Πριν πιάσετε αυτό το μπουκάλι με το σιρόπι ή τα φάρμακα για τον βήχα, κάντε ένα βήμα πίσω για ένα δευτερόλεπτο. Ο βήχας στην πραγματικότητα είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεται το παιδί σας.
Ο βήχας είναι συνήθως μια υγιής παλινδρόμηση. Είναι μία προστατευτική αντίδραση που βοηθά στην απομάκρυνση όλων των εκκρίσεων και των υπολειμμάτων από τις αναπνευστικές οδούς. Γι αυτό, δεν είναι πάντα καλό να τον περιορίζετε και να τον καταπιέζετε.
Από την άλλη, οι κίνδυνοι των φαρμάκων για τον βήχα που χορηγούνται χωρίς ιατρική συνταγή μπορεί να είναι σημαντικοί.
Η ηλικία του παιδιού παίζει μεγάλο ρόλο στο αν μπορεί να πάρει ένα φάρμακο για τον βήχα. Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής (AAP) συμβουλεύει ότι:
- Τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα για τον βήχα και το κρυολόγημα δεν πρέπει να χορηγούνται σε παιδιά κάτω των 4 ετών.
- Τα παιδιά ηλικίας 4 έως 6 ετών θα πρέπει να λαμβάνουν φάρμακα για τον βήχα και το κρυολόγημα μόνο εάν τα συστήσει ο γιατρός τους.
- Τα παιδιά 6 ετών και άνω μπορούν να χρησιμοποιήσουν το φάρμακο για το κρυολόγημα και τον βήχα με ασφάλεια όταν χρειάζεται, αλλά η σωστή χρήση και η σωστή δοσολογία είναι σημαντική.
Κίνδυνοι φαρμάκων για τον βήχα
Γιατί υπάρχει ανησυχία για τη χρήση φαρμάκου για τον βήχα στα παιδιά;
Τα φάρμακα για το κρυολόγημα και τον βήχα τείνουν να περιλαμβάνουν περισσότερα από ένα φάρμακα για την καταστολή των συμπτωμάτων του κρυολογήματος. Αυτό μπορεί να προκαλέσει προβλήματα υπερδοσολογίας εάν χορηγείται στο παιδί και άλλο φάρμακο για το κρυολόγημα.
Για παράδειγμα, το φάρμακό σας για το βήχα μπορεί να έχει τόσο αποχρεμπτικό όσο και αναλγητικό. Έτσι, αν δίνετε στο παιδί αναλγητικό, για να το ανακουφίσετε από τον πυρετό ή τον πονοκέφαλο, μπορεί ακούσια να του δίνετε διπλάσια δόση αναλγητικού.
Εναλλακτικές λύσεις για το φάρμακο για τον βήχα
Ακόμα κι αν ο βήχας μπορεί να είναι ένα φυσικό και ευεργετικό σύμπτωμα, πάλι δεν θέλετε να δείτε το παιδί σας να ταλαιπωρείται από τον βήχα.
Πολλοί γιατροί προτείνουν ότι το μέλι μπορεί να είναι πιο αποτελεσματικό για τη θεραπεία του βήχα από τη διφαινυδραμίνη, το δραστικό συστατικό σε ορισμένα αντιβηχικά φάρμακα.
Για τον βήχα:
- Μη δίνετε μέλι σε βρέφη κάτω του 1 έτους. Δεν θα βοηθήσει με τα συμπτώματα και μπορεί να προκαλέσει μια ασθένεια που ονομάζεται βρεφική αλλαντίαση.
- Για παιδιά 1 έτους και άνω: Χρησιμοποιήσετε μέλι, 2 έως 5 mL. Το μέλι αραιώνει τη βλέννα και χαλαρώνει τον βήχα. Έρευνες έχουν δείξει ότι το μέλι είναι καλύτερο από τα αντιβηχικά σιρόπια στη μείωση του βήχα, ειδικά τη νύχτα.
- Για παιδιά 2 ετών και άνω: Μπορείτε να τρίψετε ένα παχύ στρώμα μενθόλη στο δέρμα πάνω από το στήθος και πάνω από το λαιμό. Όπως συμβαίνει με όλα τα φάρμακα, ακολουθήστε προσεκτικά τις οδηγίες.
Άλλοι τρόποι ανακούφισης
- Ρινικό σπρέι φυσιολογικού ορού για να χαλαρώσει η βλέννα και να καθαρίσει τις γεμισμένες ρινικές οδούς.
- Ρινική αναρρόφηση.
- Παστίλιες ή σταγόνες για τον βήχα.
- Ένας υγραντήρας στο δωμάτιο του παιδιού.
- Ατμοθεραπεία, ή ένα ζεστό ντους με κλειστή πόρτα για να ευεργετηθεί το παιδί από τους υδρατμούς που θα δημιουργηθούν.
- Ζεστά ροφήματα, όπως τσάι χωρίς καφεΐνη ή νερό με λεμόνι.
- Άφθονη ξεκούραση και υγρά.
Πώς να φτιάξετε το δικό σας ρινικό φυσιολογικό ορό
Προσθέστε ½ κουταλάκι του γλυκού μη ιωδιούχο αλάτι και ¼ κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα σε 1 φλιτζάνι (8 oz) ζεστό νερό. Ανακατεύουμε να διαλυθεί το αλάτι και η μαγειρική σόδα. Θα πρέπει να χρησιμοποιείτε αποστειρωμένο, απεσταγμένο ή προηγουμένως βρασμένο νερό για ρινικές πλύσεις.
Διαβάστε επίσης
Η μονοτονία του Μιχάλη, τα άγχη των επικεφαλής και πού βρίσκεται η Μίνα