Healthstories.gr – υγεία, διατροφή, ομορφιά, φυσική κατάσταση, κορονοϊός, ειδήσεις, αρθραγραφία, συμβουλές, νέα,

Οι μάσκες που γίνονται πιο αποτελεσματικές όσο χρησιμοποιούνται

Επιστήμονες από τις ΗΠΑ προειδοποιούν ότι οι υφασμάτινες μάσκες προστασίας αν δεν είναι από το κατάλληλο ύφασμα, δεν προσφέρουν την επιθυμητή προστασία από τον κορονοϊό.

Όλα τα υφάσματα δεν συμπεριφέρονται το ίδιο σε ότι αφορά την υγρασία που δημιουργείται από την αναπνοή.

Αντίθετα κάποια υφάσματα βελτιώνονται με τη χρήση. Αυτό συμβαίνει με τις βαμβακερές μάσκες.

Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο εργαστήριο του Εθνικού Ιδρύματος Προτύπων & Τεχνολογίας (NIST) των ΗΠΑ και δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση ACS Applied Nano Materials, διαπιστώθηκε ότι η διηθητική ικανότητα των βαμβακερών μασκών αυξάνεται με την υγρασία κατά 33%. Η ικανότητα αυτή αποτελεί δείκτη της αποτελεσματικότητάς τους στην δέσμευση των μορίων.

Η αύξηση της διηθητικής ικανότητας οφείλεται στο γεγονός ότι το βαμβάκι είναι υδρόφιλο, άρα προσελκύει νερό. Σε κάθε εκπνοή, εκπέμπουμε μικρές ποσότητες νερού, το οποίο απορροφούν οι βαμβακερές ίνες και δημιουργούν ένα υγρό περιβάλλον στο εσωτερικό της μάσκας.

Με αυτό τον τρόπο μια βαμβακερή μάσκα μετατρέπεται σε φίλτρο, σε σύγκριση με μια μάσκα που αποτελείται από συνθετικό ύφασμα, λένε οι ερευνητές.

Οι συνθετικές και οι χειρουργικές

Οι ερευνητές εξέτασαν μάσκες από συνθετικά υλικά, αλλά και τις χειρουργικές μάσκες. Οι συνθετικές μάσκες είχαν φτωχή διηθητική ικανότητα σε σύγκριση με τις βαμβακερές.

Οι χειρουργικές μάσκες, ήταν σχεδόν εξίσου διηθητικές με τις βαμβακερές, αλλά δεν βελτιώνονταν με την υγρασία.

«Τα ευρήματα αυτά δείχνουν ότι οι μάσκες από βαμβακερό ύφασμα είναι καλύτερες απ’ ό,τι πιστεύαμε», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr. Christopher Zangmeister, από το Εθνικό Ίδρυμα Προτύπων & Τεχνολογίας (NIST) των ΗΠΑ.

Η νέα μελέτη έδειξε επίσης ότι η υγρασία στο εσωτερικό της μάσκας δεν δυσκολεύει την αναπνοή, αλλά αν η μάσκα βραχεί απ’ έξω π.χ. από νερό, βροχή, κ. λπ. τότε μπορεί να παρεμποδίσει την αναπνοή. Γι’ αυτό οι ερευνητές λένε πως οι μάσκες πρέπει να αλλάζονται όταν βρέχονται εξωτερικά.

Exit mobile version