Healthstories.gr – υγεία, διατροφή, ομορφιά, φυσική κατάσταση, κορονοϊός, ειδήσεις, αρθραγραφία, συμβουλές, νέα,

Πότε θα σταματήσει το παιδί μου να τραυλίζει; Η παιδίατρος απαντά

Πότε θα σταματήσει το παιδί μου να τραυλίζει; Η παιδίατρος απαντά

Πολλά νήπια και παιδιά προσχολικής ηλικίας έχουν την τάση να τραυλίζουν όταν αρχίσουν να μιλάνε και, αν και πολλοί γονείς ανησυχούν, αυτά τα παιδιά θα το ξεπεράσουν καθώς μεγαλώνουν και η ομιλία τους θα είναι απολύτως φυσιολογική, μας λέει η Δρ. Όλγα Τζέτζη, Παιδίατρος, Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής ΑΠΘ, Ειδικευθείσα στη Μ.Βρετανία, Πρόεδρος Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Ν. Θεσσαλονίκης. Πότε, λοιπόν, θα σταματήσει το παιδί μου να τραυλίζει;

Επειδή τα πιο πολλά απ’ αυτά τα παιδιά δεν τραυλίζουν σαν ενήλικες, αυτό το φυσιολογικό στάδιο της ανάπτυξης του λόγου αναφέρεται ως ψευδοτραύλισμα. Όταν τα παιδιά μαθαίνουν να μιλάνε, μπορεί να επαναλαμβάνουν συγκεκριμένες λέξεις, να κομπιάζουν στην ομιλία, να αντικαθιστούν λέξεις μεταξύ τους και να μην μπορούν να πουν ορισμένες λέξεις.

Τα παιδιά με ψευδοτραύλισμα συνήθως επαναλαμβάνουν κάποιες σύντομες λέξεις και συλλαβές. Ο τραυλισμός συνήθως έρχεται και φεύγει και τον παρατηρείτε όταν το παιδί είναι ενθουσιασμένο, αγχωμένο ή πολύ κουρασμένο αλλά το ίδιο συνήθως δεν το παρατηρεί.

Οι αιτίες

Συνήθως δεν είναι γνωστό ποιες αιτίες κάνουν το παιδί να τραυλίζει αλλά φαίνεται ότι είναι γενετικό και εμφανίζεται σε μερικές οικογένειες, έτσι ένα παιδάκι είναι πιο πιθανό να τραυλίζει όταν τραυλίζει και κάποιος γονέας. Το τραύλισμα μπορεί επίσης να συμβεί σε ένα παιδί που βιώνει έντονο στρες, για παράδειγμα η αλλαγή παιδικού σταθμού, η μετακόμιση, η γέννηση ενός μωρού στην οικογένεια κ.τ.λ. Το τραύλισμα είναι πιο συχνό στα αγόρια. Συνήθως το τραύλισμα δεν απασχολεί για πολύ μιας και δεν επιμένει για παραπάνω από δύο ή τρεις μήνες ή τουλάχιστον βελτιώνεται σταδιακά σε αυτό το χρονικό διάστημα. Μέχρι να υποχωρήσει από μόνο του, υπάρχουν μερικά βήματα που πρέπει να κάνετε για να βοηθήσετε το παιδί.

Πώς θα βοηθήσετε το παιδί βήμα βήμα

• Mην το διορθώνετε και μην το διακόπτετε όταν μιλάει και ζητήστε από τους άλλους να μην το διορθώνουν επίσης

• Μην του ζητήσετε να επαναλάβει αυτό που είπε

• Μην το κάνετε να εξασκηθεί λέγοντας ορισμένες λέξεις ή συλλαβές

• Βεβαιωθείτε ότι μιλάτε αργά και καθαρά στο παιδί σας και δώστε του τον χρόνο που χρειάζεται για να τελειώσει αυτό που προσπαθεί να πει

• Μιλήστε πολύ στο παιδί σας συζητώντας για το πώς πέρασε την μέρα του και διαβάζοντας βιβλία

• Προσπαθήστε να μειώσετε το στρες και τις καταστάσεις που πιθανόν να επιδεινώσουν το τραύλισμα.

Αν απλά αγνοήσετε το τραύλισμα, αυτό θα υποχωρήσει από μόνο του χωρίς καμιά άλλη παρέμβαση. Θα πρέπει να υποστηρίζετε το παιδί ειδικά όταν βλέπετε ότι το τραύλισμα το απασχολεί.

Το αληθές τραύλισμα είναι λιγότερο συνηθισμένο από το ψευδοτραύλισμα. Σε αντίθεση με τα παιδιά με ψευδοτραύλισμα , τα παιδιά με αληθές τραύλισμα είναι πιο πιθανό να έχουν μεγάλες επαναλήψεις κάποιων συλλαβών ή σύντομων λέξεων.

Ενώ και το αληθές τραύλισμα μπορεί να φεύγει και να έρχεται, συμβαίνει πιο συχνά από το ψευδοτραύλισμα. Επίσης τα παιδιά με αληθές τραύλισμα είναι πιο πιθανό να αισθάνονται άσχημα και να ντρέπονται γι’ αυτό και μερικές φορές φοβούνται να μιλήσουν. Για τα παιδιά με ψευδοτραύλισμα, εάν αυτό επιμένει για παραπάνω από δύο ή τρεις μήνες, ή το παιδί είναι ανήσυχο γιατί το συνειδητοποιεί, τότε η λογοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει. Τα παιδιά με αληθές τραύλισμα θα πρέπει να ξεκινήσουν λογοθεραπεία.

Διαβάστε επίσης

ΕΟΦ: Ανακαλεί από την αγορά γνωστό φάρμακο για την αναιμία

Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για το Πρόγραμμα Υποτροφιών και Πρακτικής Άσκησης της DEMO

Μια νέα ορμονοθεραπεία βελτιώνει τη γνωστική λειτουργία των ατόμων με σύνδρομο Ντάουν

Exit mobile version