Healthstories.gr – υγεία, διατροφή, ομορφιά, φυσική κατάσταση, κορονοϊός, ειδήσεις, αρθραγραφία, συμβουλές, νέα,

Οι 4 μεγάλοι κίνδυνοι στα γεννητικά όργανα των αγοριών που πρέπει να γνωρίζετε

Οι 4 μεγάλοι κίνδυνοι στα γεννητικά όργανα των αγοριών που πρέπει να γνωρίζετε

Τα γεννητικά όργανα των αγοριών χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής από τους γονείς από τη στιγμή της γέννησής τους, καθώς αποτελούν μέρος του ουροποιητικού αλλά και του αναπαραγωγικού συστήματος.

Είναι σημαντικό οι γονείς να γνωρίζουν πώς να φροντίζουν την καθαριότητα των γεννητικών οργάνων των αγοριών και αν παρατηρήσουν κάτι που θεωρούν μη φυσιολογικό να συμβουλευτούν αμέσως τον γιατρό.

“Tο επώδυνο ημίοσχεο είναι μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από άλγος και οίδημα του οσχέου. Είναι συνηθισμένο στην παιδική ηλικία και συνήθως πανικοβάλει τους γονείς. Aπαιτεί έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία . Όταν εμφανίζεται, η πρώτη διαγνωστική σκέψη κατευθύνεται στη συστροφή του όρχεως. Ωστόσο υπάρχουν και άλλες παθήσεις που θα πρέπει να διερευνηθούν όπως η επιδιδυμίτιδα, η συστροφή της κύστης Morgagni και το ιδιοπαθές οίδημα οσχέου”, μας λέει ο Παιδοχειρουργός Ηλίας Αλεξίου.

Επιδιδυμίτιδα

Επιδιδυμίτιδα είναι η φλεγμονή της επιδιδυμίδας, του οργάνου εκείνου δηλαδή που βρίσκεται πάνω και πίσω από τους όρχεις μέσα στο όσχεο και αποτελεί το τμήμα της ανδρικής αναπαραγωγικής οδού, όπου ωριμάζει και αποθηκεύεται το σπέρμα. H επιδιδυμίτιδα στα παιδιά ηλικίας κάτω των 12 ετών είναι σπάνια. Σε ποσοστό 35% περίπου με επιδιδυμίτιδα συνυπάρχουν ανωμαλίες του ουροποιογεννητικού συστήματος. Σημειώνεται ότι η συχνότητα συνύπαρξης συγγενών ανωμαλιών του ουροποιογεννητικού συστήματος με την επιδιδυμίτιδα αυξάνει αντιστρόφως ανάλογα με την ηλικία των παιδιών. Η επιδιδυμίτιδα, συνήθως, προκαλείται από την εξάπλωση κάποιας μικροβιακής λοίμωξης της ουρήθρας ή της ουροδόχου κύστης.

Τις περισσότερες φορές εκδηλώνεται ξαφνικά με πόνο στο όσχεο που γρήγορα γίνεται έντονος, ενώ ταυτόχρονα παρουσιάζεται και διόγκωση της επιδιδυμίδας. Συνήθως υπάρχει πυρετός και αίσθημα κακουχίας, καθώς επίσης και κάψιμο στην ούρηση ή συχνουρία. Είναι χαρακτηριστικό ότι το παιδί ανακουφίζεται από τον πόνο ανασηκώνοντας τους όρχεις. Ο παιδοχειρούργος θα χορηγήσει φαρμακευτική αγωγή από το στόμα (αντιβιοτικά, αντιφλεγμονώδη, αντιπυρετικά). Παράλληλα, θα συστήσει ξεκούραση για κάποιες ημέρες και ανύψωση του οσχέου. Η διαφορική διάγνωση θα πρέπει να γίνεται με την συστροφή του όρχεως. Η συστροφή μπορεί να εκδηλωθεί με παρόμοια συμπτώματα και αποτελεί μια επείγουσα κατάσταση.

Συστροφή του όρχεος

Αποτελεί μια από τις επείγουσες καταστάσεις στην παιδοχειρουργική δεδομένου ότι η καθυστέρηση της αντιμετώπισης της πέραν των 6 ωρών θέτει σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα του όρχι. Πρόκειται για στροφή του όρχεως εντός του οσχέου. Ο όρχις “κρέμεται” από ένα κορδόνι που ονομάζεται σπερματικός τόνος ο οποίος αποτελείται από αρτηρίες, φλέβες, νεύρα και λεμφαγγεία του όρχεως. Στην συστροφή συμβαίνει μία περιστροφή του όρχεως γύρω από τον εαυτό του πάνω από 180 μοίρες. Η συστροφή αυτή, έχει ως συνέπεια τη διακοπή της ροής αίματος προς τον όρχι, με αποτέλεσμα τη σταδιακή ισχαιμία και νέκρωση αυτού. Το κρίσιμο σημείο είναι ότι επιβάλλεται να αντιμετωπιστεί το συντομότερο δυνατό, ιδανικά μέσα στις πρώτες 6 ώρες από την έναρξη των συμπτωμάτων. Η βιωσιμότητα ανέρχεται στο 100% αν η επέμβαση γίνει τις πρώτες 6 ώρες, 70% μεταξύ 6-12 ώρες και κάτω από 20% αν η επέμβαση γίνει μετά τις 12 ώρες. Συστροφή μπορεί να παρατηρηθεί σε οποιαδήποτε ηλικία αλλά συχνότερα συμβαίνει στα βρέφη, κατά τον πρώτο χρόνο της ζωής, και σε αγόρια, στην εφηβεία, ηλικίας 12-16 ετών. Μπορεί δε να παρατηρηθεί και στην ενδομήτρια ζωή.

Συμπτώματα

Συνήθως, τα συμπτώματα ξεκινούν αιφνίδια και είναι ιδιαίτερα, θορυβώδη:

• Ξαφνική έναρξη ενός πολύ δυνατού πόνου στον όρχι οπού μπορεί να επεκταθεί στην κατώτερη κοιλιακή χώρα. Η εικόνα είναι χαρακτηριστική όπου το παιδί δεν μπορεί ούτε να το «ακουμπήσει»

• Συνοδεύεται από διόγκωση του οσχέου και ερυθρότητα του δέρματος.

• Συνυπάρχει, στις περισσότερες των περιπτώσεων, ναυτία ή και έμετος.

Στα βρέφη εκδηλώνεται με ένα επίμονο κλάμα, έμετο και μάζεμα των ποδιών στην κοιλιακή χώρα.

Αντιμετώπιση

H ανάταξη της συστροφής στα αρχικά στάδια μπορεί να γίνει με χειρισμούς στα εξωτερικά ιατρεία. Oι χειρισμοί αποβλέπουν στην επαναφορά του όρχεως στη φυσιολογική του θέση με κινήσεις που έχουν κατεύθυνση από μέσα προς τα έξω, δηλαδή προς την πλευρά του σύστοιχου μηρού. Tην ανάταξη του συστροφής πρέπει να ακολουθεί άμεσα το χειρουργείο. Ο όρχις καθηλώνεται στο όσχεο με ραφή (ορχεοπηξία). Ανάλογη ορχεοπηξία γίνεται πάντα και στον αντίθετο όρχι που διατρέχει και αυτός τον κίνδυνο της συστροφής.

Συστροφή Κύστης Morgagni

Αποτελεί ένα εμβρυϊκό κυστικό σχηματισμό στον άνω πόλο του όρχεως με ή χωρίς μίσχο στο 90% των αγοριών. Μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε ηλικία στα παιδιά συνήθως μεταξύ 6-12 ετών σε ποσοστό 80%. Έχει διάμετρο 1-10mm και είναι επιρρεπής για συστροφή ιδιαίτερα όταν συνοδεύετε από μίσχο επειδή είναι αιωρούμενη. Μοιάζει κλινικά με τη συστροφή του όρχεως με πιο ήπια όμως συμπτώματα. Συχνά διακρίνουμε μια κυανή επώδυνη κηλίδα στον άνω πόλο του όρχεως ενώ ο υπόλοιπος όρχις είναι ανώδυνος.

Αντιμετώπιση

Η αντιμετώπιση είναι αρχικά συντηρητική με αντιβίωση, αντιφλεγμονώδη και κλινοστατισμό αλλά σε αρκετές περιπτώσεις θα χρειασθεί χειρουργική παρέμβαση λόγω μη υποχώρησης των συμπτωμάτων.

Ιδιοπαθές οίδημα του οσχέου

Πρόκειται για ένα ταχέως αναπτυσσόμενο οίδημα του οσχέου με διάδοση στην βουβωνική περιοχή το πέος ή περίνεο. Προσβάλλει είτε το ένα ή και τα δύο ημιόσχεα. H αιτιολογία της νόσου δεν είναι γνωστή. Θεωρείται ως πιθανή αιτία αλλεργική αντίδραση. H κλινική συμπτωματολογία είναι δυσανάλογα μικρότερης έντασης από την αντικειμενικά ευρήματα.

Διαβάστε επίσης

Οι 4 μεγάλοι κίνδυνοι στα γεννητικά όργανα των αγοριών που πρέπει να γνωρίζετε

Τι είναι η συναισθηματική απιστία και γιατί δεν είναι τόσο αθώα όσο ακούγεται;

Το Κέντρο Ημέρας Alzheimer «Νεφέλη» εγκαινίασε η Ζωή Ράπτη

Exit mobile version