Healthstories.gr – υγεία, διατροφή, ομορφιά, φυσική κατάσταση, κορονοϊός, ειδήσεις, αρθραγραφία, συμβουλές, νέα,

Εκδήλωση: Πολιτική Υγείας από τα Χρόνια των Μνημονίων στα Χρόνια της Πανδημίας

Εκδήλωση: Πολιτική Υγείας από τα Χρόνια των Μνημονίων στα Χρόνια της Πανδημίας

Στην προοπτική μιας νέας σύγχρονης πολιτικής για την υγεία στην Ελλάδα και την ανασυγκρότηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, επικεντρώθηκε η εκδήλωση  «Η Πολιτική Υγείας από τα Χρόνια των Μνημονίων στα Χρόνια της Πανδημίας».

Την εκδήλωση συντόνισε η Μάρθα Καϊτανίδη, Συντάκτρια Υγείας, ενώ απηύθυναν χαιρετισμό ο Γενικός Διευθυντής της διαΝΕΟσις, Διονύσης Νικολάου, και ο ιδιοκτήτης των Εκδόσεων ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ, Πέτρος Παπασαραντόπουλος.

Ακολούθησαν ενδιαφέρουσες ομιλίες με πρώτο τον Ανδρέα Λοβέρδο, νυν Βουλευτή του ΚΙΝΑΛ, πρώην Υπουργού Υγείας της περιόδου των μνημονίων, όπου ανέφερε μερικές από τις σημαντικές αλλαγές της θητείας του όπως την ίδρυση του ΕΟΠΥΥ, την αναδιάρθρωση του ΟΚΑΝΑ και την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, θεμέλιο λίθο του ψηφιακού μετασχηματισμού της υγείας, και του Νέου ΕΣΥ της επόμενης μέρας. Στη συνέχεια, άσκησε κριτική στους χειρισμούς της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Αλλαγές στο ΕΣΥ

Στις επικείμενες αλλαγές, και την ανάγκη αναδιάρθρωσης του υγειονομικού τομέα, αναφέρθηκε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, τονίζοντας ότι για να πραγματοποιηθούν απαιτείται ευρεία συναίνεση και πλατιά συνεργασία όλων των συντελεστών.

Μίλησε για το δικαίωμα πρόσβασης όλων των πολιτών της χώρας σε υπηρεσίες Υγείας στον τόπο διαμονής τους και στη χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας για τη διασύνδεση των απομακρυσμένων περιοχών με μεγαλύτερα κέντρα σύνδεσης, ταυτόχρονα με αποτελεσματικά συστήματα διακομιδής.

Για τις αναγκαίες αλλαγές του ΕΣΥ και κυρίως για τη λειτουργία των ΜΕΘ και την ανάπτυξη της ΠΦΥ επισήμανε τις σημαντικές ελλείψεις κατάλληλα εκπαιδευμένου προσωπικού στις αντίστοιχες ειδικότητες.

Ο Γιάννης Κυριόπουλος, Ομότιμος Καθηγητής Οικονομικών της Υγείας, ΕΣΔΥ και ένας εκ των συντελεστών της μελέτης της διαΝΕΟσις αναφέρθηκε στο έργο του συγγραφέα Γιάννη Τούντα και επαίνεσε την τεκμηριωμένη παρουσίαση της πολιτικής της περιόδου των μνημονίων έως σήμερα όπου επιχειρήθηκαν μεγάλες τομές οι περισσότερες των οποίων δυστυχώς παραμένουν μετέωρες.

Τόνισε ότι αυτό που χρειάζεται σήμερα η χώρα είναι μια νέα ισορροπία στο σύστημα υγείας με το βάρος των αποφάσεων για την υγεία να μετακυλήσει στους ασφαλιστές και τους πολίτες και που θα γίνουν συνειδητοποιημένοι «αγοραστές».

Τέλος, ο συγγραφέας Γιάννης Τούντας, Ομότιμος Καθηγητής Προληπτικής και Κοινωνικής Ιατρικής, ΕΚΠΑ ευχαρίστησε τις Εκδόσεις ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ, τη διαΝΕΟσις, τους συμμετέχοντες ομιλητές καθώς και τους συνεργάτες του.

Υπογράμμισε ότι είναι αναγκαία η αλλαγή προτύπου του συστήματος υγείας στη χώρα μας με αξιοκρατία γιατί ακόμα λειτουργούμε με ανορθολογισμό. Να φτιαχτούν τα Δίκτυα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) και να αναπτυχθεί ο τομέας Δημόσιας Υγείας, η οποία περιλαμβάνει την πρόληψη, την προστασία και την προαγωγή της υγείας.

Εάν είχαμε οργανωμένη Δημόσια Υγεία και ΠΦΥ θα είχαμε ήδη πετύχει τη συλλογική ανοσία έχοντας εμβολιάσει τουλάχιστον το 70% του πληθυσμού και η επιδημία θα ήταν πλέον σε κάμψη.

Τα βιβλία του Γιάννη Τούντα θεωρούνται τριλογία, δηλαδή αποτελούν μέρη ενός συνόλου και αφορούν στην πορεία του συστήματος υγείας για περισσότερα από 10 χρόνια. «Tο Φάρμακο στα Χρόνια των Μνημονίων», «Η Υγεία στα Χρόνια των Μνημονίων», «Το ΕΣΥ στα Χρόνια των Μνημονίων», Εκδόσεις ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ.

Η εκδήλωση οργανώθηκε από το Ινστιτούτο Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής – ΙΚΠΙ με την ευκαιρία της έκδοσης των βιβλίων του Γιάννη Τούντα.

Δείτε αναλυτικά την εκδήλωση 

Διαβάστε επίσης 

Ο Δέμος και ο Άδωνις και το μπάχαλο με τα μονοκλωνικά

Γκάγκα: Δεν χαλαρώνουμε, τηρούμε τα μέτρα προστασίας και εμβολιαζόμαστε

Exit mobile version