Healthstories.gr – υγεία, διατροφή, ομορφιά, φυσική κατάσταση, κορονοϊός, ειδήσεις, αρθραγραφία, συμβουλές, νέα,

Αιφνίδια διακοπή της παρακολούθησης παιδιών με ΙΦΝΕ, επειδή έκλεισαν τα 16

INFE 16 eton

Παραβίαση της ισχύουσας νομοθεσίας σχετικά με τα ηλικιακά όρια παρακολούθησης παιδιών με Ιδιοπαθείς Φλεγμονώδεις Νόσους του Εντέρου (ΙΦΝΕ) στα Παιδιατρικά Νοσοκομεία, επειδή έκλεισαν τα 16 τους χρόνια, καταγγέλλει ο Σύλλογος Ατόμων με Νόσο του Crohn και Ελκώδη Κολίτιδα Ελλάδας.

Ο Σύλλογος έχει λάβει αναφορές από γονείς παιδιών με ΙΦΝΕ που παρακολουθούνται στο Νοσοκομείο Παίδων Αγία Σοφία ότι με απόφαση της Διεύθυνσης Ιατρικής Υπηρεσίας διακόπτεται αιφνιδίως η παρακολούθηση των παιδιών τους στο εξωτερικό ιατρείο ΙΦΝΕ, η εισαγωγή τους στις Παιδιατρικές Κλινικές για έγχυση βιολογικών παραγόντων και η νοσηλεία τους σε υποτροπές της νόσου επειδή ξεπέρασαν την ηλικία των 16 ετών.

Η ισχύουσα νομοθεσία (Υπουργική Απόφαση υπ’ αριθμ. Γ5α/Γ.Π.οικ.79678) είναι σαφής: Ασθενείς με χρόνια νοσήματα που παρακολουθούνται από ειδικές μονάδες, εξετάζονται στα Παιδιατρικά Νοσοκομεία, στα Παιδιατρικά Τμήματα/Κλινικές, στα εξωτερικά ιατρεία φορέων του ΕΣΥ και στα ιδιωτικά ιατρεία έως και την ηλικία των 18 ετών.

Οι ΙΦΝΕ είναι σοβαρά χρόνια νοσήματα και η παρακολούθηση των ασθενών γίνεται αποκλειστικά από εξειδικευμένους ιατρούς, όπως είναι οι ειδικοί παιδογαστρεντερολόγοι του Νοσοκομείου Παίδων Αγία Σοφία, στο οποίο μάλιστα λειτουργεί ξεχωριστό ειδικό ιατρείο ΙΦΝΕ.

Σοβαροί κίνδυνοι

Η αιφνίδια διακοπή της παρακολούθησης των παιδιών με ΙΦΝΕ ενέχει σοβαρούς κινδύνους ως προς τη συνέχιση της λήψης ιατρικής περίθαλψης επιδεινώνοντας την πορεία της νόσου, προκαλώντας υποτροπές και επιπλοκές οι οποίες τελικά συνοδεύονται και από σοβαρή οικονομική επιβάρυνση του συστήματος υγείας.

Για τον λόγο αυτό, ο Σύλλογος καλεί όλους τους αρμόδιους να εφαρμόσουν την ισχύουσα νομοθεσία και να συνεχιστεί απρόσκοπτα η παρακολούθηση όλων των εφήβων ασθενών με ΙΦΝΕ έως την ηλικία των 18 ετών στο Νοσοκομείο Παίδων Αγία Σοφία, όπως γίνεται για τους χρόνιους ασθενείς σε όλα σχεδόν τα Νοσοκομεία της Ευρώπης.

Επίσης θέτειένα ερώτημα και προς τον Υπουργό Υγείας: “πώς είναι δυνατόν γιατροί οι οποίοι έχουν οριστεί σε ανώτατες διευθυντικές και διοικητικές θέσεις σε νοσοκομεία πυλώνες, να παραβιάζουν το νόμο βλάπτοντας την υγεία των παιδιών χωρίς να υπόκεινται σε κανένα έλεγχο από την πολιτεία και χωρίς να έχουν καμία επίπτωση; Έτσι τους δίδεται από την πολιτεία το ελεύθερο να πράττουν κατά το δοκούν και να επιβάλλουν εκ της θέσης τους την παραβίαση των νόμων σε όλους τους υφισταμένους τους υπαλλήλους”.

Ο Σύλλογος καλεί το υπουργείο Υγείας να επιληφθεί του θέματος καθώς πρόκειται για σαφή παραβίαση της νομοθεσίας προκαλούσα βλάβη στην υγεία χρονίως πασχόντων ασθενών.

Φωτό: shutterstock

Διαβάστε επίσης

Πάνω από 250 παραλίες σε όλη την Ελλάδα είναι προσβάσιμες σε όλους

Σακελλαροπούλου: Συναντήθηκε με το ζεύγος Αραμπατζή, που είχε κάνει δωρεά 100.000 ευρώ στο Νοσοκομείο Διδυμοτείχου

Exit mobile version