Οι έφηβοι αγνοούν και δεν απαντούν στη φωνή της μαμάς. Ναι, το ξέρετε γιατί το έχετε βιώσει. Και όχι μόνο αυτό, ενώ φωνάζετε το όνομά τους και δεν απαντούν, διαπιστώνετε ότι αν στο επόμενο δευτερόλεπτο τους φωνάξει κάποιος άλλος, αμέσως ακούν και απαντούν.
Μελέτη διαπιστώνει ότι οι έφηβοι δεν ακούν τη φωνή της μαμάς γιατί οι εγκέφαλοι των εφήβων εμποδίζουν τον ήχο της φωνής της μητέρας.
Εάν έχετε νιώσει ποτέ ότι ο έφηβός σας σας αγνοεί, η επιστήμη επιτέλους δίνει την απάντηση. Το καλύτερο; Δεν είναι προσωπικό. Το χειρότερο; Δεν πρόκειται να σταματήσει σύντομα.
Κάθε γονιός, κάποια στιγμή έχει αναρωτηθεί «Γιατί το παιδί μου δεν με ακούει ποτέ!;».
Μέχρι τώρα, δεν είχε υπάρξει πραγματικά καλή απάντηση. Αλλά ευτυχώς, υπάρχουν επιστήμονες που έχουν υπομείνει την οδυνηρή πλευρά της ανατροφής των εφήβων. Μελέτησαν αυτή την πανάρχαια γονική γκρίνια και εφάρμοσαν την επιστημονική μέθοδο.
Οι εφήβοι αγνοούν τη φωνή της μαμάς
Και τι βρήκαν; Οι έφηβοι πραγματικά δεν ακούν τις μητέρες τους, γιατί εκείνη τη στιγμή δεν ακούν τη φωνή της.
Μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Neuroscience δείχνει ότι ο εγκέφαλος των εφήβων μετατοπίζεται από την εστίαση στη φωνή της μαμάς στις φωνές των συνομηλίκων.
Ωστόσο, δεν είναι προσωπικό. Είναι στην πραγματικότητα μια λειτουργία της φύσης.
Η μελέτη πήρε 46 παιδιά ηλικίας μεταξύ 7 και 16 ετών και χρησιμοποίησε λειτουργική μαγνητική τομογραφία για να δει τι συνέβαινε όταν άκουγαν τη φωνή της μητέρας τους και στη συνέχεια μια άγνωστη γυναικεία φωνή. Αξίζει να σημειωθεί ότι στη μελέτη δεν αναφέρονται άνδρες ή μη δυαδικοί γονείς. Όλοι οι συμμετέχοντες είχαν δείκτη νοημοσύνης 80 ή μεγαλύτερο και ανατράφηκαν από τις βιολογικές τους μητέρες.
Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι όταν τα μωρά και τα μικρά παιδιά ακούν τη φωνή της μητέρας τους, το κέντρο ανταμοιβής στον εγκέφαλό τους κινητοποιείται.
Το διαφορετικό σε αυτή τη νέα μελέτη, αναφέρει το parents.com είναι ότι τα παιδιά 13 ετών και άνω δεν είχαν την ίδια ανταπόκριση. Μάλλον, ο εγκέφαλός τους φώτισε τα κέντρα ανταμοιβής όταν άκουγαν άγνωστες γυναικείες φωνές.
«Ακριβώς όπως ένα βρέφος ξέρει να συντονίζεται στη φωνή της μητέρας του, ένας έφηβος ξέρει να συντονίζεται σε νέες φωνές», λέει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Δρ. Daniel Abrams, Ph.D., κλινικός αναπληρωτής καθηγητής ψυχιατρικής και συμπεριφορικών επιστημών, στο Stanford Medicine News Center . “Σαν έφηβος, δεν ξέρεις ότι το κάνεις αυτό. Είσαι απλώς εσύ: Έχεις τους φίλους και τους νέους συντρόφους σου και θέλεις να περάσεις χρόνο μαζί τους. Το μυαλό σου γίνεται όλο και πιο ευαίσθητο και έλκεται από αυτές οι άγνωστες φωνές».
Ο εγκέφαλος των εφήβων στρέφεται προς περισσότερη ανεξαρτησία, κάτι που είναι απολύτως φυσικό και αναμενόμενο. Όπως αποδεικνύεται, ο εγκέφαλός τους μπορεί να φιλτράρει τύπους φωνών ανάλογα με τα επίπεδα σπουδαιότητας. Έτσι, η μαμά δεν είναι πλέον το νούμερο ένα. Και όταν θυμόμαστε ότι οι έφηβοι ενδιαφέρονται όλο και περισσότερο για την ανάληψη κινδύνων και την καινοτομία, αυτή η νέα ενοχλητική συμπεριφορά ξαφνικά βγάζει πολύ νόημα.
Αυτή η έρευνα μπορεί να κάνει τους περισσότερους γονείς να γελούν με ένα νεύμα εξοικείωσης με την απογοήτευση ότι αγνοούνται από τους εφήβους τους, αλλά μπορεί επίσης να βοηθήσει τους ερευνητές να κατανοήσουν καλύτερα πώς και γιατί τα παιδιά με αυτισμό συντονίζονται σε συγκεκριμένες φωνές και κοινωνικά ερεθίσματα. Για παράδειγμα, τα μικρότερα παιδιά με αυτισμό δεν φαίνεται να έχουν τόσο ισχυρή ανταπόκριση στη φωνή της μητέρας τους όσο τα παιδιά χωρίς αυτισμό.
«Τα παιδιά με αυτισμό συχνά ακούνει τις φωνές γύρω τους και δεν ξέρουμε γιατί», δήλωσε ο Δρ. Abrams, Ph.D. «Είναι ακόμα ένα ανοιχτό ερώτημα πώς αυτό συμβάλλει στις γενικές δυσκολίες τους με την κοινωνική επικοινωνία».
Ενώ η επιστήμη πίσω από το πώς ακούμε και επικοινωνούμε ο ένας με τον άλλο είναι συναρπαστική και ελπίζουμε ότι θα οδηγήσει σε πολλές ανακαλύψεις, η μοναδική ανακάλυψη που περιμένει αυτή η εξουθενωμένη μαμά είναι πώς να κάνει τον έφηβο να την ακούσει.
Δυστυχώς, η επιστήμη είναι ακόμα πίσω σε αυτό.
Διαβάστε επίσης
Τι γίνεται με επαναλοιμώξεις και διασωληνώσεις, φόβοι για τα νέα στελέχη – Τι ισχύει στα σχολεία
Μελιτζάνα – Θερμίδες, ιδιότητες και το μυστικό που ξέρουν λίγοι