Τον προβληματισμό του για τον Δάγκειο πυρετό, που καταγράφει έξαρση στην Ευρώπη, εξέφρασε ο Καθηγητής Παθολογίας του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας.
Κατά την ομιλία του στην 3η Ημερίδα του ΕΟΔΥ, με θέμα “Κλιματική Αλλαγή και Δημόσια Υγεία”, αναφέρθηκε στις προβλέψεις που υπάρχουν αναφορικά με την έξαρση επιδημιών που σχετίζονται με τα κουνούπια ως διαβιβαστές, όπως είναι ο Δάγκειος πυρετός και του Ιός του Δυτικού Νείλου στη νοτιοανατολική Ευρώπη.
Τα τελευταία μάλιστα χρόνια επιδημικές εξάρσεις έχουν καταγραφεί στη Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία. Το ανησυχητικό όμως είναι ότι η Διακυβερνητική Επιτροπή για το Κλίμα προβλέπει ότι θα υπάρξει αύξηση στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Ενώ από τους πρώτους μήνες του 2024 έχει καταγραφεί αύξηση 250% στα κρούσματα Δάγκειου πυρετού στη Νότιο Αμερική.
Ο κ. Τσιόδρας, ανέφερε και τη Βραζιλία, που καταγράφει περισσότερα από 5 εκατομμύρια κρούσματα και βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, λόγω του Δάγκειου πυρετού. Μάλιστα, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, με την έξαρση κρουσμάτων να φτάνει το 450% σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια.
Δάγκειος πυρετός στην Ελλάδα
«Στην Ελλάδα έχουμε τους κατάλληλους διαβιβαστές, όμως, δεν έχουμε δυστυχώς καλή επιτήρηση σε όλη την Ευρώπη. Η Ελλάδα κάνει σημαντικές προσπάθειες για καλή επιτήρηση των κωνώπων και νομίζω ότι αυτή είναι απαραίτητη μαζί με τα υπόλοιπα εργαλεία που έχει στη διάθεσή του ο ΕΟΔΥ», σημείωσε ο Καθηγητής. Μάλιστα ο ίδιος αναγνώρισε, πως, στην πρόσφατη πλημμύρα Daniel, στη Θεσσαλία έγινε πολύ καλή επιτήρηση των κουνουπιών από τον ΕΟΔΥ και αποτράπηκε η έξαρση κρουσμάτων του ιού του Δυτικού Νείλου.
«Δεν μπορώ να φανταστώ στα ελληνικά νοσοκομεία μια τέτοια εικόνα, όπου κάθε κλίνη θα έχει τη δική της κουνουπιέρα για να μην μεταδίδει ο ασθενής με τον Δάγκειο τη νόσο στον διπλανό του. Αυτή η εικόνα είναι πραγματική εικόνα από χώρα της νότιας Αμερικής. Το Πουέρτο Ρίκο κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Μεγάλες προσπάθειες γίνονται για τα εμβόλια και οι προβλέψεις της Διακυβερνητικής Επιτροπής για το Κλίμα είναι ότι θα υπάρξει σημαντική αύξηση στη Νοτιοανατολική Ευρώπη» τόνισε χαρακτηριστικά ο Σωτήρης Τσιόδρας.
Ιός Δυτικού Νείλου
Δεν είναι όμως μόνο ο Δάγκειος πυρετός που απειλεί τη δημόσια Υγεία. Ένας άλλος ισχυρός πονοκέφαλος των επιστημόνων είναι ιός του Δυτικού Νείλου, που επίσης μεταφέρεται με τα κουνούπια.
Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, η πλειονότητά των πολιτών που θα μολυνθούν δεν θα αναπτύξουν συμπτώματα ωστόσο υπάρχει ένα 1% κυρίως των χρόνιων πασχόντων και μεταμοσχευμένων που μπορεί να εκδηλώσουν μηνιγγίτιδα, εγκεφαλίτιδα και οξεία χαλαρή παράλυση.
Σύμφωνα με μελέτες θα υπάρξει σημαντική αύξηση στην νοτιοανατολική Ευρώπη τα επόμενα χρόνια, αλλά και αύξηση της ελονοσίας στην Ασία γι’ αυτό και οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου στα κράτη προκειμένου να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των πολίτων.
Διαβάστε επίσης
Π. Κατσίβελας: Οι δυνατότητες του ΕΚΕΑ, το «στοίχημα» και το νέο νομοσχέδιο για την αιμοδοσία
Περικοπές στην πληρωμή για δεδουλευμένες εφημερίες σε δεκάδες νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας