Το 1ο Συνέδριο Ασθενών με καρκίνο του μαστού, με τίτλο «Ο καρκίνος του μαστού στην Ελλάδα σήμερα», διοργάνωσε με επιτυχία, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής».
Στόχος του συνεδρίου ήταν η ανάδειξη όλων των πτυχών της αντιμετώπισης και διαχείρισης του καρκίνου του μαστού στην Ελλάδα σήμερα, η χαρτογράφηση του τρόπου ζωής των ασθενών μετά τη διάγνωση και τη θεραπεία καθώς και η συζήτηση σχετικά με τους τρόπους επίλυσης και βελτίωσης της διαχείρισης της ασθένειας από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, έχοντας πάντα ως βασικό παρονομαστή την ποιότητα ζωής των ασθενών.
Οι εργασίες ολοκληρώθηκαν με τη συμμετοχή διακεκριμένων ομιλητών του επιστημονικού χώρου από την Ελλάδα και το εξωτερικό, θεσμικούς εκπροσώπους και εκπροσώπους ασθενών.
Στο πλαίσιο του Συνεδρίου αναφέρθηκαν πολλές και σημαντικές πληροφορίες, μεταξύ των οποίων η ανακοίνωση από τον υπουργό Υγείας, κ. Θάνο Πλεύρη, για την έναρξη του προγράμματος προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του μαστού «Φώφη Γεννηματά» στις ηλικίες 50-69, το οποίο έρχεται να ικανοποιήσει ένα πάγιο αίτημα όλων των γυναικών, και η δέσμευση του Γενικού Γραμματέα Υπηρεσιών Υγείας του Υπουργείου Υγείας, κ. Ιωάννη Κωτσιόπουλου, για την ίδρυση μητρώου ασθενών με καρκίνο, με αξιοποίηση ψηφιακών εργαλείων.
Επιπροσθέτως, η Dr Fatima Cardoso, πρόεδρος της ABC Global Alliance για τον προχωρημένο/μεταστατικό καρκίνο του μαστού, έχοντας ως γνώμονα τις ιδιαίτερες ανάγκες των ασθενών με προχωρημένη νόσο, ανέδειξε την ανάγκη προτεραιοποίησης της αντιμετώπισης του μεταστατικού καρκίνου μαστού σε παγκόσμιο επίπεδο, για τη μείωση της θνησιμότητας.
Οι εκπρόσωποι της ιατρικής κοινότητας έθεσαν τις προϋποθέσεις και ανέπτυξαν τις ευρωπαϊκές κατευθυντήριες οδηγίες τόσο για τον σχεδιασμό και διαχείριση ενός οργανωμένου προγράμματος προσυπτωματικού ελέγχου όσο και για τη διασφάλιση της ποιότητας των υπηρεσιών του προγράμματος. Επιπλέον, ανακοινώθηκε από τον γενικό γραμματέα Υπηρεσιών Υγείας του υπουργείου Υγείας, κ. Ιωάννη Κωτσιόπουλο, η ίδρυση μητρώου ασθενών με καρκίνο, με αξιοποίηση ψηφιακών εργαλείων, για το οποίο έχει ήδη συσταθεί το τεχνικό δελτίο.
Στην ενότητα ”Επανένταξη στην εργασία”, αναδείχθηκαν οι δυσκολίες και τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες με καρκίνο μαστού κατά την επάνοδο στην εργασία τους. Δυσκολίες που είναι πολύ μεγάλες στον ιδιωτικό τομέα και στον χώρο των ελεύθερων επαγγελματιών.
Το θέμα της εργασιακής επανένταξης φαίνεται να αποτελεί πολυσύνθετο έργο, όπου απαιτούνται συνέργειες, συσπείρωση δυνάμεων με στόχο τη δημιουργία ενός εργασιακού περιβάλλοντος χωρίς διακρίσεις. Σημαντικό θέμα αποτελεί, επίσης, το δικαίωμα στη λήθη και η ανάπτυξη νομοθετικού πλαισίου διασφάλισής του στην Ελλάδα, καθώς η ασθένεια δεν θα πρέπει να αποτελεί εμπόδιο στον τρόπου που θέλει μια γυναίκα με εμπειρία καρκίνου μαστού να συνεχίσει τη ζωή της.
Το Συνέδριο χαιρέτισαν ο υπουργός Υγείας, κος Θάνος Πλεύρης, ο γενικός γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας του υπουργείου Υγείας, κος Ιωάννης Κωτσιόπουλος, ο Ειδικός Σύμβουλος για την πολιτική της ΕΕ για τον καρκίνο, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Σύμβουλος της επιτρόπου Στέλλας Κυριακίδη, κος Alberto Costa, η πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής», κα Παρασκευή Μιχαλοπούλου, η πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής» Ν. Αχαΐας, κα Αγγελική Στεφανάκη, η Πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών με Καρκίνο Μαστού Ν. Θεσσαλονίκης, κα Κούλα Δερεκενάρη, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Απεικόνισης Μαστού (ΕΕΑΜ), κος Κωνσταντίνος Κουφόπουλος, η Πρόεδρος της Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας, κα Ζένια Σαριδάκη – Ζώρα και ο Πρόεδρος της Ελληνικής Χειρουργικής Εταιρείας Μαστού, κος Βασίλης Βενιζέλος.