Το να τρώμε ψάρια είναι ζωτικής σημασίας για την εξασφάλιση όλων των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών που χρειάζεται ο οργανισμός μας.
Τα ψάρια αποτελούν μια εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών υψηλής διατροφικής αξίας, με την ιδιαίτερη σημασία τους να έγκειται κυρίως στην περιεκτικότητά τους σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, αναφέρει η διατροφολόγος Amy Goodson MS, RD, CSSD, LD.
Τι είναι τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα στα ψάρια
Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα ανήκουν στα πολυακόρεστα «υγιεινά λίπη» που διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στη στήριξη της καρδιαγγειακής υγείας. Ένα από τα κύρια οφέλη τους είναι η ικανότητά τους να μειώνουν τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων στο αίμα.
Δεδομένου ότι το ανθρώπινο σώμα δεν μπορεί να συνθέσει τα ωμέγα-3 σε επαρκείς ποσότητες, αυτά τα λιπαρά οξέα θεωρούνται απαραίτητα και πρέπει να τα προσλαμβάνουμε από τη διατροφή μας.
Τα κύρια είδη ωμέγα-3 περιλαμβάνουν το DHA και το EPA, που βρίσκονται στα θαλασσινά, καθώς και το ALA, το οποίο προέρχεται από φυτικές πηγές.
Για να προσθέσετε ωμέγα-3 στη διατροφή σας, προτιμήστε λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός και το σκουμπρί, καθώς και φυτικές πηγές όπως ο λιναρόσπορος και οι σπόροι chia.
Βιταμίνες A και D και άλλα θρεπτικά συστατικά
Εκτός από τα ωμέγα-3, τα ψάρια είναι επίσης πλούσια σε βιταμίνες A και D. Η βιταμίνη A ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, ενώ η βιταμίνη D διευκολύνει την απορρόφηση του ασβεστίου, συμβάλλοντας στην υγεία των οστών. Τα ψάρια είναι επίσης πηγή βιταμινών του συμπλέγματος Β, καθώς και σημαντικών μετάλλων όπως το ασβέστιο, ο φώσφορος και ο ψευδάργυρος.
Οφέλη των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων
Σύμφνα με την Amy Goodson, η κατανάλωση ωμέγα-3 μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νόσων, αιφνίδιου θανάτου από αρρυθμία, και σχηματισμού θρόμβων αίματος. Επιπλέον, τα ωμέγα-3 μπορεί να συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου ανάπτυξης ορισμένων μορφών καρκίνου, της νόσου του Αλτσχάιμερ, της άνοιας, και της ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας.
Ψάρια με περιεκτικότητα σε ωμέγα-3 ανά 100 γραμμάρια
- Σαρδέλες: 1,41 γρ.
- Γαύρος: 0,8 γρ.
- Κολιοί: 1,34 γρ.
- Σκουμπρί: 1,34 γρ.
- Πελαγίσιος μπακαλιάρος: 0,18 γρ.
- Γόπες: 0,86 γρ.
- Μελανούρι: 0,96 γρ.
- Ξιφίας: 0,74 γρ.
- Σαφρίδια: 0,26 γρ.
- Κουτσομούρα: 3,9 γρ.
- Σφυρίδα: 265 mg
Η ενσωμάτωση ψαριών στη διατροφή μας μπορεί να συμβάλει σημαντικά στην υγεία, προσφέροντας τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για την ενίσχυση του οργανισμού, καταλήγει η Goodson.
Διαβάστε επίσης
Συμπληρώματα διατροφής: Πώς επηρεάζουν το ήπαρ;
5 τροφές που καλό είναι να μην τις ανακατεύετε με μέλι