Οι ειδικοί λένε ότι η παράλλαξη Δέλτα του νέου κορονοϊού είναι τόσο μεταδοτική ώστε το φθινόπωρο, αν δεν έχουμε καταφέρει να πετύχουμε την ανοσία αγέλης, θα κολλήσουμε πιθανότατα όλοι, ενδεχομένως και οι εμβολιασμένοι.
Η μετάλλαξη Δέλτα (ινδικό στέλεχος) είναι πλέον η κυρίαρχη μετάλλαξη σε όλο τον κόσμο καθώς ανιχνεύεται σε περισσότερες από 124 χώρες.
Η νέα αυτή παραλλαγή του κορωνοϊού είναι έως και 100% πιο μεταδοτική από το αρχικό στέλεχος της Ουχάν και δεν κάνει εξαιρέσεις προσβάλλοντας ακόμα και πλήρως εμβολιασμένα άτομα.
Η μετάλλαξη Δέλτα φαίνεται πως διαφοροποιείται από τις άλλες γνωστές παραλλαγές του κορωνοϊού ως προς την εκδήλωση των συμπτωμάτων.
Η καταγραφή των νέων συμπτωμάτων που χαρακτηρίζουν το στέλεχος «Δέλτα» από τους κλινικούς γιατρούς και τους ερευνητές γίνεται σε πραγματικές συνθήκες, δηλαδή όταν οι ασθενείς εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι αναζητούν ιατρική βοήθεια.
Ποια είναι τα συχνότερα αναφερόμενα συμπτώματα που υποδηλώνουν την εμφάνιση της μετάλλαξη Δέλτα:
- Ρινική καταρροή
- Επίμονος βήχας
- Πονόλαιμος
Πονοκέφαλος - Πυρετός/Δέκατα.
«Ο πονοκέφαλος, ο πονόλαιμος, η ρινική καταρροή και ο πυρετός εντοπίζονται σύμφωνα με στοιχεία από το Ηνωμένο Βασίλειο σε πάνω από το 90% των ατόμων που έχουν προσβληθεί από τη μετάλλαξη Δέλτα», λέει η Δρ. Inci Yildirim Παιδίατρος Λοιμωξιολόγος από το Σύστημα Υγείας του Πανεπιστημίου Γέιλ.
Η ανοσμία
Αντιθέτως, η ανοσμία είναι λιγότερο συχνά αναφερόμενη κάτι που χρήζει επιστημονικής διερεύνησης. Να σημειωθεί ότι η ανοσμία και η αγευσία χαρακτήριζαν τόσο το αρχικό στέλεχος της Ουχάν όσο και το «Άλφα».
Σύμφωνα με τα στοιχεία, πάντως, όσοι έχουν εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις, ακόμα κι αν νοσήσουν, τα συμπτώματα θα είναι ηπιότερα και μικρότερης διάρκειας.
Διαβάστε επίσης
Επιβλαβή σωματίδια στην ατμόσφαιρα λόγω καπνού – Προσοχή στο κλιματιστικό του αυτοκινήτου