Healthstories.gr – υγεία, διατροφή, ομορφιά, φυσική κατάσταση, κορονοϊός, ειδήσεις, αρθραγραφία, συμβουλές, νέα,

«Καμπανάκι» φαρμακοποιών για τις ελλείψεις φαρμάκων: Πάνω από 200 λείπουν από την αγορά, λόγω εξαγωγών

«Καμπανάκι» φαρμακοποιών για τις ελλείψεις φαρμάκων Πάνω από 200 λείπουν από την αγορά, λόγω εξαγωγών

Έντονες είναι οι αντιδράσεις των φαρμακοποιών στην απόφαση του ΕΟΦ, για άρση απαγόρευσης εξαγωγών φαρμάκων και εμβολίων.

Τρεις μόλις ημέρες μετά την άρση της απαγόρευσης των εξαγωγών φαρμάκων, χωρίς καθυστέρηση και χωρίς όριο, κυκλοφόρησε μεταξύ των φαρμακαποθηκών, λίστα φαρμάκων προς εξαγωγή, από συγκεκριμένη φαρμακαποθήκη, η οποία περιλαμβάνει πολλά και σημαντικά φάρμακα τα οποία απουσιάζουν σταθερά από την ελληνική αγορά, αναφέρει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ).

Η εν λόγω λίστα φαρμάκων προς εξαγωγή, περιλαμβάνει πολλά και σημαντικά φάρμακα, τα οποία απουσιάζουν σταθερά από την ελληνική αγορά, καθώς επίσης και φάρμακα των οποίων η εξαγωγή μόλις επετράπη εκ νέου, και τα οποία φάρμακα συγκεντρώνονται προκειμένου να εξαχθούν άμεσα.

Ελλείψεις φαρμάκων

Σύμφωνα με τη λίστα που έδωσε στη δημοσιότητα ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, ελλείψεις στην ελληνική αγορά παρουσίαζουν τα κάτωθι φαρμακευτικά σκευάσματα.

Σημειώνεται πως, στη λίστα αυτή περιλαμβάνονται αντιβιώσεις και εισπνεόμενα φάρμακα που τόσο έχουμε ανάγκη, ινσουλίνες καθώς και άλλα βασικά φάρμακα για την Δημόσια Υγεία. Μάλιστα, στο τέλος της λίστας παρέχονται σαφείς οδηγίες για την διακίνηση ευαίσθητων φαρμάκων ψυγείου όπως Ινσουλινών, ενώ στη δεξιά στήλη, δίπλα στις ποσότητες των σκευασμάτων που ζητούνται, αναγράφονται τα ποσοστά κέρδους των χονδρεμπόρων τα οποία φτάνουν το 205%.

Δείτε ΕΔΩ αναλυτικά τη λίστα με τα φάρμακα, ανά εταιρεία

Ο ΠΦΣ ενεργώντας επί σκοπώ προστασίας της δημόσιας υγείας και της υγείας των πολιτών, σύμφωνα με το άρθρο 53 παρ. 1 περ. ζ΄ του Ν. 5041/2023, έχει ήδη κοινοποιήσει την εν λόγω λίστα στο Υπουργείο Υγείας και στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκου, ώστε με άμεσες ενέργειές τους να μην επιτρέψουν τέτοιες πρακτικές, εις βάρος του Έλληνα πολίτη, απαγορεύοντας την εξαγωγή σκευασμάτων τα οποία δεν διατίθενται στην εγχώρια αγορά φαρμάκου.

Επισημαίνουμε την υπ’ αριθμόν 2214/2023 απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας (Δ΄ Τμήμα) επί του ζητήματος της προσωρινής απαγόρευσης παράλληλων εξαγωγών και ενδοκοινοτικής διακίνησης φαρμακευτικών προϊόντων, η οποία έκρινε μεταξύ άλλων ότι «το παράλληλο εμπόριο μπορεί να οδηγήσει σε έλλειψη φαρμάκων σε μια εθνική αγορά, να θέσει δηλαδή σε κίνδυνο τον σταθερό, ασφαλή και με τα απαιτούμενα ποιοτικά εχέγγυα εφοδιασμό με φάρμακα του πληθυσμού του κράτους από το οποίο πραγματοποιούνται οι εξαγωγές».

Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος,  στο πλαίσιο του άνω θεσμικού του ρόλου, παρακολουθεί την διαθεσιμότητα των φαρμάκων και καταγγέλλει την έλλειψή τους, και για το λόγο αυτό θα προβεί άμεσα στην κατάθεση μηνυτήριας αναφοράς κατά παντός υπευθύνου ενώπιον της κ. Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, ώστε να διακριβωθεί από την εισαγγελική έρευνα ποιος στερεί το φάρμακο από τον Έλληνα πολίτη.

Έρχονται πιο σοβαρές ελλείψεις φαρμάκων

Αντίθετοι με τις παράλληλες εξαγωγές είναι και οι φαρμακοποιοί της Θεσσαλονίκης.  Όπως τονίζει ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης(ΦΣΘ), αιτία είναι η απόφαση του ΕΟΦ για άρση της απαγόρευσης των παράλληλων εξαγωγών τουλάχιστον 137 σκευασμάτων, μεταξύ των οποίων παιδικά εμβόλια, αντιπηκτικά, αντιεπιληπτικά, ινσουλίνες, αναπνευστικά και φάρμακα για την οστεοπόρωση.

«Πρόκειται κατά κύριο λόγο για πρωτότυπα φάρμακα, τα οποία ανά τακτά χρονικά διαστήματα καταγράφουν ελλείψεις στην ελληνική αγορά εξαιτίας των παράλληλων εξαγωγών. Με αυτή την απόφαση του ΕΟΦ, γίνονται βήματα πίσω και ελλοχεύει ο κίνδυνος εκ νέου εμφάνισης ελλείψεων στα εν λόγω σκευάσματα, τα οποία έτσι κι αλλιώς οι φαρμακοποιοί προμηθευόμαστε σε περιορισμένες ποσότητες από τις φαρμακαποθήκες», επισημαίνει ο ΦΣΘ.

Παράλληλα, τονίζει ότι «αποτέλεσμα αυτής της ακατανόητης απόφασης του ΕΟΦ είναι η ταλαιπωρία των ασθενών, οι οποίοι θα αναζητούν το αναγκαίο για τη θεραπεία τους φάρμακο και δεν θα μπορούν να το βρουν, αλλά και η ταυτόχρονη αγωνιώδης αναζήτηση εκ μέρους των φαρμακοποιών των συγκεκριμένων σκευασμάτων, ακόμη και σε άλλους νομούς, για να μπορέσουν να εξυπηρετήσουν τους ασθενείς τους».

Σημειώνεται πως, ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης ζητεί από το υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΦ την αναθεώρηση της απόφασης της άρσης απαγόρευσης των παράλληλων εξαγωγών αυτών των σκευασμάτων ώστε να μην δυναμιτιστεί η υπάρχουσα κατάσταση που είχε ομαλοποιηθεί ως ένα βαθμό και κανένας ασθενής να μην στερηθεί το φάρμακό του.

Αντίθετοι και οι φαρμακοποιοί της Αττικής 

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής, όπου σε ανακοίνωση σημειώνει χαρακτηριστικά «με ποια εισήγηση προχώρησε ο ΕΟΦ στην άρση της απαγόρευσης και τι ακριβώς εξυπηρετεί η ενέργεια αυτή!» Και συνεχίζει: «Για πρώτη φορά στην ιστορία του ΕΟΦ, επιτρέπεται η εξαγωγή εμβολίων, προκαλώντας ανησυχία για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας, για τα οποία, όλες οι μέχρι τώρα Διοικήσεις του ΕΟΦ και του υπουργείου Υγείας απαγόρευαν την εξαγωγή, ώστε να υπάρχει η επάρκειά τους, για τους Έλληνες πολίτες και πρωτίστως για βρέφη και παιδιά.

Διαβάστε επίσης 

ΦΣΑ: Εν μέσω ιώσεων ο ΕΟΦ επιτρέπει τις παράλληλες εξαγωγές φαρμάκων

Μεταμοσχεύσεις: 87 οικογένειες το 2023 έσωσαν 200 ασθενείς με την προσφορά οργάνων των δικών τους ανθρώπων που χάθηκαν

 

Exit mobile version