Healthstories.gr – υγεία, διατροφή, ομορφιά, φυσική κατάσταση, κορονοϊός, ειδήσεις, αρθραγραφία, συμβουλές, νέα,

Ο Δήμος Πετρούπολης αγκαλιάζει τα άτομα με πρόβλημα άνοιας

Ο Δήμος Πετρούπολης αγκαλιάζει τα άτομα με πρόβλημα άνοιας

Μια ξεχωριστή πρωτοβουλία με ανθρωπιστικό πρόσημο ξεκίνησε και αναπτύσσει ο Δήμος Πετρούπολης, ανταποκρινόμενος στα συμπτώματα της σύγχρονης εποχής. Η άνοια είναι μια διαταραχή που επηρεάζει το σύνολο των γνωστικών λειτουργιών του εγκεφάλου και η άνοια τύπου Αλτσχάιμερ, μια νευρολογική εκφυλιστική προέκταση, δυστυχώς «εισβάλει» στην εποχή μας με αυξητική τάση, κυρίως στις μεγαλύτερες ηλικίες, αλλά και όχι μόνο.

Επιδρά σταδιακά στην καθημερινότητα τόσο των ασθενών, όσο και των μελών της οικογένειάς τους, που στις περισσότερες των περιπτώσεων νιώθουν αδύναμοι να βοηθήσουν μια κατάσταση, που δείχνει να μην έχει γυρισμό.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Δήμος Πετρούπολης αποφάσισε να σταθεί με ευαισθησία δίπλα σε αυτούς τους ανθρώπους και στις οικογένειές τους, να βοηθήσει στην πρόγνωση και την αντιμετώπιση, αλλά και να προσφέρει συμβουλές, ακόμη και ψυχολογική υποστήριξη, όπου ζητηθεί ή κριθεί απαραίτητο. Έτσι, σε συνεργασία με το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγειών Πόλεων (ΕΔΔΥΠΠΥ), δημιούργησε μια νέα δομή, τον Συμβουλευτικό Σταθμό Άνοιας.

Συμβουλευτικός Σταθμός Άνοιας

Η δημοτική Αρχή στελέχωσε τη δομή με εκπαιδευμένο επιστημονικό προσωπικό και ήδη ξεκίνησε η λειτουργία του, όπου πλέον δημότες της Πετρούπολης μπορούν να απευθυνθούν, είτε για προληπτικές εξετάσεις, είτε για συμβουλές πάνω στην αντιμετώπιση της νόσου, είτε ακόμη και για ενημέρωση.

Ο δήμαρχος Στέφανος Γαβριήλ Βλάχος και ο αντιδήμαρχος Παιδείας, Πρόνοιας και Κοινωνικής Πολιτικής Νίκος Κακαβάς, γιατροί και οι δύο, ανέλαβαν αυτή την πρωτοβουλία και εργάστηκαν για την πραγματοποίησή της. «Είναι μια πρωτοβουλία στο πλαίσιο της προληπτικής ιατρικής και αντιμετώπισης, δηλαδή να ανιχνεύσουμε ανοϊκές καταστάσεις, να τις προλάβουμε στην αρχική μορφή και να συνδράμουμε στην όποια αντιμετώπιση», λέει στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κ. Βλάχος.

«Δυστυχώς η νόσος Αλτσχάιμερ δεν θεραπεύεται πλήρως, όμως έχει πολύ μεγάλη σημασία η έγκαιρη διάγνωση, να εντοπίσουμε τα πρώτα συμπτώματα και στη συνέχεια να μπορέσει ο ασθενής να αντιμετωπίσει με κατάλληλο τρόπο αυτή την κατάσταση και να την επιβραδύνει. Παράλληλα, η πρωτοβουλία μας έχει και υποστηρικτικό χαρακτήρα προς τα μέλη της οικογένειας του ασθενούς, ώστε να είναι σε θέση να βοηθήσουν ουσιαστικά τον άνθρωπό τους».

Και ο δήμαρχος Πετρούπολης προσθέτει: «Σαφώς και υπάρχει ιδιαίτερη ευαισθησία γύρω από αυτό το θέμα, ως δήμαρχος, ως γιατρός και ως άνθρωπος».

Αύξηση περιστατικών της νόσου

Από τη δική του μεριά, ο αντιδήμαρχος Νίκος Κακαβάς λέει: «Η νόσος Αλτσχάιμερ έχει αυξηθεί πολύ και για πολλούς λόγους. Ένας από αυτούς είναι και η αύξηση του μέσου όρου ηλικίας των ανθρώπων. Υπάρχει πλέον η δυνατότητα για την έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση.

Εμείς ως Δήμος έχουμε ενταχθεί στο Δίκτυο Υγειών Πόλεων και σε συνεργασία με το ΕΔΔΥΠΠΥ δημιουργήσαμε αυτή τη δομή. Έχουμε δύο κοινωνικούς λειτουργούς, που έχουν εκπαιδευτεί, νευρολόγο ψυχολόγο και επισκέπτη υγείας. Δίνουμε λοιπόν τη δυνατότητα ελέγχου στους δημότες μας, η οποία γίνεται μέσα από μια συγκεκριμένη διαδικασία. Πάμε και σε άτομα που ήδη έχουν το πρόβλημα, αλλά απευθυνόμαστε και σε άτομα κάποιας ηλικίας, που θα θελήσουν να τσεκάρουν προληπτικά».

Ολιστική προσέγγιση του προβλήματος

Αναφερόμενος στον υποστηρικτικό χαρακτήρα του Σταθμού Άνοιας, ο κ. Κακαβάς εξηγεί: «Υπάρχει μια ολιστική προσέγγιση του προβλήματος. Ο Σταθμός προσφέρει ατομική συμβουλευτική, αλλά απευθύνεται και στις οικογένειες των ανθρώπων, που αντιμετωπίζουν τέτοιο πρόβλημα.

Δίνει συμβουλές, που έχουν μεγάλη σημασία, ιδιαίτερα για περιπτώσεις σε προχωρημένο στάδιο, μπορούν να κάνουν και οι ίδιοι εξετάσεις αν το επιθυμούν, μπορούν να έχουν και ψυχολογική υποστήριξη αν αισθανθούν τέτοια ανάγκη ή νιώσουν την πίεση που αναπόφευκτα δημιουργείται.

Μπορούν να γίνουν και ομαδικές συμβουλευτικές συνεδριάσεις και να έρθουν σε επαφή οι άνθρωποι, που έχουν μπροστά τους τέτοιες κοινές καταστάσεις. Βοηθάει κι αυτό πολύ».

Σχετικά με την ανταπόκριση των δημοτών, ο αντιδήμαρχος Πετρούπολης απαντά: «Υπάρχει προσέλευση, όμως ταυτόχρονα διαπιστώνουμε ότι οι περισσότεροι άνθρωποι δεν είχαν τον τρόπο να πάρουν πληροφορίες και βοήθεια. Έρχεται λοιπόν αυτή η δομή να συνεισφέρει και στα δύο».

Ο Συμβουλευτικός Σταθμός για την Άνοια του Δήμου Πετρούπολης λειτουργεί στο Α’ ΚΑΠΗ (Κωνσταντινουπόλεως 19), κάθε Δευτέρα και Τετάρτη από τις 9 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι.

Διαβάστε επίσης

Συνεχίζονται οι μολύνσεις από SARS-CoV-2 – Ο απολογισμός θυμάτων σε διάφορες χώρες

Αερόβια άσκηση ή βάρη; Ποιος είναι καλύτερος τρόπος για να χάσουμε κιλά;

Sexercise: Τα οφέλη της σεξουαλικής άσκησης και πώς να την εξασκήσετε

 

Exit mobile version