Healthstories.gr – υγεία, διατροφή, ομορφιά, φυσική κατάσταση, κορονοϊός, ειδήσεις, αρθραγραφία, συμβουλές, νέα,

CDC: Αυξημένα περιστατικά νοροϊού – Τι προκαλεί, πώς αντιμετωπίζεται

CDC: Αυξημένα περιστατικά νοροϊού - Τι προκαλεί, πώς αντιμετωπίζεται

Τα αυξημένα περιστατικά γαστρεντερίτιδας τις τελευταίες μέρες οφείλονται στον ιό με το περίεργο όνομα, τον νοροϊό, το συχνότερο αίτιο εμφάνισης ιογενούς γαστρεντερίτιδας.

Το CDC (Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψη Ασθενειών) αναφέρει ότι έχει αυξηθεί ο αριθμός των ανθρώπων που προσβάλλονται από νοροϊό τους τελευταίους μήνες. Κάθε χρόνο υπολογίζεται ότι ο ιός προκαλεί από 19 έως 21 εκατομμύρια συνολικά ασθένειες σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες. Οδηγεί επίσης σε σχεδόν 500.000 επισκέψεις στα τμήματα επειγόντων περιστατικών και περίπου 900 θανάτους – κυρίως μεταξύ ενηλίκων άνω των 65 ετών. Ο νοροϊός – ένας κοινός και μεταδοτικός ιός που προκαλεί εμετό και διάρροια- βρίσκεται σε έξαρση σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Πρόσφατα δεδομένα από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων έδειξαν ότι πάνω από το 15% των τεστ για νοροϊό είναι θετικά. Αυτό είναι το υψηλότερο ποσοστό θετικότητας από τον Μάρτιο του 2022.

Ο νοροϊός είναι μια ασθένεια που τείνει να έχει εποχικότητα τον χειμώνα με εμφάνιση συνήθως γύρω στον Φεβρουάριο. Ενώ τα τρέχοντα δεδομένα υποδηλώνουν ότι επί του παρόντος βρισκόμαστε εντός του εποχικού εύρους, το CDC αναφέρει ότι πρόκειται για μεγαλύτερη αύξηση σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια.

Τι είναι ο νοροϊός;

Ο νοροϊός είναι μια ιογενής λοίμωξη, ένας από τους πιο συνηθισμένους τύπους γαστρεντερίτιδας, μια κατάσταση που προκαλεί ναυτία, έμετο, διάρροια και κοιλιακές διαταραχές.

«Ενώ πολλοί ιοί και ασθένειες προκαλούν πυρετό, ο νοροϊός δεν προκαλεί συνήθως», λέει ο Δρ Γουίλιαμ Σάφνερ, ειδικός σε μολυσματικές ασθένειες στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Vanderbilt στο Τενεσί.

Πολλά από τα συμπτώματα διαρκούν μόνο δύο ή τρεις ημέρες και ενώ μπορεί να εμφανιστούν και να φύγουν αρκετά γρήγορα σε σύγκριση με άλλους ιούς, κατά τη διάρκεια του χρόνου που είναι παρόντα, μπορεί να είναι εξαιρετικά άβολα.

«Μερικές φορές αποκαλείται «γρίπη του στομάχου», αλλά δεν σχετίζεται με τη γρίπη», δήλωσε η Δρ. Rachel Lee, εξηγώντας ότι πολλά από τα συμπτώματα εμφανίζονται αρκετά γρήγορα μετά τη μόλυνση. «Μετά την έκθεση στον ιό, ένα άτομο θα εμφανίσει συνήθως συμπτώματα 12-48 ώρες αργότερα και οι περισσότεροι άνθρωποι θα αρχίσουν να εμφανίζουν βελτίωση μέσα σε 1-3 ημέρες».

Πώς μολύνεσαι από τον ιό;

Ενώ κάθε ιός έχει διαφορετική ικανότητα μετάδοσης, ο νοροϊός είναι μια εξαιρετικά μεταδοτική λοίμωξη. Σύμφωνα με το CDCT, κάθε άτομο που έχει μολυνθεί από νοροϊό αποβάλλει δισεκατομμύρια ιικά σωματίδια, ενώ ο Schaffner λέει ότι «χρειάζεται μόνο ένα ιικό σωματίδιο για να μολύνει άλλο άτομο».

Συνεχίζει εξηγώντας ότι όταν ένα άτομο σε ένα νοικοκυριό ή μια οικογένεια έχει αυτή την πάθηση, είναι σχεδόν αναπόφευκτο να κολλήσουν και οι υπόλοιποι.

Αυτός είναι ένας ιός που δεν μεταδίδεται μόνο μέσω των αναπνευστικών οδών αλλά και των περιβαλλοντικών οδών επίσης.

Πρόληψη

«Ο Νο1 τρόπος για την πρόληψη της μετάδοσης αυτού του ιού είναι να εφαρμόζετε σωστή υγιεινή των χεριών: να πλένετε τα χέρια σας αφού πάτε στην τουαλέτα, πριν φάτε ή ετοιμάσετε φαγητό και όταν είναι εμφανώς λερωμένα», λέει η Dr Lee.

Εάν βρίσκεστε κοντά σε ένα μέλος της οικογένειας που είναι άρρωστο ή φροντίζετε κάποιον, φροντίστε να καθαρίζετε τις κοινές επιφάνειες, κάτι που ενδεχομένως μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση της μετάδοσης αυτού του ιού μέσα σε ένα νοικοκυριό.

Η Lee εξηγεί ότι το απολυμαντικό χεριών που τείνει να είναι με βάση το αλκοόλ μπορεί να αποτρέψει την ασθένεια από πολλούς ιούς, αλλά μπορεί να μην λειτουργεί τόσο καλά για τον νοροϊό. Λέει ότι ο καλύτερος τρόπος για να πλένεις τα χέρια σου είναι με «σαπούνι και νερό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα».

Πώς να το αντιμετωπίσετε

Ενώ αυτός ο ιός τείνει να είναι βραχύβιος, η θεραπεία βασίζεται στη συμπτωματική φροντίδα.

Για αρχή, μείνετε ενυδατωμένοι. Ο νοροϊός δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με αντιβιοτικά, επειδή αυτά καταπολεμούν βακτήρια και όχι ιούς. Έτσι, στους ασθενείς συνιστάται να πίνουν άφθονα υγρά, να ξεκουράζονται και να αποφεύγουν την επαφή με άλλα άτομα για να αποτραπεί η εξάπλωση του ιού.

Οι ασθενείς όμως που δεν μπορούν να πιούν αρκετά υγρά για να αναπληρώσουν όσα χάνουν με τους εμέτους ή τις διάρροιες, κινδυνεύουν από αφυδάτωση.

Τον κίνδυνο αυτό διατρέχουν, μεταξύ άλλων, τα βρέφη, τα μικρά παιδιά, τα άτομα με αναπηρία, τα άτομα που δεν μπορούν να αυτοεξυπηρετηθούν και οι ηλικιωμένοι.

Σε περίπτωση αφυδάτωσης, ένα άτομο μπορεί να έχει μειωμένη ούρηση, ξηροστομία και ζαλάδα. Ένα αφυδατωμένο παιδί μπορεί να κλαίει με λίγα ή καθόλου δάκρυα και να παρουσιάζει ασυνήθιστη υπνηλία.

Επιπλέον, τα ανοσοκατεσταλμένα άτομα μπορεί να εμφανίσουν πιο σοβαρά συμπτώματα της νόσου.

Οι συγκεκριμένες κατηγορίες ασθενών μπορεί να χρειαστούν νοσηλεία για την αντιμετώπιση της αφυδάτωσης.

Θνητότητα σχετιζόμενη με τη γαστρεντερίτιδα από νοροϊό αναφέρεται κυρίως σε ειδικές κατηγορίες νοσηλευομένων ασθενών, σε υπερήλικες και σε ασθενείς σε ιδρύματα χρονίως πασχόντων, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ.

Αυξημένα περιστατικά

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν είναι οι μόνες που καταγράφουν αύξηση των κρουσμάτων νοροϊού. Η Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου ανέφερε πρόσφατα ότι τα κρούσματα νοροϊού είναι περίπου 66% υψηλότερα αυτή τη σεζόν την ίδια περίοδο πριν από τον COVID-19.

Πώς γίνεται η διάγνωση

Ο Νοροϊός διαγιγνώσκεται μέσω εξέτασης δειγμάτων κοπράνων. Δεδομένου ότι πολλοί άνθρωποι δεν υποβάλλονται σε εξετάσεις, οι ειδικοί μπορούν να υπολογίσουν μόνο πόσα κρούσματα νοροϊού εμφανίζονται στις ΗΠΑ κάθε χρόνο.

Μερικοί άνθρωποι βρίσκουν ντροπιαστικό να κάνουν εξετάσεις, ενώ άλλοι έχουν συμπτώματα μόνο για λίγες ημέρες και δεν πηγαίνουν να αναζητήσουν ιατρική φροντίδα κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Διαβάστε επίσης

Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία: Μαθητικός Διαγωνισμός «Για μια Ζωή χωρίς Κάπνισμα»

Δήμος Αθηναίων: Δωρεάν προληπτικές εξετάσεις ακουστικής ικανότητας

Exit mobile version