Healthstories.gr – υγεία, διατροφή, ομορφιά, φυσική κατάσταση, κορονοϊός, ειδήσεις, αρθραγραφία, συμβουλές, νέα,

Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ψυχική Υγεία στο υπουργικό συμβούλιο

Healthstories Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ψυχική Υγεία στο υπουργικό συμβούλιο

Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ψυχική Υγεία παρουσιάζουν σήμερα ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης και η υφυπουργός Ζωή Ράπτη, στο υπουργικό συμβούλιο που συνεδριάζει στις 11 το πρωί της Παρασκευής, υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η ψυχική υγεία είναι ένας από τους 4 πυλώνες της πολιτικής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την πενταετία 2020-25 και το υπουργείο Υγείας έχει εκπονήσει ένα Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ψυχική Υγεία 2021 – 2030, στο οποίο έχει γίνει μία εκτίμηση για τα προβλήματα ψυχικής υγείας των Ελλήνων και την καταγραφή των δομών ψυχικής υγείας με τις αντίστοιχες χρηματοδοτήσεις. Επίσης, προβλέπει ένα πρόγραμμα δράσεων για την επίτευξη της ολιστικής ευεξίας και ευημερίας σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο.

Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ψυχική Υγεία

Σύμφωνα με πληροφορίες, η καταγραφή των προβλημάτων ψυχικής υγείας στους πολίτες, έδειξε ότι το 25% του πληθυσμού παρουσιάζει ψυχικές διαταραχές, σχεδόν 2,5 εκατομμύρια άτομα, εκ των οποίων:

Αγχώδεις διαταραχές εμφανίζει το 15% του πληθυσμού, εξάρτηση από αλκοόλ και ουσίες το 5-7%, μείζων Κατάθλιψη και καταθλίψεις το 6%, παιδοψυχιατρικές καταστάσεις το 2-3%, διπολική διαταραχή το 1-2%, σχιζοφρένεια και ψυχώσεις το 1%, ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή το 1%, άνοια το 1%, ενώ 5-10% του πληθυσμού εμφανίζουν άλλες ψυχικές διαταραχές.

Σε ότι αφορά την χρηματοδότηση των Ψυχιατρικών Νοσοκομείων, των Μονάδων Ψυχικής Υγείας, των ιδιωτικών κλινικών και της κάλυψης φαρμακευτικής θεραπείας, αυτή ανήλθε σε 470 εκατομμύρια ευρώ.

Η υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη που έχει αναλάβει την εκπόνηση και εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου Δράσης μιλώντας πρόσφατα στο 1ο Διεθνές Forum για το Wellbeing, που πραγματοποιήθηκε στο Ζάππειο, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας, έδωσε έμφαση στη δημιουργία δομών ψυχικής υγείας, όχι στο πλαίσιο νοσηλείας, αλλά στο πλαίσιο υποστήριξης των ατόμων με ψυχικά νοσήματα και των οικογενειών τους. Σε αυτή την κατεύθυνση, το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ψυχική Υγεία θα προβλέπει Κέντρα Ημέρας για παιδιά και εφήβους, τον ενήλικο πληθυσμό, τις οικογένειες, αλλά και Κέντρα Ημέρας για εργαζόμενους, και μετανάστες. Οικοτροφεία, και ξενώνες, Κινητές μονάδες για παιδιά και εφήβους, ηλικιωμένους, και τον γενικό πληθυσμό.

Προς την κατεύθυνση αυτή αναπτύσσονται 8 Κέντρα Έγκαιρης Παρέμβασης στην Ψύχωση, ενώ στον σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας περιλαμβάνονται δράσεις για τον αυτισμό, την άνοια και τη νόσο Αλτσχάιμερ, την ενδοοικογενειακή βία, την κακοποίηση και το εργασιακό burnout.

Διαβάστε επίσης

Η αγωνία της Μίνας, τι θα πει η Ειρήνη και η ειρωνεία του Μάριου

ΕΟΔΥ: Πρώτος θάνατος από γρίπη για τη φετινή περίοδο

Exit mobile version