Το καλοκαίρι είναι συνυφασμένο με το παιχνίδι σε εξωτερικούς χώρους, κάτι πολύ ωφέλιμο για την ψυχική υγεία των παιδιών, αλλά συγχρόνως πιο “ανοιχτό” σε τραυματισμούς. Σήμερα, λοιπόν, θα δούμε πώς μπορούμε να περιποιηθούμε το τραύμα του παιδιού μας.
Η παιδίατρος Αλεξάνδρα Κοσμαρίκου μας δίνει ορισμένες χρήσιμες συμβουλές για τα βήματα της περιποίησης των τραυμάτων, που μπορούμε να ακολουθήσουμε και μόνοι μας!
Εννοείται ότι αναφερόμαστε σε κάποιο ήπιο τραύμα, το οποίο δεν απαιτεί συρραφή ή λοιπές ιατρικές παρεμβάσεις.
SOS συμβουλές για το τραύμα
1) Πρώτα απ’όλα δεν πανικοβάλλομαι! Δεν ξεχνώ ότι το άγχος και η ανησυχία μου μεταδίδεται και στο παιδί μου.
2) Αρχικά, πλένω την πληγή με άφθονο νερό και σαπούνι, ώστε να απομακρύνω χώματα και λοιπά υπολείμματα.
3) Εάν το τραύμα παρουσιάζει αιμορραγία, εξασκώ πίεση τοπικά με μία καθαρή γάζα ή ύφασμα, μέχρι να σταματήσει.
4) Επαλείπτω τοπικά με αντισηπτικά, είτε ιωδούχα, είτε με άλλα όπως η καλέντουλα, η οποία διαθέτει άριστες αντιμικροβιακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.
5) Γενικά το τραύμα πρέπει να «αναπνέει». Άρα, εάν επιλέξω να τοποθετήσω επιθέματα, φροντίζω να είναι λεπτά και να τα αλλάζω συχνά.
6) Παρακολουθώ την πληγή και σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων φλεγμονής, επικοινωνώ με την Παιδίατρό μου.
7) Ενημερώνομαι από την Παιδίατρό μου σχετικά με τις φυσικές μεθόδους που μπορώ να ακολουθήσω, για να αντιμετωπίσω συμπτώματα, όπως για παράδειγμα ο πόνος και το οίδημα.
Η Αλεξάνδρα Κοσμαρίκου είναι παιδίατρος, μέλος της Ελληνικής Εταιρίας Ομοιοπαθητικής Ιατρικής και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου με υποτροφία, πάνω στην «Διατροφή κατά την Παιδική ηλικία».