Έτυχε να έχετε κάνει botox πριν μάθετε για την εγκυμοσύνη σας ή αναρωτιέστε αν είναι ασφαλής η χρήση του κατά τον θηλασμό.
Οι απαντήσεις δεν είναι τόσο σαφείς όσο οι ερωτήσεις, και όταν πρόκειται για την υγεία του μωρού σας, η συμβουλή του γιατρού σας είναι πολύτιμη.
Είναι ασφαλής η χρήση botox κατά την εγκυμοσύνη ή τον θηλασμό;
Οι ποσότητες του botox που ενίονται είναι ελάχιστες, αλλά δεν υπάρχουν μελέτες για να διαπιστωθεί εάν εισέρχεται στο μητρικό γάλα και αν απορροφηθεί από το μωρό. Έτσι, ενώ τα αποτελέσματα του botox στην εμφάνιση του δέρματός σας μπορεί να είναι δελεαστικά, είναι καλύτερο να περιμένετε έως ότου δεν θηλάζετε πλέον.
Επιπλέον, ας μην ξεχνάμε ότι το botox είναι ένα συνταγογραφούμενο φάρμακο. Και, όπως όλα τα φάρμακα, έχει πιθανές παρενέργειες, είτε θηλάζετε, είτε όχι. Αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν πονοκέφαλο, πόνο στον αυχένα, κόπωση, διαταραχές της όρασης, πόνο ή μώλωπες στο σημείο της ένεσης και αλλεργικές αντιδράσεις.
Είτε θηλάζετε ή βρίσκεστε στη διαδικασία απογαλακτισμού του μωρού σας από το μητρικό γάλα, μιλήστε πάντα με τον γιατρό σας πριν κάνετε Botox για να δείτε εάν είναι κατάλληλο για εσάς.
Λόγω της έλλειψης έρευνας, ο FDA προειδοποιεί τις εγκύους και τις γυναίκες που θηλάζουν για τη χρήση Botox. Οι βέλτιστες πρακτικές προτείνουν ότι όλες οι αισθητικές επεμβάσεις είναι περιορισμένες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, προκειμένου να μετριαστεί ο κίνδυνος περιττών επιπλοκών.
Κίνδυνοι από τη χρήση του botox κατά τη διάρκεια του θηλασμού
Οι κίνδυνοι από τη χρήση του botox κατά τη διάρκεια του θηλασμού εξαρτώνται από το αν η δραστική του ουσία, η βοτουλινική τοξίνη περνά ή όχι στο μητρικό γάλα. Αν και είναι πολύ περιορισμένη η έρευνα γι αυτόν τον τύπο μετάδοσης, υπήρξαν ορισμένα προκαταρκτικά ευρήματα σχετικά με τη χρήση botox κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Είναι ασφαλής η χρήση botox στην εγκυμοσύνη;
Τα αποτελέσματα της χορήγησης αλλαντοτοξίνης Α κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης στον άνθρωπο είναι σε μεγάλο βαθμό άγνωστα, διότι δεν υπάρχουν μεγάλες κλινικές μελέτες για το θέμα αυτό, παρά το γεγονός ότι το botox δεν χρησιμοποιείται μόνο για αισθητικούς λόγους, αλλά η χρήση του προορίζεται επίσης για δυστονία, σπαστικότητα, ημικρανία και πονοκεφάλους τάσης, καθώς και για σύνδρομα πόνου.
Μία παλαιότερη μελέτη σε 16 γυναίκες που είχαν κάνει botox, κυρίως για θεραπευτικούς λόγους, μόνο μία γυναίκα απέβαλε και μία άλλη έκανε έκτρωση για ιατρικό λόγο. Όλες οι άλλες εγκυμοσύνες ολοκληρώθηκαν και δεν υπήρχαν εμβρυϊκές δυσπλασίες. Με βάση αυτήν την περιορισμένη έρευνα θεράπων γιατρών στις ΗΠΑ, το botox φαίνεται να είναι σχετικά ασφαλές τόσο για τη μέλλουσα μητέρα όσο και για το έμβρυο.
Οι ερευνητές αναφέρουν ότι χρειάζονται περαιτέρω δεδομένα και συστήνουν στους γιατρούς και τις γυναίκες να εξετάζουν προσεκτικά τους κινδύνους και τα οφέλη πριν από τη χρήση του botox στην εγκυμοσύνη.
Διαβάστε επίσης
Ασπαρτάμη: Το ζήτημα είναι στην ποσότητα; Τι λένε ειδικοί στο HS
Αγωνίες για τον Χρυσοχοΐδη, οι ισορροπίες του Μάριου και οι νέοι Γενικοί