Μπορεί ένα χτύπημα στην κοιλιά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης να βλάψει το μωρό; Πόση πίεση μπορεί να αντέξει η κοιλιά της εγκύου;
Πολλοί παράγοντες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αυξάνουν τα χτυπήματα στην κοιλιά: π.χ. χαλαροί σύνδεσμοι και αρθρώσεις, μεγαλύτερη περίμετρος, αλλαγή στη κέντρο βάρους και στην ισορροπία, κ.λπ.
Ο αγκώνας κάποιου που χτύπησε κατά λάθος την κοιλιά μιας εγκύου ή μία άτσαλη κίνηση στον πάγκο της κουζίνας είναι βιώματα μιας εγκύου.
Ευτυχώς, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε κάθε φορά που χτυπάτε την κοιλιά σας. Ακόμη και ένα πέσιμο ή μια κλωτσιά από το έμβρυο είναι απίθανο να βλάψει το μωρό σας.
“Η μητέρα – φύση παρέχει ένα ασφαλές και προστατευμένο περιβάλλον για ένα έμβρυο, το οποίο επιπλέει στο αμνιακό υγρό στον αμνιακό σάκο, το οποίο με τη σειρά του προστατεύεται από τους μυς της μήτρας και της κοιλιάς”, λέει ο Owen Montgomery, MD, επίκουρος καθηγητής μαιευτικής και γυναικολογία στο Allegheny University of the Health Sciences. Η σπονδυλική στήλη στο πίσω μέρος, η λεκάνη και ο θωρακικός κλωβός μπροστά σχηματίζουν επίσης φράγματα.
Πότε να καλέσετε τον γιατρό
Πάντως, ενημερώστε τον γιατρό σας εάν έχετε πέσει με την κοιλιά σας, ή έχετε υποστεί χτύπημα στο στομάχι. Ίσως χρειαστεί να εξετάσετε τον καρδιακό ρυθμό του εμβρύου.
Ζητήστε άμεση ιατρική βοήθεια εάν το μωρό σας δεν είναι τόσο ενεργό όσο πριν (η κίνηση περίπου πέντε φορές σε διάστημα δύο ωρών όταν ξαπλώνετε είναι φυσιολογική εάν βρίσκεστε στο δεύτερο ή τρίτο τρίμηνο) ή εάν έχετε αιμορραγία, κολπική έκκριση, συσπάσεις ή κράμπες εντός 12 ωρών από το χτύπημα.
Τι είναι φυσιολογικό, τι όχι
Τραύμα στη μήτρα σε οποιαδήποτε μορφή (σκληρή γροθιά ή κλωτσιά στη μήτρα, πτώση απευθείας με την κοιλιά σας, τροχαίο ατύχημα) μπορεί να προκαλέσουν αποκόλληση του πλακούντα . Αυτή είναι μια κατάσταση όπου ο πλακούντας απομακρύνεται από το τοίχωμα της μήτρας. Σε ήπια περίπτωση, μπορεί να υπάρξει κολπική αιμορραγία ή/και συσπάσεις χωρίς συνέπειες για το μωρό. Αλλά, σε μια σοβαρή περίπτωση, ένα μεγάλο μέρος του πλακούντα απομακρύνεται και μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στο μωρό.
Προστασία της κοιλιάς
“Το απαλό σπρώξιμο στην κοιλιά σας καθώς μεγαλώνει το μωρό είναι καλό”, λέει ο Δρ Michele Hakakha, MD, OB-GYN στο Beverly Hills. “Τα σκληρά χτυπήματα, οι κλωτσιές ή οι γροθιές μπορεί να είναι επικίνδυνα, ειδικά καθώς προχωρά η εγκυμοσύνη σας”.
Τι να προσέξετε
- Λάβετε επιπλέον προφυλάξεις για να αποφύγετε την ολίσθηση.
- Προσέξτε τον πάγο, το χιόνι και τα υγρά φύλλα και τα πρόσφατα σφουγγαρισμένα δάπεδα.
- Φορέστε ασφαλή παπούτσια – όχι φλατ ή ψηλοτάκουνα – που ταιριάζουν σωστά.
- Προσέξτε στη μπανιέρα και το ντους μην γλιστρίσετε.
- Όταν κατεβαίνετε ή ανεβαίνετε σκάλες να κρατάτε πάντα την κουπαστή
- Να φοράτε πάντα ζώνη ασφαλείας. Το κάτω μέρος της ζώνης να είναι κάτω από την κοιλιά σας και ο ιμάντας του ώμου να είναι ανάμεσα στο στήθος σας και στο πλάι της κοιλιάς σας.
Πηγή: parents.com