Οι κολικοί, είναι ένα από τα συχνότερα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουν πάρα πολλοί γονείς κατά τις πρώτες εβδομάδες της ζωής του μωρού. Το φαινόμενο των κολικών μπορεί να είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο, ωστόσο τα χαρακτηριστικά του είναι αόριστα και ασαφή.
Σε κάθε περίπτωση οι κολικοί είναι μια διαταραχή στην οποία, συνήθως, δίνεται περισσότερη σημασία απ’ όσο χρειάζεται. Δεν πρέπει να σας ανησυχούν γιατί δεν επηρεάζουν καθόλου την υγεία και την ανάπτυξη του παιδιού.
Άρα, δεν πρέπει να τους θεωρούμε ως ασθένεια, αλλά μάλλον σαν μία φάση της ανάπτυξης του μωρού, γι’ αυτό και καλό θα ήταν να τους αντιμετωπίζουμε με ηρεμία και ψυχραιμία. Υπομονή και η κατάσταση θα διορθωθεί από μόνη της, γύρω στον τρίτο μήνα.
Αποτελεσματική αντιμετώπιση
Ο παιδίατρος, Αντώνιος Δαρζέντας, θέλοντας να βοηθήσει τους νέους γονείς για το πώς θα χειριστούν αποτελεσματικά αυτή την κατάσταση που ταλαιπωρεί πρωτίστως τα μωράκια αλλά και το πώς θα ανακουφίσουν το μωρό που κλαίει απαρηγόρητα λόγω κολικών συγκέντρωσε τις τεχνικές που πραγματικά έχουν αποτέλεσμα αλλά και αυτές που ΔΕΝ προσφέρουν τίποτα απολύτως.
Όπως επισημαίνει και ο κ. Δαρζέντας είναι καθήκον του παιδιάτρου σας να εξετάσει το μωρό και να αποκλείσει οργανικά αίτια των κολικών ενώ οι γονείς θα πρέπει να γνωρίζουν ότι ένα βρέφος που τρώει καλά και παίρνει καλά βάρος έχει απλούς κολικούς και δεν θα πρέπει να ανησυχείτε.
Ποιες τεχνικές ΔΕΝ έχουν κανένα αποτέλεσμα
1. Σταγόνες Σιμεθικόνης. Οι μελέτες δεν δείχνουν ωφέλεια.
2. Αφεψήματα βοτάνων. Αν και κάποιες μελέτες δείχνουν κάποια ωφέλεια περισσότερα δεδομένα χρειάζονται. Ακόμα και αν γίνει χρήση τους καλύτερα να είναι περιορισμένη. Αν τα χρησιμοποιήσετε δώστε καλύτερα σκευάσματα που υπάρχουν στο φαρμακείο και όχι αυτοσχέδια μαντζουνια ή προϊόντα από το διαδίκτυο .
3. Μασάζ στα βρέφη. Οι μελέτες δεν δείχνουν ότι υπάρχει ωφέλεια.
Ποιες τεχνικές έχουν αποδεδειγμένα αποτελέσματα
1. Σύμφωνα λοιπόν με τα τωρινά δεδομένα δουλεύει στους κολικούς το προβιοτικό Lactobacillus reuteri (strain DSM 17938) με δόση 5 σταγόνες την ημέρα. Φαίνεται πως το προβιοτικό δουλεύει καλύτερα στα θηλάζοντα βρέφη μιας και στα βρέφη που τρέφονται με μπουκάλι τα αποτελέσματα είναι αντιφατικά.
2. Στα θηλαζοντα βρέφη βοηθά μια υποαλλεργική δίαιτα της μητέρας. Αποκλείστε από το διαιτολογιό της κυρίως γάλα αγελάδας και γαλακτοκομικα, αλλά και φυστίκια, σόγια, ψάρι, αυγό.
3. Στα μη θηλάζοντα βρέφη βοηθά η εισαγωγή υποαλλεργικού, υδρολυμένου γάλακτος. Είναι προφανές πως στους βρεφικούς κολικούς υπάρχει μηχανισμός «αλλεργίας ή δυσανεξίας στις πρωτεΐνες του γάλακτος αγελάδας. Σε αλλαγή του γάλακτος πρέπει να δοθεί χρόνος σε αυτό να δράσει. Μπορεί να χρειαστούν 2 ή 3 εβδομάδες. Είναι λάθος να αλλάζουν γάλατα κάθε δύο τρεις μέρες.
4. Καινούρια δεδομένα αλλά πολύ περιορισμένα ακόμα, δείχνουν πως αποτέλεσμα μπορεί να έχει και η χορήγηση 2 ml διαλύματος σουκρόζης 12% στις 5 και στις 8 το απόγευμα.
Γενικά σε κάθε μία από τις παραπάνω παρεμβάσεις δώστε χρόνο να δράσουν. Οι κολικοί δεν θα περάσουν ως εκ θαύματος σε μια μέρα. Απλά σιγά σιγά θα δείτε μείωση του κλάματος. Στην διαδικασία αυτή μάλιστα κάποιες μέρες θα είναι χειρότερες και κάποιες καλύτερες. Μην χάνετε το κουράγιο σας.
Τι να κάνετε όταν το μωρό σας κλαίει έντονα εν μέσω κολικών
Πάρτε το μωρό σας αγκαλιά. Χαιδεψτε το. Οι κινήσεις σας να είναι ήρεμες και όχι νευρικές. Τα περισσότερα επεισόδια shaking baby Syndrome γίνονται την ώρα των κολικών.
Χρησιμοποιήστε πιπίλα. Προσπαθήστε όταν πίνουν γάλα να μην καταπινουν αέρα. Μερικά μωρά τα ηρεμεί ο λευκός θόρυβος όπως η ηλεκτρική σκούπα ή ο απορροφητήρας.
Οπλιστείτε με υπομονή και να είστε σίγουροι πως το μωρό σας δεν θα πάθει τίποτα και δεν θα θυμάται τίποτα από τα επεισόδια κολικων.
Μαμάδες φροντίστε τον εαυτό σας και να είστε σίγουρες πως δεν κάνετε κανένα λάθος.
Προσπαθήστε να βρείτε χρόνο για τον εαυτό σας και εάν υπάρχει δυνατότητα αφήστε το μωρό σας λίγες ώρες σε κάποιον άλλον ακόμα και εάν αυτό κλαίει. Προσπαθήστε να βρείτε ψύχραιμη βοήθεια. Οι γιαγιάδες συχνά είναι πιο αγχωμενες από εσάς, συνήθως οι σύζυγοι είναι καλύτερη βοήθεια. Εμπιστευτείτε τους.
Τελειώνοντας, όλες οι μελέτες δείχνουν πως τα μωρά που κάνουν κολικούς δεν έχουν μακροχρόνια κανένα πρόβλημα συμπεριφοράς ούτε παραπάνω προβλήματα υγείας. Επίσης μόλις οι κολικοί περάσουν, το μητρικό άγχος έρχεται σε κανονικά πλαίσια. Μην αφήνετε τους κολικούς να χαλάσουν την σχέση με το μωρό σας και τον οικογενειακό δεσμό.
Διαβάστε επίσης
Τρόποι για να “ανανεώσεις” την πράσινη σαλάτα σου
Αγοράκι έπαθε σοβαρό έγκαυμα από απορρυπαντικό ρούχων
ΗΠΑ: Δαπανούν τα διπλάσια χρήματα για τη θεραπεία του καρκίνου, χωρίς καλύτερα αποτελέσματα