Healthstories.gr – υγεία, διατροφή, ομορφιά, φυσική κατάσταση, κορονοϊός, ειδήσεις, αρθραγραφία, συμβουλές, νέα,

Υπ. Υγείας για σκόνη: Αποφυγή παραμονής και κάθε δραστηριότητας σε εξωτερικούς χώρους – Αυξημένη προσέλευση στα νοσοκομεία

skoni

Αποφυγή παραμονής και κάθε δραστηριότητας σε εξωτερικούς χώρους συστήνει το υπουργείο Υγείας τόσο για τα άτομα με χρόνιες ασθένειες όσο και για τον γενικό πληθυσμό, μέχρι να υποχωρήσει η αφρικανική σκόνη. Αυξημένη προσέλευση ασθενών με αναπνευστικά προβλήματα στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών στα νοσοκομεία της χώρας, παρατηρείται από το μεσημέρι της Τρίτης, λόγω της συγκέντρωσης αφρικανικής σκόνης στην ατμόσφαιρα.

Τα κυριότερα συμπτώματα που έχουν οι ασθενείς είναι η δύσπνοια, ο βήχας, το θωρακικό άλγος και ο ερεθισμός στα μάτια, σύμφωνα με την πρόεδρο της Ένωσης Πνευμονολόγων Ελλάδας, Μάτα Τσικρικά.

Τα αναπνευστικά προβλήματα είναι ιδιαίτερα έντονα σε Κρήτη και Καλαμάτα, ενώ ανάλογη αύξηση υπήρξε και στα νοσοκομεία της Αττικής.

Οδηγίες του υπουργείου Υγείας για την αφρικανική σκόνη

Το Υπουργείο Υγείας, κατόπιν της τακτικής προβλεπόμενης ενημέρωσης από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (τελευταία ενημέρωση στις 8:00 το πρωί της Τετάρτης 24/4) και στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του για την προστασία της δημόσιας υγείας, συστήνει τις ακόλουθες οδηγίες για την ενημέρωση του κοινού με μέτρα προφύλαξης ως εξής:

Α. Συστάσεις σε άτομα αυξημένου κινδύνου

Επίσης, συνιστάται η αποφυγή παραμονής σε εξωτερικούς χώρους ιδιαίτερα σε περιοχές με αυξημένη κυκλοφορία.

Άτομα με άσθμα μπορεί να χρειαστούν πιο συχνά εισπνοές ανακουφιστικού φαρμάκου. Επί επιμονής συμπτωμάτων συνιστάται επικοινωνία με τον θεράποντα ιατρό.

Β. Συστάσεις στο γενικό πληθυσμό

Σε κάθε άτομο συνιστάται να αποφύγει κάθε σωματική άσκηση σε εξωτερικούς χώρους και να περιορίσει το χρόνο παραμονής σε εξωτερικούς χώρους ιδιαίτερα σε περιοχές με αυξημένη κυκλοφορία. Κατά την παραμονή του σε εσωτερικούς χώρους να διατηρούνται πόρτες, μπαλκονόπορτες και παράθυρα κλειστά.

Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης

Καρκίνος πνεύμονα: «Να δοθεί προτεραιότητα στον προσυμπτωματικό έλεγχο», ζητά ο καθηγητής Στ. Λουκίδης

Πώς επιδρά η αφρικανική σκόνη στην υγεία – Συστάσεις Πνευμονολογικής Εταιρείας

Exit mobile version