Σήμερα, δεν υπάρχει γονιός που να μην τρέμει στην ιδέα ότι το παιδί του μπορεί να μπλέξει στα ηλεκτρονικά –και όχι μόνο- πλοκάμια ενός παιδόφιλου. Δυστυχώς, την εποχή της πανδημίας, το διαδίκτυο και τα νέα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έγιναν η μόνη επαφή των παιδιών με τον έξω κόσμο.
Ο Μανώλης Σφακιανάκης είναι ο άνθρωπος που έστησε τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στην Ελλάδα, και σήμερα είναι πρόεδρος του Διεθνούς Ινστιτούτου για την Κυβερνοασφάλεια. Σίγουρα λοιπόν ξέρει καλύτερα από τον καθένα μας τι εστί “κίνδυνος” στο διαδίκτυο.
«Το νέο hot spot είναι το tik tok, και για την ακρίβεια είναι η χαρά του παιδόφιλου”, συμπληρώνει ο κ. Σφακιανάκης.
Η παγίδα των παιδιών
«Για τη χαρά ενός like τα παιδιά μπαίνουν σε δημόσια προβολή. Αυτό είναι πολύ μεγάλη παγίδα», επισημαίνει ο Μανώλης Σφακιανάκης. «Δεν μπορείς στα παιδιά να απαγορεύσεις να δημιουργούν περιεχόμενο βίντεο για το Tik Tok αλλά πρέπει να το κάνουν ιδιωτικά. Μόνο έτσι είναι ασφαλή», συμπληρώνει.
Είναι ενδεικτικό αυτό που αναφέρεται στη σελίδα του Διεθνούς Ινστιτούτου για την Κυβερνοασφάλεια ότι πολλές περιοχές της Αγγλίας, από την έξαρση της πανδημίας και μετά παρατηρήθηκε κατακόρυφη έξαρση κρουσμάτων διαδικτυακής σεξουαλικής κακοποίησης, όπως αυτή της Κοιλάδας του Τάμεση που σημείωσε το υψηλότατο ποσοστό του 93%.
Τα σύγχρονα «αρπακτικά» και η υπερέκθεση των ανηλίκων στο διαδίκτυο
Πόσο εύκολο είναι να πέσουν θύματα επιτήδειων τα παιδιά που εκθέτουν προσωπικά τους δεδομένα στο ίντερνετ; Διευκολύνει τα σύγχρονα «αρπακτικά» η υπερέκθεση των ανηλίκων στο διαδίκτυο;
“Η συνεχής έκθεση στα social media είναι ανοιχτή πρόσκληση στους παιδόφιλους”, λέει
χαρακτηριστικά ο κ. Σφακιανάκης “Η υπερέκθεση των παιδιών στα κοινωνικά δίκτυα έχει κάνει τους παιδόφιλους να τρίβουν τα χέρια τους. Οι γονείς που αφήνουν μόνα τους στο σπίτι πεντάχρονα, εξάχρονα και επτάχρονα παιδιά, πρέπει να προσέχουν πολύ.”
Μάλιστα παρομοίασε το TikTok με «κακόφημη πλατεία που συχνάζουν παιδόφιλοι».
«Εύχομαι να γίνω ψεύτης και το καλοκαίρι να μη θρηνήσουμε παιδάκια από αρπαγές», πρόσθεσε ο κ. Σφακιανάκης, καλώντας όλους τους γονείς να προσέχουν ιδιαίτερα τα social media και να τα ασφαλίζουν γιατί οι κίνδυνοι είναι πολλοί. Επίσης, συνέστησε να γίνεται χρήση από παιδιά υπό προϋποθέσεις, γιατί η αποκοπή από αυτά μπορεί να φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα.
Συμβουλές για τους γονείς
Η διευθύντρια του Διεθνούς Ινστιτούτου για την Κυβερνοασφάλεια CSi Κέλλυ Ιωάννου, δίνει συμβουλές προς τους γονείς ώστε να προστατέψουν τα παιδιά τους από τους κινδύνους που κρύβονται στο διαδίκτυο.
Όπως είπε, οι γονείς πρέπει να ενημερωθούν γιατί το πρόβλημα είναι υπαρκτό και είναι σοβαρό. Τα παιδιά έχουν ως πρότυπο τους γονείς. Εάν αυτοί υπερεκτίθενται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι πολύ πιθανό να πράξουν και αυτά αναλόγως.
Τέλος, επεσήμανε πόσο σημαντικό είναι να «κλειδώνουν» τα προφίλ τους στα social media ώστε να προστατευθούν.
Πώς προσεγγίζουν τα ανήλικα οι παιδόφιλοι
Η κ. Ιωάννου αναφέρθηκε αναλυτικά και στους τρόπους με τους οποίους οι παιδόφιλοι προσεγγίζουν τα παιδιά στο διαδίκτυο:
- «Προσφορά»: Ανάλογα με το ενδιαφέρον του παιδιού, οι επιτήδειοι του προσφέρουν υλικά συνήθως αγαθά για να τα προσεγγίσουν
- «Το κόλπο του ζώου»: Προφασιζόμενοι ένα τραυματισμένο ζώο καλούν τα παιδιά να το δουν και να το φροντίσουν
- «Κακό παιδί»: Με αυτό τον τρόπο τα παιδιά προσεγγίζονται ως «κακά παιδιά» που κάνουν ζαβολιές στο σχολείο. Σε αυτή την περίπτωση οι επιτήδειοι παρουσιάζονται ως «τιμωρητές»
- «Προσωπείο του φίλου»: Παρουσιάζονται ως φίλοι του παιδιού ή των γονιών του και τους προτείνουν να τους ακολουθήσουν.
Διαβάστε επίσης
Πώς θα κρατήσετε δροσερό το σπίτι σας αν δεν έχετε κλιματιστικό
10 σούπερ τροφές που μας προστατεύουν όλο το χρόνο
ΠΟΥ: Η μόνη μαγική σκόνη που έχουμε για τον κορονοϊό είναι τα εμβόλια