Δεκάδες καταγγελίες για ανεπιθύμητες ενέργειες φαρμάκων και καταγγελίες για παράνομα σκευάσματα που κυκλοφορούν χωρίς άδεια στο διαδίκτυο, δέχεται σε ετήσια βάση ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ).
Σύμφωνα με τον έκθεση πεπραγμένων του ΕΟΦ για το 2022, (Δείτε ΕΔΩ), η οποία δημοσιεύτηκε σήμερα (25/04/2023), οι υπηρεσίες του Οργανισμού έλεγξαν πέρυσι 2.403 αναφορές ανεπιθύμητων ενεργειών και απέστειλαν 6.429 εκθέσεις στον ευρωπαϊκό φορέα EudraVigilance.
ΕΟΦ: Καταγγελίες για παράνομα φαρμακευτικά προϊόντα
Ενδιαφέρον παρουσιάζουν επίσης και οι περιπτώσεις παράνομης διακίνησης φαρμακευτικών και συναφών προϊόντων, τις οποίες κλήθηκαν να ελέγξουν οι υπεύθυνοι του ΕΟΦ, σε ορισμένες περιπτώσεις με τη συνδρομή της Αστυνομίας, της Οικονομικής Αστυνομίας, του ΣΔΟΕ και του Σώματος Επιθεωρητών Υγείας (ΣΕΥΥΠ).
Πραγματοποιήθηκαν συνολικά 25 επιτόπιοι έλεγχοι για νόμιμη κυκλοφορία, κυρίως για συμπληρώματα διατροφής, με περιεχόμενη σιλδεναφίλη ή τανταλαφίλη (4 περιπτώσεις), οι οποίες είναι δραστικές ουσίες για τη στυτική δυσλειτουργία, και σημαντικού αριθμού ιστοσελίδων για συμπληρώματα με γιοχιμβίνη (ουσία για αδυνάτισμα).
Υπήρξε, επίσης, συνδρομή του ΕΟΦ σε επιχειρήσεις της Οικονομικής Αστυνομίας για εξάρθρωση κυκλώματος διακίνησης παράνομων φαρμάκων σε Ξάνθη, Ιωάννινα, Πάτρα, Βούλα και Μαρούσι.
Διαβάστε επίσης
Πνευμονία: Χρηματοδότηση για ελληνικό πρόγραμμα καινοτόμων μοντέλων πρόγνωσης
Πλεύρης: Ο κ. Τσίπρας δεν ψήφισε μέτρα για την ενίσχυση των νησιών με γιατρούς