Healthstories.gr – υγεία, διατροφή, ομορφιά, φυσική κατάσταση, κορονοϊός, ειδήσεις, αρθραγραφία, συμβουλές, νέα,

Ο ΙΣΑ ζητά αναβαθμισμένη και καλά αμειβόμενη ΠΦΥ, με υπηρεσίες υψηλού επιπέδου για όλους τους πολίτες

Ο ΙΣΑ ζητά αναβαθμισμένη και καλά αμειβόμενη ΠΦΥ, με υπηρεσίες υψηλού επιπέδου για όλους τους πολίτες

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ), αναφορικά, με το Σχέδιο Νόμου που ετοιμάζει η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και την ενίσχυση του θεσμού του προσωπικού γιατρού επισημαίνει τα εξής:

Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας αποτελεί βασικό πυλώνα του συστήματος υγείας και ο θεσμός του προσωπικού γιατρού μπορεί να συμβάλλει σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας, δίνοντας έμφαση, στην πρόληψη και την προαγωγή της υγείας.

Ωστόσο, ο προσωπικός γιατρός είναι ένας θεσμός που προϋποθέτει υψηλή επιστημονική εξειδίκευση. Θα πρέπει να έχει προηγηθεί μια πιστοποιημένη εκπαιδευτική διαδικασία των γιατρών, με ποιοτικά χαρακτηριστικά, για να ανταποκριθούν στο έργο τους.

Οικονομικά κίνητρα

Η παροχή οικονομικών κινήτρων για τον επαναπατρισμό των γιατρών είναι στη θετική κατεύθυνση, ωστόσο θα πρέπει να υπάρξει και ανάλογη μισθολογική προσαρμογή, για τους γιατρούς του Εθνικού Συστήματος Υγείας που στηρίζουν με αυταπάρνηση τη δημόσια υγεία, σε αντίξοες συνθήκες και υπαμείβονται.

Είναι σημαντικό να δώσουμε κίνητρα στους επιστήμονες να επιστρέψουν αλλά είναι εξίσου σημαντικό να διασφαλίσουμε αξιοπρεπείς επαγγελματικές συνθήκες και αμοιβές ειδικά, στους νέους ιατρούς προκειμένου να παραμείνουν στη χώρα μας.

Απαραίτητη προϋπόθεση, για ένα ποιοτικό σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας είναι η ελεύθερη πρόσβαση του ασθενή στο γιατρό που έχει ανάγκη και η αξιοποίηση, του υψηλά εξειδικευμένου επιστημονικού προσωπικού της χώρας, σημειώνει  ο ΙΣΑ.

Αντιδράσεις για τον Προσωπικό Γιατρό

Στο μεταξύ, η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), η Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Αθήνας – Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ), αλλά και η Επαγγελματική Ένωση Παθολόγων Ελλάδος (ΕΕΠΕ) αντιδρούν έντονα στο σχέδιο Αγαπηδάκη εστιάζοντας στα εξής σημεία:

– Επιχειρείται να τοποθετηθούν γιατροί με μηδενική κλινική εμπειρία ως προσωπικοί στην θέση αγροτικών Ιατρών, ενώ οι Παθολόγοι έχουνε πέντε χρόνια κλινική άσκηση στην Παθολογία, όπως και οι Παιδίατροι στην Παιδιατρική και οι Γενικοί Ιατροί πλέον ένα χρόνο στην Παθολογία και τρεις μήνες στην Παιδιατρική και συνολικά πέντε χρόνια με τα υπόλοιπα γνωστικά τους αντικείμενα.

-Με την κατάληψη αυτών των θέσεων από ανειδίκευτους Ιατρούς θα προκύψουν σοβαροί κίνδυνοι για την υγεία των ασθενών.

-Κανένας «προσωπικός γιατρός άνευ ειδικότητας» δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις ανάγκες καθημερινής εργασίας στο περιφερειακό ιατρείο ή στο κέντρο Υγείας, εφημέρευσης και διαχείρισης 2000 κατοίκων στα πλαίσια του Νομού ή της Περιφέρειας.

Για τους ίδιους λόγους το σχέδιο αυτό θα υπονομεύσει ευθέως την εργασιακές συνθήκες των νέων γιατρών, καθώς και την επιστημονική τους εξέλιξη. Ένα τέτοιο νομοθέτημα θα ενισχύσει την φυγή των νέων γιατρών στο εξωτερικό. Οι γιατροί χωρίς ειδικότητα δεν μπορούν να αναλάβουν ευθύνες που δεν τους αναλογούν

-Δίνονται οικονομικά κίνητρα στους ανειδίκευτους παθολόγους την στιγμή και όχι στους έμπειρους ιατρούς της γειτονιάς που ήταν από τους μοναδικούς πυλώνες δημόσιας υγείας κατά την περίοδο των lockdowns.

-Η κυβέρνηση προκαλεί όταν προτείνει να επιλέγονται προς «επαναπατρισμό» γιατροί από Μ. Βρετανία και Κύπρο με 150.000€, ποσό πολλαπλάσιο του μισθού των ήδη υπηρετούντων γιατρών του ΕΣΥ.

Διαβάστε επίσης

Ιπποκρατικό Σχολείο και Ορκωμοσία των Αρίστων Ιατρών στην Κω, υπό την αιγίδα του ΙΣΑ

ΙΣΑ: Αναγκαία η λήψη μέτρων για την ασφάλεια των γιατρών

Exit mobile version