Healthstories.gr – υγεία, διατροφή, ομορφιά, φυσική κατάσταση, κορονοϊός, ειδήσεις, αρθραγραφία, συμβουλές, νέα,

Επιστήμονες δημιούργησαν συνθετικά ανθρώπινα έμβρυα από βλαστοκύτταρα, χωρίς ωάρια ή σπέρμα

Healthstories Eπιστήμονες δημιούργησαν ανθρώπινα έμβρυα από βλαστοκύτταρα, χωρίς ωάρια ή σπέρμα

Επιστήμονες δημιούργησαν συνθετικά ανθρώπινα έμβρυα χρησιμοποιώντας βλαστοκύτταρα, με μια πρωτοποριακή μέθοδο που παρακάμπτει την ανάγκη για ωάρια ή σπέρμα.

Οι επιστήμονες λένε ότι αυτά τα μοντέλα εμβρύων, που μοιάζουν με εκείνα στα πρώτα στάδια της ανθρώπινης ανάπτυξης, θα μπορούσαν να παρέχουν ένα κρίσιμο παράθυρο για τον αντίκτυπο των γενετικών διαταραχών και τις βιολογικές αιτίες των επαναλαμβανόμενων αποβολών.

Ωστόσο, η έρευνά τους εγείρει επίσης σοβαρά ηθικά και νομικά ζητήματα, καθώς οι οντότητες που αναπτύσσονται στο εργαστήριο δεν εμπίπτουν στην νομοθεσία.

Τα συνθετικά ανθρώπινα έμβρυα από βλαστοκύτταρα δεν έχουν καρδιά

Τα συνθετικά έμβρυα δεν έχουν καρδιά που να χτυπά ή κάποια μορφή εγκεφάλου, αλλά περιλαμβάνουν κύτταρα που τυπικά θα συνεχίσουν να σχηματίζουν τον πλακούντα, τον ασκό και το ίδιο το έμβρυο.

Η καθηγήτρια Magdalena Żernicka-Goetz, του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ και του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Καλιφόρνια, η οποία το 2022 βραβεύτηκε με το Μετάλλιο Edwin G. Conklin από την Εταιρεία Αναπτυξιακής Βιολογίας, περιέγραψε το έργο σε μια ομιλία της ολομέλειας χθες Τετάρτη στην ετήσια συνάντηση της Διεθνούς Εταιρείας για την Έρευνα Βλαστοκυττάρων στη Βοστώνη.

Τα συνθετικά ανθρώπινα έμβρυα στο μικροσκόπιο

«Μπορούμε να δημιουργήσουμε μοντέλα που μοιάζουν με ανθρώπινα έμβρυα με τον επαναπρογραμματισμό εμβρυϊκών βλαστοκυττάρων», είπε.

Δεν υπάρχει βραχυπρόθεσμη προοπτική κλινικής χρήσης των συνθετικών εμβρύων. Θα ήταν παράνομο να τα εμφυτεύσουμε στη μήτρα ενός ασθενούς και δεν είναι ακόμη σαφές εάν αυτά τα έμβρυα έχουν τη δυνατότητα να συνεχίσουν να ωριμάζουν πέρα ​​από τα πρώτα στάδια ανάπτυξης.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα Guardian, το κίνητρο για την μελέτη είναι να κατανοήσουν οι επιστήμονες την περίοδο ανάπτυξης του «μαύρου κουτιού» που ονομάζεται έτσι επειδή οι επιστήμονες επιτρέπεται να καλλιεργούν έμβρυα στο εργαστήριο μόνο μέχρι το νόμιμο όριο των 14 ημερών. Στη συνέχεια, συνεχίζουν την πορεία της ανάπτυξης για μεγαλύτερο διάστημα εξετάζοντας υπερήχους εγκυμοσύνης και έμβρυα που δωρίστηκαν για έρευνα.

Ο Robin Lovell-Badge, επικεφαλής της βιολογίας βλαστοκυττάρων και της αναπτυξιακής γενετικής στο Ινστιτούτο Francis Crick στο Λονδίνο, δήλωσε: «Η ιδέα είναι ότι εάν μοντελοποιήσετε πραγματικά την κανονική ανθρώπινη εμβρυϊκή ανάπτυξη χρησιμοποιώντας βλαστοκύτταρα, μπορείτε να αποκτήσετε πολλές πληροφορίες για πώς ξεκινάει η ανάπτυξη και τι μπορεί να πάει στραβά, χωρίς να χρειάζεται να χρησιμοποιήσουμε πρώιμα έμβρυα για έρευνα».

Πρόσφατα, η ομάδα της Żernicka-Goetz και μια “αντίπαλη” ερευνητική ομάδα στο Ινστιτούτο Weizmann στο Ισραήλ έδειξαν ότι τα βλαστοκύτταρα από ποντίκια θα μπορούσαν να “αυτοσυναρμολογηθούν” σε πρώιμες δομές που μοιάζουν με έμβρυο με εντερικό σωλήνα, την αρχή ενός εγκεφάλου και μια καρδιά που να χτυπά. Από τότε, έχει ξεκινήσει ένας αγώνας για να εφαρμοστεί αυτή η μέθοδος σε ανθρώπινα μοντέλα και αρκετές ομάδες μπόρεσαν να αναπαράγουν τα πρώτα στάδια ανάπτυξης.

«Το ανθρώπινο μοντέλο μας είναι το πρώτο μοντέλο ανθρώπινου εμβρύου τριών γενεών με αμνιακά και γεννητικά κύτταρα, πρόδρομα κύτταρα ωαρίου και σπέρματος», είπε η Ζερνίκα-Γκέτς στον Guardian. “Είναι όμορφο και δημιουργήθηκε εξ ολοκλήρου από εμβρυϊκά βλαστοκύτταρα.”

Υπάρχει ένα σημαντικό αναπάντητο ερώτημα σχετικά με το εάν αυτές οι μορφές εμβρύων, θεωρητικά, έχουν τη δυνατότητα να αναπτυχθούν σε ζωντανό πλάσμα. Τα συνθετικά έμβρυα που αναπτύχθηκαν από κύτταρα ποντικού αναφέρθηκε ότι φαίνονται σχεδόν πανομοιότυπα με τα φυσικά έμβρυα. Αλλά όταν εμφυτεύτηκαν στις μήτρες θηλυκών ποντικών, δεν εξελίχθηκαν σε ζωντανά ζώα. Τον Απρίλιο, ερευνητές στην Κίνα δημιούργησαν συνθετικά έμβρυα από κύτταρα πιθήκων και τα εμφύτευσαν στη μήτρα ενήλικων πιθήκων, μερικά από τα οποία έδειχναν τα αρχικά σημάδια εγκυμοσύνης, αλλά κανένα από τα οποία δεν συνέχισε να αναπτύσσεται μετά από λίγες ημέρες. Οι επιστήμονες λένε ότι δεν είναι σαφές εάν το εμπόδιο στην πιο προηγμένη ανάπτυξη είναι απλώς τεχνικό ή έχει μια πιο θεμελιώδη βιολογική αιτία.

Διαβάστε επίσης

Γιατί γέρνουμε όταν μεγαλώνουμε – Η γήρανση της σπονδυλικής στήλης

Η σεμαγλουτίδη – εκτός από τη ρύθμιση του διαβήτη και την απώλεια βάρους – περιορίζει και τον εθισμό;

Exit mobile version