικών, όπως το μαγνήσιο και η βιταμίνη Ε, κάνοντας αυτά τα θρεπτικά συστατικά να απορροφώνται πιο εύκολα από τον οργανισμό. Το μούλιασμα μειώνει επίσης την περιεκτικότητα σε φυτικό οξύ, το οποίο μπορεί να επηρεάσει την απορρόφηση μετάλλων όπως το ασβέστιο και ο σίδηρος.

Πώς να μουλιάζετε τα αμύγδαλα

Τόσο τα ωμά όσο και τα μουλιασμένα αμύγδαλα προσφέρουν πληθώρα πλεονεκτημάτων για την υγεία, από τη βελτίωση της υγείας της καρδιάς έως την προώθηση της καλύτερης πέψης, εξηγεί η Schmidt.

Photo Shutterstock

Διαβάστε επίσης 

ΕΦΕΤ: Καμία ανησυχία για τις κονσέρβες τόνου στην Ελλάδα

Μονοφαγία: Όταν οι εμμονές στο φαγητό κρύβουν παγίδες

Exit mobile version