Healthstories.gr – υγεία, διατροφή, ομορφιά, φυσική κατάσταση, κορονοϊός, ειδήσεις, αρθραγραφία, συμβουλές, νέα,

Συνέδριο: Τα νεότερα δεδομένα στην παιδική και εφηβική ενδοκρινολογία

Τα νεότερα δεδομένα για την επίδραση που είχε η πανδημία COVID-19 στην υγεία των παιδιών, ιδιαίτερα στο σωματικό τους βάρος και στη σύσταση του σώματός τους, στη σημασία της βιταμίνης D για την προστασία από πνευμονικές λοιμώξεις και στη σημαντικότητα των υποκειμένων νόσων, όπως η παχυσαρκία και ο διαβήτης, θα βρεθούν στο επίκεντρο του 6ου Πανελληνιου Συνεδρίου Παιδικής και Εφηβικής Ενδοκρινολογίας.

Στο θέμα αυτό στάθηκε, ο Ομότιμος Καθηγητής Παιδιατρικής και Ενδοκρινολογίας του ΕΚΠΑ και πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Παιδικής και Εφηβικής Ενδοκρινολογίας, Γεώργιος Χρούσος, ο οποίος τόνισε: « Η πανδημία είχε αρνητικά αποτελέσματα στα παιδιά και τους εφήβους, αναφορικά με το βάρος και τη σύσταση του σώματός τους, αλλά και την ψυχολογία τους.

Στην έκταση του προβλήματος της παιδικής και εφηβικής παχυσαρκίας που θα απασχολήσει το συνέδριο με άξονα τις νεότερες θεραπευτικές επιλογές για την αντιμετώπιση της εφηβικής παχυσαρκίας με την έγκριση της λιραγλουτίδης, ενός φαρμάκου που ήδη χορηγείται στην αντιμετώπιση του Σακχαρώδους Διαβήτη τύπου 2, αναφέρθηκε η Χριστίνα Κανακά- Gantenbein, καθηγήτρια Παιδιατρικής- Παιδιατρικής Ενδοκρινολογίας και Διευθύντρια της Α’ Παιδιατρικής Κλινικής Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ στο Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία».

Εξατομικευμένη αντιμετώπιση της παιδικής παχυσαρκίας

«Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), είναι απόλυτα αναγκαία η δημιουργία αξιόπιστων συστημάτων παρακολούθησης και αιτιολόγησης συμπεριφορών για την αντικειμενική αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας παρεμβάσεων κατά της παχυσαρκίας. Ένα καινοτόμο έργο με γνώμονα τον πολίτη, το HORIZON 2020 Πρόγραμμα ‘Big Data Against Childhood Obesity’, απέδειξε πώς τα δεδομένα μεγάλης κλίμακας μπορούν να βοηθήσουν στο σχεδιασμό και την εφαρμογή στρατηγικών για την εξατομικευμένη αντιμετώπιση της παιδικής παχυσαρκίας». Αυτό ανέφερε η καθηγήτρια Παιδιατρικής – Παιδιατρικής Ενδοκρινολογίας του ΕΚΠΑ, Ευαγγελία Χαρμανδάρη.

Καταλήγοντας, η κ. Χαρμανδάρη εξέφρασε την πεποίθηση ότι η καταγραφή, πρόληψη, εξατομικευμένη αντιμετώπιση και διαχρονική παρακολούθηση όλων των παιδιών και εφήβων με υπερβαρότητα ή παχυσαρκία με την χρήση ευφυών πληροφοριακών συστημάτων και συστημάτων υποστήριξης εξατομικευμένων αποφάσεων μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στην αντιμετώπιση του προβλήματος.

Επιπλέον, απηύθυνε πρόσκληση προς την Ιατρική Κοινότητα και ιδιαίτερα προς τους Παιδιάτρους και Γενικούς Ιατρούς, να στηρίξουν την προσπάθεια αυτή με την καταγραφή παιδιών και εφήβων στο Εθνικό Μητρώο Πρόληψης και Αντιμετώπισης της Υπερβαρότητας και Παχυσαρκίας κατά την Παιδική και Εφηβική Ηλικία.

Βράβευση καθηγητή Mehul Dattan

Ένας από τους πιο διακεκριμένους ομιλητές θα είναι ο παγκόσμιας φήμης καθηγητής Mehul Dattani από το Great Ormond Street Hospital του University College of London του Λονδίνου.

Μάλιστα, ο καθηγητής Dattani θα μιλήσει το Σάββατο, 11 Σεπτεμβρίου στις 12:15 μμ., επάνω στο θέμα της “Γενετικής της Υποφυσιακής Ανεπάρκειας” και θα παρουσιάσει τα αποτελέσματα της πολυετούς αξιόλογης έρευνάς του στο θέμα αυτό».

Στο πλαίσιο του συνεδρίου  θα απονεμηθεί στον καθηγητή Mehul Dattani το «Βραβείο εις μνήμη του Γεωργίου Καλαϊτζόγλου» σε αναγνώριση της μακροχρόνιας αφοσίωσης και επιστημονικής προσφοράς του καθηγητή Dattani στον τομέα της Παιδιατρικής Ενδοκρινολογίας.

Τέλος, έμφαση θα δοθεί στον ρόλο των δεδομένων μεγάλης κλίμακας για την πρόληψη και αντιμετώπιση της παχυσαρκίας κατά την παιδική και εφηβική ηλικία.

Στο συνέδριο που διοργανώνει η Ελληνική Εταιρεία Παιδικής και Εφηβικής Ενδοκρινολογίας στις 11-12 Σεπτεμβρίου, 2021, στο Ξενοδοχείο Electra Palace, θα συζητηθούν και θα αναπτυχθούν θέματα, από διακεκριμένους Έλληνες και ξένους Ομιλητές-Ερευνητές διεθνούς εμβέλειας με βαθιά γνώση του αντικειμένου τους.

Διαβάστε επίσης 

Με ποια φάρμακα δεν πίνουμε ποτέ καφέ

Ένωση Ασθενών Ελλάδας: Μηδενική ανοχή στα πλαστά πιστοποιητικά

Σχολεία: 14 ερωτήσεις και απαντήσεις για test, κρούσματα, απουσίες και τηλεκπαίδευση

Exit mobile version