Healthstories.gr – υγεία, διατροφή, ομορφιά, φυσική κατάσταση, κορονοϊός, ειδήσεις, αρθραγραφία, συμβουλές, νέα,

Υγεία του εντέρου: Πότε θα σε ανησυχήσει το φούσκωμα;

Υγεία του εντέρου: Πότε θα σε ανησυχήσει το φούσκωμα;

Το φούσκωμα είναι ένα κοινό σύμπτωμα που εμφανίζεται μετά την κατανάλωση ορισμένων τροφών και συχνά οφείλεται σε αέρια. Για μερικούς ανθρώπους μπορεί να είναι πιο συχνό φαινόμενο. Υπάρχουν επίσης περιπτώσεις όπου μπορεί να είναι σημάδι για κάτι πιο ανησυχητικό.

Το φούσκωμα μπορεί να προκληθεί από διάφορους παράγοντες, λέει ο Δρ Kenneth Brown, γαστρεντερολόγος και παρουσιάστρια του podcast The Gut Check, όπως:

Μήπως σε προειδοποιεί;

Σε ορισμένες περιπτώσεις, λέει ο dr Brown, το φούσκωμα μπορεί επίσης να είναι προειδοποιητικό σημάδι για κάτι πιο σοβαρό, όπως ο καρκίνος ή η δυσλειτουργία οργάνων.

Πώς ξέρετε πότε το φούσκωμα σας πρέπει να το λαμβάνετε πιο σοβαρά; Ο Brown λέει ότι είναι σημαντικό να προσέχουμε άλλα συμπτώματα που συνοδεύουν το φούσκωμα, όπως κοιλιακό άλγος, αλλαγές στις συνήθειες του εντέρου, απώλεια βάρους ή έμετο.

«Αυτά τα συμπτώματα θα μπορούσαν να είναι δείκτες ενός ιατρικού προβλήματος που απαιτεί άμεση προσοχή», λέει. «Εάν αντιμετωπίζετε σταθερό ή επαναλαμβανόμενο φούσκωμα της κοιλιάς που συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα, είναι σημαντικό να αναζητήσετε αμέσως ιατρική βοήθεια».

Εάν έχετε πιο μικρά προβλήματα με το φούσκωμα, ο Brown εξακολουθεί να προτείνει να αναζητήσετε βοήθεια αντί να το αγνοήσετε.

“Το φούσκωμα μπορεί να υποδεικνύει ότι το πεπτικό σας σύστημα έχει φλεγμονή, ακόμα κι αν δεν έχετε ανησυχητικά συμπτώματα. Αυτή η φλεγμονή, εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, μπορεί να οδηγήσει σε χρόνιες ασθένειες ακόμη και χρόνια αργότερα”, λέει.

Η γνώμη του γιατρού μετρά

«Ο γιατρός σας μπορεί να κάνει μια ενδελεχή φυσική εξέταση, να παραγγείλει πρόσθετες εξετάσεις ή απεικονιστικές μελέτες και να προσδιορίσει τη βασική αιτία του φουσκώματάς σας», εξηγεί. «Με καλύτερη κατανόηση των συγκεκριμένων συμπτωμάτων και του ιατρικού ιστορικού, ο γιατρός σας μπορεί να σας προτείνει κατάλληλες θεραπευτικές επιλογές για την ανακούφιση των συμπτωμάτων σας και την πρόληψη πιθανών κινδύνων για την υγεία».

Συνήθως, η πρώτη γραμμή θεραπείας για την πρόληψη του φουσκώματος είναι η αλλαγή της διατροφής σας. Για παράδειγμα, εάν το πρόβλημα είναι η ήπια δυσκοιλιότητα, μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες, το νερό και η άσκηση μπορεί να βοηθήσουν.

«Η άσκηση μπορεί να είναι το τελευταίο πράγμα που έχετε στο μυαλό σας όταν πονάει το στομάχι σας, αλλά ένα γρήγορο περπάτημα 10 ή 15 λεπτών μπορεί να κάνει θαύματα», δήλωσε ο Dr Roshini Raj, γαστρεντερολόγος. «Αν δεν ασκείστε, τα έντερά σας γίνονται υποτονικά, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε κράμπες και δυσκοιλιότητα».

Η χρόνια δυσκοιλιότητα και άλλες παθήσεις, ωστόσο, «απαιτούν ιατρική περίθαλψη, επομένως είναι σημαντικό να μιλήσετε με το γιατρό σας για τα συμπτώματα του φουσκώματος», σημειώνει ο Johns Hopkins.

Διαβάστε επίσης

Επιστροφή στην εργασία για τον ογκολογικό ασθενή – Πόσο εύκολο είναι;

Με τι καιρό θα πάμε στη Μ. Εβδομάδα και το Πάσχα

Exit mobile version