Η ορμονική ανισορροπία κρύβεται πίσω από πολλές αθώες καταστάσεις και ανώδυνα συμπτώματα. Οι ορμόνες είναι χημικές ουσίες που ελέγχουν σχεδόν κάθε λειτουργία του οργανισμού και το ίδιο το σώμα παράγει περίπου 50 διαφορετικές ορμόνες.
Κάποιες από τις σωματικές λειτουργίες που επηρεάζονται και από τις ορμόνες είναι οι εξής: στις οποίες παίζουν ρόλο οι ορμόνες:
- Αρτηριακή πίεση
- Ζάχαρο στο αίμα
- Πείνα
- Εμμηνορροϊκοί κύκλοι
- Μεταβολισμός
- Εφηβεία
- Σεξουαλική υγεία
Οι υψηλές ή οι χαμηλές τιμές των ορμονών μπορεί να οδηγήσουν σε προβλήματα υγείας.
12 συμπτώματα που δείχνουν ότι μπορεί να έχετε ορμονική ανισορροπία
Δείτε κάποια από τα συμπτώματα που δείχνουν ότι μπορεί να υπάρχει ορμονική ανισορροπία.
1. Κόπωση
Ένας αδένας σε σχήμα πεταλούδας στο λαιμό σας που ονομάζεται θυρεοειδής, παράγει και επεξεργάζεται πολλές ορμόνες, όπως η θυροξίνη και η τριιωδοθυρονίνη που βοηθούν στον έλεγχο του μεταβολισμού, της θερμοκρασίας του σώματος και του καρδιακού παλμού, καθώς και άλλων σωματικών λειτουργιών.
Ένας υπολειτουργικός θυρεοειδής μπορεί να προκαλέσει αύξηση βάρους, κόπωση και δυσκοιλιότητα, λέει ο Δρ Mihail Zilbermint, αναπληρωτής καθηγητής κλινικής ιατρικής στο τμήμα ενδοκρινολογίας, διαβήτη και μεταβολισμού του Johns Hopkins School of Medicine στη Βαλτιμόρη στο health.usnews.com.
Εάν δεν παράγετε αρκετές θυρεοειδικές ορμόνες, έχετε υποθυρεοειδισμό. Εάν έχετε υψηλές τιμές σε αυτές τις ορμόνες, έχετε υπερθυρεοειδισμό. Ο υποθυρεοειδισμός είναι πιο συχνός από τον υπερθυρεοειδισμό.
2. Αυξημένη δίψα
Η αυξημένη δίψα είναι χαρακτηριστικό σημάδι του διαβήτη. Όταν κάποιος έχει διαβήτη τύπου 1, ο οργανισμός δεν παράγει την ορμόνη ινσουλίνη, η οποία βοηθά το σώμα σας να ελέγξει το σάκχαρο στο αίμα. Στον διαβήτη τύπου 2, το σώμα δεν παράγει αρκετή ινσουλίνη ή παράγει πολλή ινσουλίνη την οποία δεν χρησιμοποιεί αποτελεσματικά.
3. Συχνοουρία
Η απώλεια βάρους, η αυξημένη ούρηση και η δίψα είναι κοινά συμπτώματα του διαβήτη Τύπου 1, λέει η Δρ Jennifer Osipoff, παιδοενδοκρινολόγος στο Stony Brook Children’s Hospital της Νέας Υόρκης.
Η αυξημένη δίψα και η ούρηση είναι επίσης κοινά στον διαβήτη τύπου 2. Η ασθένεια μπορεί επίσης να προκαλέσει σκουρόχρωμο δέρμα γύρω από το λαιμό ή τις μασχάλες. Ο διαβήτης τύπου 2 είναι πιο συχνός σε άτομα που είναι υπέρβαρα.
Εάν είστε υπέρβαροι, η απώλεια βάρους, ακόμη και μόλις 5% έως 10% του σωματικού σας βάρους, μπορεί να βελτιώσει μια ορμονική ανισορροπία.
4. Μειωμένη libido
Η μειωμένη libido και η χαμηλότερη μυϊκή δύναμη μπορεί να είναι δύο συμπτώματα χαμηλής τεστοστερόνης. Ονομάζεται επίσης υπογοναδισμός και οφείλεται σε μειωμένη παραγωγή της τεστοστερόνης στο σώμα. Η χαμηλή τεστοστερόνη είναι πιο αισθητή στους άντρες, αλλά και οι γυναίκες μπορούν να τη βιώσουν.
5. Υψηλότερη ή χαμηλότερη αρτηριακή πίεση από το κανονικό
Οι ορμόνες παίζουν ρόλο και στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης. Χαμηλότερη αρτηριακή πίεση εμφανίζεται σε περιπτώσεις υποθυρεοειδισμού ή ανισορροπίας των επινεφριδίων, τα οποία παράγουν ορμόνες όπως η αλδοστερόνη η οποία βοηθούν στον έλεγχο του μεταβολισμού και της αρτηριακής πίεσης.
Είναι επίσης πιθανό οι ορμόνες που παράγονται από τα επινεφρίδια να είναι σε υψηλές τιμές, οδηγώντας σε υψηλή αρτηριακή πίεση. Η υψηλή αρτηριακή πίεση είναι επίσης κοινή μεταξύ των ατόμων με διαβήτη τύπου 2. Οι δύο αυτές καταστάσεις μπορεί να έχουν παρόμοιες αιτίες, πιστεύουν οι ειδικοί.
6. Αυξημένη ευαισθησία στις αλλαγές θερμοκρασίας
Είναι συνηθισμένο σε άτομα με ορμονική ανισορροπία, που έχουν π.χ. υποθυρεοειδισμό/υπερθυρεοειδισμό ή είναι στην εμμηνόπαυση, να αισθάνεστε πιο έντονα τη ζέστη ή το κρύο. Η εμμηνόπαυση συνήθως συνδέεται με εξάψεις ή μια έντονη αίσθηση ζεστασιάς στο πάνω μέρος του σώματος και του προσώπου.
Ο υποθυρεοειδισμός μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε ότι κρυώνετε περισσότερο από ό,τι συνήθως, ενώ στον υπερθυρεοειδισμό οι ασθενείς ζεσταίνονται περισσότερο. Αυτές οι αλλαγές συμβαίνουν λόγω του τρόπου με τον οποίο οι ορμόνες του θυρεοειδούς επηρεάζουν το μεταβολισμό σας.
7. Ακανόνιστος εμμηνορροϊκός κύκλος
Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών ή PCOS, εμφανίζεται όταν μια γυναίκα παράγει πάρα πολλά ανδρογόνα ή ανδρικές ορμόνες. Χωρίς θεραπεία, αυτή η υπερπαραγωγή ανδρογόνων μπορεί να οδηγήσει σε ανισορροπία που αναγκάζει τις γυναίκες να έχουν ακανόνιστους ή και καθόλου εμμηνορροϊκούς κύκλους.
Τα άτομα με PCOS διατρέχουν επίσης υψηλότερο κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2 επειδή είναι συχνά ανθεκτικά στην ινσουλίνη.
8. Πόνοι στις αρθρώσεις
Ο πόνος και η δυσκαμψία των αρθρώσεων μπορεί να έχουν πολλές αιτίες και συχνά σχετίζονται με την αρθρίτιδα. Ωστόσο, ορμονικές ανισορροπίες όπως ο υποθυρεοειδισμός μπορεί επίσης να προκαλέσουν πόνους στις αρθρώσεις. Αυτό συμβαίνει επειδή οι ορμόνες του θυρεοειδούς συνδέονται με την ανάπτυξη των οστών και του χόνδρου, που είναι ένας τύπος συνδετικού ιστού στο σώμα.
Ο πόνος στις αρθρώσεις μπορεί επίσης να εμφανιστεί με τον υποθυρεοειδισμό εάν υπάρχει άλλη αυτοάνοση ασθένεια που συνήθως προκαλεί πόνο στις αρθρώσεις, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα . Μια αυτοάνοση διαταραχή που ονομάζεται νόσος του Χασιμότο είναι μια κοινή αιτία υποθυρεοειδισμού. Αυτή η ασθένεια σχετίζεται με την ανάπτυξη άλλων αυτοάνοσων νοσημάτων.
9. Αλλαγές διάθεσης
Εάν οι ορμόνες σας προκαλούν προβλήματα, τότε είναι συχνές και οι αλλαγές στη διάθεση, από απλά νεύρα μέχρι κατάθλιψη. Τόσο ο υποθυρεοειδισμός όσο και η εμμηνόπαυση συνδέονται μερικές φορές με την κατάθλιψη.
Οι γυναίκες που περνούν την εμμηνόπαυση μπορεί επίσης να αισθάνονται πιο ανήσυχες από ό,τι συνήθως. Είναι επίσης πιο συνηθισμένο όταν έχετε PCOS να αντιμετωπίζετε εναλλαγές της διάθεσης.
10. Δερματικές αλλαγές, όπως ακμή ή ξηροδερμία
Εκτός από την ακανόνιστη περίοδο και την υπερβολική τριχοφυΐα, τα άτομα με PCOS εμφανίζουν ακμή. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το ανδρογόνο, η ορμόνη που υπερπαράγεται σε γυναίκες με PCOS, προκαλεί επίσης αυξημένη παραγωγή λιπαρότητας στο δέρμα, η οποία μπορεί να φράξει τους πόρους και να οδηγήσει σε εξάρσεις στο πρόσωπο, το λαιμό, το στήθος και την πλάτη.
Η ξηροδερμία μπορεί να προκληθεί από μειωμένη παραγωγή οιστρογόνων, όπως κατά την εμμηνόπαυση και την περιεμμηνόπαυση .
11. Προβλήματα ύπνου
Οι διακυμάνσεις των ορμονών μπορεί να σας κάνουν να αισθάνεστε κουρασμένοι αλλά να μην μπορείτε να κοιμηθείτε εύκολα.
Οι ορμόνες θα μπορούσαν επίσης να σας κάνουν να ξυπνάτε ανήσυχοι στη μέση της νύχτας ή να έχετε αϋπνία. Η περιεμμηνόπαυση – ένας όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει τα χρόνια που οδηγούν στην εμμηνόπαυση – είναι μια συνηθισμένη περίοδος που οι γυναίκες αντιμετωπίζουν προβλήματα ύπνου.
12. Αύξηση ή απώλεια βάρους
Οι ξαφνικές, ανεξήγητες αλλαγές στο βάρος μπορεί να οφείλονται σε αλλαγή των ορμονών. Ο διαβήτης τύπου 1 και ο υπερθυρεοειδισμός μπορεί να οδηγήσουν σε απώλεια κιλών, ενώ η εμμηνόπαυση και ο υποθυρεοειδισμός συχνά προκαλούν αύξηση βάρους.
Διαβάστε επίσης
Νegging: Η ύπουλη συναισθηματική χειραγώγηση σε μία σχέση
Ζήτησε δύο μέρες άδεια για τεχνητή γονιμοποίηση και την απέλυσαν