Healthstories.gr – υγεία, διατροφή, ομορφιά, φυσική κατάσταση, κορονοϊός, ειδήσεις, αρθραγραφία, συμβουλές, νέα,

Εκνευρίζεστε με τα χάρτινα καλαμάκια; Επιστήμονες ανέπτυξαν 100% βιοδιασπώμενα, που δεν μουσκεύουν

Healthstories Εκνευρίζεστε με τα χάρτινα καλαμάκια Επιστήμονες ανέπτυξαν 100% βιοδιασπώμενα που δεν μουσκεύουν

Τα χάρτινα καλαμάκια μπορεί να φαίνονται υπέροχα στη θεωρία, αλλά σε κανέναν δεν αρέσει όταν μουσκεύουν μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα.

Οι επιστήμονες από το Ερευνητικό Ινστιτούτο Χημικής Τεχνολογίας της Κορέας (KRICT) αναγνωρίζοντας την απογοήτευση των καταναλωτών ανέπτυξαν 100% βιοδιασπώμενα, φιλικά προς το περιβάλλον χάρτινα καλαμάκια που δεν μουσκεύουν.

Τα χάρτινα καλαμάκια που κυκλοφορούν τώρα στην αγορά δεν είναι μόνο από χαρτί, εξηγούν οι ερευνητές. Αν ήταν κατασκευασμένα από 100%, θα γίνονταν ακόμη πιο υγρά, σε σημείο που δεν θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σαν καλαμάκι. Ως εκ τούτου, οι κατασκευαστές επικαλύπτουν την επιφάνεια με πολυαιθυλένιο (PE) ή ακρυλική ρητίνη, τα οποία είναι και τα δύο συστατικά που βρίσκουμε σε πλαστικές σακούλες και κόλλες.

Τα χάρτινα ποτήρια υφίστανται και αυτή την επίστρωση. Δυστυχώς, αρκετές μελέτες αναφέρουν ότι το υλικό επίστρωσης δεν αποσυντίθεται πλήρως – αντ ‘αυτού γίνεται μικροπλαστικό. Είναι επίσης δύσκολο να ανακυκλωθούν απλά αυτά τα προϊόντα επειδή δεν είναι εξ ολοκλήρου χαρτί αλλά περιλαμβάνουν και πλαστικό.

Επί του παρόντος, τα καλαμάκια πολυγαλακτικού οξέος (PLA) και τα καλαμάκια ρυζιού είναι διαθέσιμα ως εναλλακτικά στα χάρτινα καλαμάκια, αλλά τα καλαμάκια PLA (πλαστικά καλαμάκια από καλαμπόκι), δεν διασπώνται καλά στη θάλασσα. Από την άλλη, τα καλαμάκια ρυζιού είναι καλύτερα, αλλά κοστίζουν περισσότερο και είναι πολύ πιο δύσκολο να παραχθούν μαζικά.

Όταν χρησιμοποιείται για την ανάδευση ενός ποτού, ένα χάρτινο καλαμάκι συχνά λυγίζει ελαφρά ή αποκολλάται. Λόγω της υψηλής μηχανικής ακαμψίας του στο νερό, το φιλικό προς το περιβάλλον χάρτινο καλαμάκι παρατηρήθηκε ότι αντέχει ένα σχετικά μεγάλο βάρος για 60 δευτερόλεπτα σε υγρή κατάσταση.

Φωτό: Ερευνητικό Ινστιτούτο Χημικής Τεχνολογίας της Κορέας (KRICT)

Η ερευνητική ομάδα του KRICT συνέθεσε ένα πολύ γνωστό βιοδιασπώμενο πλαστικό που ονομάζεται ηλεκτρικό πολυβουτυλένιο (PBS) προσθέτοντας μια μικρή ποσότητα νανοκρυστάλλων κυτταρίνης για να δημιουργήσει ένα υλικό επικάλυψης, το οποίο είναι κατασκευασμένο από το ίδιο υλικό με το κύριο υλικό του χαρτιού. Αυτό το κάνει να ασφαλίζει σταθερά στην επιφάνεια του χαρτιού κατά την επίστρωση, κάτι που δεν συμβαίνει με τα συμβατικά χάρτινα καλαμάκια. Αυτός είναι ο λόγος που γίνονται υγρά και ενοχλητικά στη χρήση.

Λόγω αυτής της πιο ομοιόμορφης επίστρωσης, αυτά τα καλαμάκια επίσης δεν δημιουργούν φυσαλίδες κατά την επαφή τους με ανθρακούχα ποτά. Επίσης μπορούν να διασπαστούν πλήρως στο περιβάλλον .

Η ομάδα όχι μόνο διαπίστωσε ότι τα καλαμάκια διατηρούνται καλά στα κρύα ποτά, αλλά και στα ζεστά. Ανακάλυψαν ότι τα καλαμάκια δεν μουσκεύουν όταν χρησιμοποιούνται για την ανάδευση ποτών όπως νερό, τσάι, σόδα, γάλα και άλλα ποτά που περιέχουν λίπη ή όταν αφήνουν το καλαμάκι σε υγρό για παρατεταμένο χρονικό διάστημα.

Επιπλέον, η ομάδα διαπίστωσε ότι τα καλαμάκια θα μπορούσαν ακόμη και να αποσυντεθούν στη θάλασσα. Κατά τη διενέργεια δοκιμής αποσύνθεσης σε θαλάσσιο περιβάλλον βυθίζοντας τα δείγματα σε μια υδάτινη περιοχή, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα κανονικά πλαστικά καλαμάκια και τα πλαστικά καλαμάκια καλαμποκιού δεν αποσυντέθηκαν μετά από 120 ημέρες, ενώ τα καλαμάκια τους αποσυντέθηκαν πλήρως.

«Αυτή η τεχνολογία δεν είναι παρά ένα μικρό βήμα προς την κατεύθυνση που πρέπει να πάρουμε σε αυτήν την εποχή του πλαστικού. Η μετατροπή ενός πλαστικού καλαμιού που χρησιμοποιούμε συχνά σε χάρτινο καλαμάκι δεν θα επηρεάσει άμεσα το περιβάλλον μας, αλλά η διαφορά θα είναι μεγάλη με την πάροδο του χρόνου. Εάν αλλάξουμε σταδιακά από τη χρήση βολικών πλαστικών προϊόντων μιας χρήσης σε διάφορα φιλικά προς το περιβάλλον προϊόντα, το μελλοντικό μας περιβάλλον θα είναι πολύ πιο ασφαλές από αυτό για το οποίο ανησυχούμε τώρα», λέει ο επικεφαλής ερευνητής Dr. Oh Dongyeop, όπως αναφέρει το studyfinds.org.

Τα ευρήματα δημοσιεύονται στο περιοδικό Advanced Science.

Διαβάστε επίσης

Ανοσοθεραπεία: Ελπίδες για την αντιμετώπιση του καρκίνου των ωοθηκών

Υποβοηθούμενη αναπαραγωγή: Για πρώτη φορά ηλεκτρονικό μητρώο δοτών γεννητικού υλικού

Exit mobile version