Ήλιος, θάλασσα, κολύμπι, χαρά για μικρούς και μεγάλους. Το τετράπτυχο του ελληνικού καλοκαιριού. Για να γίνουν όμως αυτά πραγματικότητα και να περάσετε όλη η οικογένεια καλά στις διακοπές χρειάζεται να τηρήσετε κάποιους βασικούς κανόνες.
Είναι κρίμα, που σε έναν λαό θαλασσινό, όπως ο ελληνικός, οι στατιστικές μετρήσεις δείχνουν ότι ο πνιγμός είναι μία από τις κυριότερες αιτίες θανάτου στα παιδιά. Βέβαια, για να είμαστε ακριβείς, οι έρευνες δείχνουν ότι αυτό συμβαίνει όταν τα παιδιά κολυμπούν χωρίς επίβλεψη. Γεγονός που σας καθιστά μεν υπεύθυνους για τη σωματική ακεραιότητα των παιδιών στη θάλασσα, από την άλλη δείχνει συγχρόνως ότι με λίγη παραπάνω προσοχή, τα προβλήματα θα εξαλειφθούν. Κι επειδή οι περισσότεροι από εσάς πρέπει να βρίσκεστε ήδη κάπου κοντά στη θάλασσα, εμείς θα σας θυμίσουμε δυο τρία πράγματα που πρέπει συνέχεια να έχετε κατά νου για να μη σκιάσει τίποτα τις διακοπές σας.
Ψυχραιμία και προσοχή
“Οι γονείς αναμφίβολα μπορούν να βοηθήσουν το παιδί τους να κολυμπά με ασφάλεια στην θάλασσα, ακολουθώντας τις οδηγίες που προτείνουν οι ειδικοί και οι προπονητές κολύμβησης καθώς και οι ναυαγοσώστες που επανδρώνουν τις οργανωμένες παραλίες”, μας λέει η Νατάσα Περικλέους, Πτυχιούχος Σχολής Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού- Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ ΑΘΗΝΩΝ), με ειδικότητα στην Κολύμβηση.
“Το μήνυμα που θέλουμε να στείλουμε στους γονείς είναι πως πρέπει σε κάθε περίπτωση να διατηρούν την ψυχραιμία τους. Η αγωνία των γονιών το καλοκαίρι χαρακτηρίζεται δικαιολογημένη, τη στιγμή που τα περισσότερα ατυχήματα συμβαίνουν την θερινή περίοδο, αλλά οι σπασμοδικές κινήσεις και ο πανικός δεν βοηθούν. Σημαντικό, βέβαια, θεωρείται και το θέμα της επιτήρησης που οι γονείς δεν θα πρέπει να το παραλείψουν ποτέ.
Σε αρκετές περιπτώσεις παρατηρείται το φαινόμενο γονείς να υπερεκτιμούν τις ικανότητες των παιδιών τους, ιδιαίτερα όταν αυτά πηγαίνουν κολυμβητήριο, με αποτέλεσμα να χαλαρώνουν τα μέτρα επιτήρησης τους”.
Πού θα δώσετε προσοχή
• Γύρω στα 2,5 με 3 είναι μια καλή ηλικία για να πάρει το παιδί τα πρώτα μαθήματα κολύμβησης είτε από εσάς είτε από κάποιον ειδικευμένο γυμναστή. Το σωστό ξεκίνημα είναι πολύ βασικό για να μπορεί με ασφάλεια να χαρεί τη θάλασσα στη μετέπειτα ζωή του.
• Αν δείτε ότι δεν το ενθουσιάζει στην αρχή η ιδέα του νερού, μην το πιέσετε. Καθίστε μαζί του κοντά στην παραλία μέχρι να εξοικειωθεί και μόνο του να θελήσει να μπει στο νερό.
• Μην τα αφήνετε μόνα τους στην ακτή ή και πιο μέσα. Να βρίσκεστε πάντα δίπλα τους όταν είναι στο νερό, ακόμη και στα ρηχά.
• Μάθετέ τα να τηρούν κάποιους βασικούς κανόνες όταν πηγαίνετε στη θάλασσα, όπως να μην ξανοίγονται στα βαθιά μόνα τους, δεν υπάρχει λόγος να κάνουν επίδειξη δυνατοτήτων στη θάλασσα, γιατί κρύβει κινδύνους και παγίδες, να μην κάνουν βουτιές σε θάλασσες που επισκέπτεστε πρώτη φορά, να μην κρατούν την ανάσα τους για πολλή ώρα μέσα στο νερό, να μην κάνουν πατητές, ιδίως με το ζόρι, σε παιδιά που δεν θέλουν, να μην κολυμπούν με γεμάτο στομάχι.
• Αυτό που συνήθως παραπλανά τους γονείς είναι ότι υπερεκτιμούν τις ικανότητες των παιδιών στο κολύμπι, χαλαρώνουν και μειώνουν την επίβλεψη. Αποτέλεσμα τα ατυχήματα στο νερό, κράμπες ή και τσιμπήματα από ψάρια ή μαλάκια.
• Εξηγήστε τους ότι το κολύμπι σε παραλίες με σκάφη, ψαράδες, μεγάλα κύματα ή δυνατά ρεύματα είναι εξαιρετικά επικίνδυνο.
• Ακόμη και όταν τα παιδιά φορούν σωσίβιο, δεν σημαίνει ότι οι γονείς μπορούν να χαλαρώσουν την επιτήρηση. Επίσης, δεν πρέπει να χρησιμοποιούν ως σωσίβια φουσκωτά στρώματα, σαμπρέλες, ή φουσκωτά παιχνίδια, γιατί υπάρχει κίνδυνος να ξεφουσκώσουν ή να τους φύγουν.
• Εάν βρίσκεστε σε πισίνα και αυτή έχει κάλυμμα, απομακρύνετέ το τελείως πριν κολυμπήσουν τα παιδιά. Επιπλέον, εξηγήστε τους να μην περπατούν πάνω σε αυτό, επειδή μπορεί να έχει μαζευτεί νερό, πράγμα ιδιαίτερα επικίνδυνο.
• Όταν ένα παιδί βρίσκεται πάνω σε βάρκα πρέπει πάντα να φοράει σωσίβιο. Το σωσίβιο εφαρμόζει σωστά, αν, αφότου έχει προσδεθεί καλά στο σώμα, δεν μπορεί να αφαιρεθεί αν το τραβήξετε πάνω από το κεφάλι.
• Για τα παιδιά κάτω των πέντε ετών υπάρχουν σωσίβια με φουσκωτό κολάρο, το οποίο θα κρατά το κεφάλι σε όρθια θέση και το πρόσωπο έξω από το νερό.
• Μην αφήνετε τα παιδιά να κολυμπούν κατά τη διάρκεια καταιγίδας.
• Εάν στην πίσω αυλή του σπιτιού έχετε πισίνα, θα πρέπει να είναι περιφραγμένη και από τις τέσσερις πλευρές.
• Όταν τα μικρά παιδιά παίζουν ή βρίσκονται κοντά σε λιμνούλες με ψαράκια, χαντάκια, πηγές, κουβάδες με νερό, μη μένετε ξέγνοιαστοι. Ακόμα και τότε, πάντα με τρόπο, να επιτηρείτε τα παιδιά.