Healthstories.gr – υγεία, διατροφή, ομορφιά, φυσική κατάσταση, κορονοϊός, ειδήσεις, αρθραγραφία, συμβουλές, νέα,

ΠΦΣ: Ανεφάρμοστη η ηλεκτρονική τιμολόγηση από 1 Ιουνίου – Επιτακτική η παράταση

ilektroniki timologisi farmakopoion

Η αντίστροφη μέτρηση έναρξης για την υποχρεωτική ηλεκτρονική τιμολόγηση προς φορείς της Γενικής Κυβέρνησης (B2G) έχει ήδη ξεκινήσει, με ημερομηνία-ορόσημο την 1η Ιουνίου, ωστόσο, οι φαρμακοποιοί δηλώνουν ανέτοιμοι να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του νέου συστήματος. Παρά τις σχετικές ενημερωτικές συσκέψεις και τις επαφές με τους αρμόδιους φορείς, παραμένουν σημαντικά προβλήματα τόσο στη λειτουργία των προγραμμάτων μηχανοργάνωσης των φαρμακείων όσο και στους παρόχους ηλεκτρονικής τιμολόγησης.

Όπως επισημαίνει, ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ),  οι φαρμακοποιοί, δεν έχουν ακόμη αποσαφηνιστεί κρίσιμες τεχνικές και λειτουργικές παράμετροι για την υλοποίηση της διαδικασίας. Την ίδια στιγμή, δεν έχει δοθεί καμία επίσημη απάντηση στα ερωτήματα που έχουν καταθέσει προς την ΑΑΔΕ τόσο οι ίδιοι όσο και οι ανάδοχες εταιρείες του ΕΟΠΥΥ, που εμπλέκονται στη διαδικασία τιμολόγησης φαρμάκων και ιατροτεχνολογικών προϊόντων. Το γεγονός αυτό καθιστά ανέφικτη, όπως τονίζουν, την εφαρμογή των σχετικών προθεσμιών.

Παράταση στην ηλεκτρονική τιμολόγηση

«Δεν είναι δυνατόν τα μηχανογραφικά προγράμματα να προσαρμοστούν μέσα σε 10 ημέρες», δηλώνουν με έντονο προβληματισμό, τονίζοντας ότι η ευθύνη δεν μπορεί να επιρριφθεί στους φαρμακοποιούς, εφόσον το ίδιο το σύστημα δεν είναι έτοιμο. Μάλιστα, εκφράζεται η ανησυχία πως, εάν δεν δοθεί παράταση, τα φαρμακεία κινδυνεύουν να μην μπορούν να αποστείλουν τα τιμολόγια τους στον ΕΟΠΥΥ και να μείνουν απλήρωτα, γεγονός που θα δημιουργήσει σοβαρές επιπτώσεις στη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων.

Για τον λόγο αυτό, έχει ζητηθεί η δυνατότητα να αποσταλούν τα τιμολόγια με την υφιστάμενη διαδικασία, τουλάχιστον για τις αρχές του Ιουνίου, ώστε να δοθεί ο αναγκαίος χρόνος προσαρμογής όλων των εμπλεκόμενων φορέων – τόσο του ΕΟΠΥΥ όσο και των προμηθευτών λογισμικού.

Οι φαρμακοποιοί δηλώνουν πρόθυμοι να συμμορφωθούν με τις νέες απαιτήσεις, ζητούν όμως ρεαλιστικά χρονοδιαγράμματα και τεχνική υποστήριξη που να διασφαλίζει τη λειτουργία του συστήματος χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η αποζημίωσή τους για υπηρεσίες που παρέχουν καθημερινά στους πολίτες.

Photo Shutterstock

Διαβάστε επίσης 

EFPIA: Σχεδόν δυο χρόνια καθυστερούν τα νέα καινοτόμα φάρμακα στην Ελλάδα

ΕΛΣΤΑΤ: Τεράστιες οι κοινωνικές ανισότητες στην Υγεία για τα παιδιά, όλα τα στοιχεία

Exit mobile version