Healthstories.gr – υγεία, διατροφή, ομορφιά, φυσική κατάσταση, κορονοϊός, ειδήσεις, αρθραγραφία, συμβουλές, νέα,

Επιστήμονες βρήκαν το κόλπο, για να ηρεμήσει το μωρό, που ξύπνησε και κλαίει το βράδυ

Healthstories Επιστήμονες βρήκαν το κόλπο για να ηρεμήσει το μωρό που ξύπνησε και κλαίει το βράδυ

Το μωρό ξύπνησε και κλαίει το βράδυ, χωρίς να υπάρχει ουσιαστικός λόγος, αφού είναι καθαρό, έχει φάει κανονικά και δεν πεινάει. Το σκηνικό είναι γνωστό σε όλες τις οικογένειες.

Άλλοι έχουν βρει το κόλπο, άλλοι, όμως, όχι και ταλαιπωρούνται για αρκετή ώρα, αφού κατά έναν περίεργο τρόπο, μόλις κοιμηθεί το μωρό, ξαναξυπνάει με κλάματα μέσα στο βράδυ.

Νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Current Biology στις 13 Σεπτεμβρίου καταδεικνύει τη σημασία του να κάνουμε βόλτα το μωρό που κλαίει και όχι απλώς να το κρατάμε. Με επικεφαλής την Kumi Kuroda στο Κέντρο Επιστήμης του Εγκεφάλου RIKEN (CBS) στην Ιαπωνία, η μελέτη περιγράφει λεπτομερώς πώς τα μωρά που κλαίνε επηρεάζονται όταν τα πηγαίνουμε μία βόλτα ενώ τα έχουμε αγκαλιά, καθόμαστε και και μετά τα αφήνουμε στο κρεβάτι τους. Τα δεδομένα δείχνουν ότι μια απλή αλλά χωρίς κόστος και αποτελεσματική τεχνική, αυξάνει την πιθανότητα να ηρεμήσει ένα μωρό που κλαίει και να κοιμηθεί στο κρεβάτι του.

Η Kuroda και η ομάδα της βρήκαν μια «απόκριση μεταφοράς» σε ταλαιπωρημένα ποντίκια και ανθρώπινα μωρά, στα οποία τα βρέφη ηρεμούν όταν τα μεταφέρουν οι μητέρες τους, αναφέρει το eurekalert.org. Η απόκριση είναι μια σύνθετη σειρά παράλληλων βιολογικών διεργασιών που έχουν ως αποτέλεσμα μειωμένο κλάμα και χαμηλότερους καρδιακούς παλμούς, κάτι που βοηθά τους γονείς να μεταφέρουν τα βρέφη.

Στη νέα μελέτη χρησιμοποιήθηκαν ένα σύστημα ηλεκτροκαρδιογραφήματος για μωρά και βιντεοκάμερες για να συγκριθούν οι αλλαγές στον καρδιακό ρυθμό και τη συμπεριφορά του μωρού, καθώς οι μητέρες έκαναν τις συνηθισμένες κινήσεις τους για να ηρεμήσουν τα βρέφη, όπως η αγκαλιά, η βόλτα με το καρότσι και το κράτημα ενώ κάθονταν.

Τα δεδομένα κατά τη διάρκεια αυτών των δραστηριοτήτων καταγράφηκαν σε μωρά που έκλαιγαν, ήταν ξύπνια και ήρεμα ή κοιμόντουσαν. Σε κάθε καρδιακό παλμό, η συμπεριφορά αξιολογήθηκε ως κοιμισμένη, σε εγρήγορση ή κλάμα και βαθμολογήθηκε ανάλογα. Με αυτόν τον τρόπο οι ερευνητές μπορούσαν να παρακολουθούν τις αλλαγές τόσο στη συμπεριφορά όσο και στη φυσιολογία με ακρίβεια δευτερολέπτου.

Το κόλπο για να ηρεμήσει το μωρό που ξύπνησε και κλαίει το βράδυ

Το πείραμα οδήγησε σε μερικά σημαντικά ευρήματα και τη συνήθεια των 5 και 8 λεπτών.

Πρώτον, όπως εξηγεί η Kuroda, «το περπάτημα για πέντε λεπτά προάγει τον ύπνο, αλλά μόνο για τα βρέφη που κλαίνε. Παραδόξως, αυτό το αποτέλεσμα απουσίαζε όταν τα μωρά ήταν ήδη ήρεμα εκ των προτέρων». Μεταξύ των μωρών που μελετήθηκαν, όλα είχαν σταματήσει να κλαίνε στο τέλος του πεντάλεπτου περπατήματος και είχαν μειωμένους καρδιακούς παλμούς και περίπου τα μισά κοιμόντουσαν.

Δεύτερον, το να κάθεται η μαμά και να κρατά το μωρό που έκλαιγε, δεν είχε αποτέλεσμα. Οι καρδιακοί παλμοί έτειναν να ανεβαίνουν και το κλάμα επέμενε.

Η μέτρηση του καρδιακού παλμού επέτρεψε στους ερευνητές να αναλύσουν την επίδραση κάθε μικροδραστηριότητας.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα μωρά ήταν εξαιρετικά ευαίσθητα σε όλες τις κινήσεις της μητέρας τους. Για παράδειγμα, οι καρδιακοί παλμοί αυξάνονταν όταν οι μητέρες γύριζαν ή όταν σταματούσαν να περπατούν. Το πιο σημαντικό γεγονός που ενόχλησε τα βρέφη που κοιμόντουσαν συνέβη ακριβώς όταν χώριζαν από τις μητέρες τους.

Κάθε μητέρα έχει βιώσει την απογοήτευση του να έχει ένα μωρό που κοιμάται επιτέλους και να ξυπνά ξανά. Οι ερευνητές εντόπισαν το πρόβλημα χρησιμοποιώντας τα δεδομένα του καρδιακού παλμού. «Αν και δεν το είχαμε προβλέψει», λέει η Kuroda, «η βασική παράμετρος για την επιτυχή τοποθέτηση των βρεφών που κοιμούνται ήταν η καθυστέρηση από την έναρξη του ύπνου». Τα μωρά συχνά ξυπνούσαν αν τα έβαζαν κάτω πριν κοιμηθούν περίπου 8 λεπτά. Έτσι, με βάση τα δεδομένα, η Kuroda συνιστά ότι όταν τα μωρά κλαίνε πολύ και δεν μπορούν να κοιμηθούν, οι μητέρες πρέπει να τα έχουν αγκαλιά και να περπατούν σταθερά για περίπου 5 λεπτά με λίγες απότομες κινήσεις, στη συνέχεια να κάτσουν κάπου για περίπου 8 λεπτά πριν τα ξαπλώσουν στο κρεβάτι για ύπνο.

Αν και αυτή η διαδικασία δεν αντιμετωπίζει γιατί μερικά μωρά κλαίνε υπερβολικά και δεν μπορούν να κοιμηθούν, προσφέρει μια άμεση λύση που μπορεί να βοηθήσει τους γονείς των νεογνών. Επιπλέον, οι ερευνητές αναγνωρίζουν τη χρησιμότητα των δεδομένων καρδιακού ρυθμού σε αυτήν την εποχή φορητών συσκευών. «Αναπτύσσουμε μια φορητή συσκευή «παιδικής τεχνολογίας» με την οποία οι γονείς μπορούν να δουν τις φυσιολογικές καταστάσεις των μωρών τους στα smartphone τους σε πραγματικό χρόνο», λέει ο Kuroda. «Όπως η προπόνηση φυσικής κατάστασης με βάση την επιστήμη, μπορούμε να κάνουμε γονεϊκή βάση με βάση την επιστήμη με αυτές τις εξελίξεις και ελπίζουμε να βοηθήσουμε τα μωρά να κοιμηθούν και να μειώσουμε το άγχος των γονιών που προκαλείται από το υπερβολικό κλάμα του βρέφους».

Διαβάστε επίσης

Νέα εμβόλια και αναμνηστική δόση: Ο πρύτανης και 3 καθηγητές του ΕΚΠΑ λύνουν τις απορίες

Προσωπικός Γιατρός: Ένας στους δύο στην Αττική δεν μπορεί να βρει

Exit mobile version