Μια ακόμα ξεχωριστή εκστρατεία ενημέρωσης, υλοποιεί φέτος ο Σύλλογος Ασθενών και Φροντιστών με Πνευμονική Υπέρταση, με αφορμή το Νοέμβριο που έχει οριστεί ως παγκόσμιος μήνας για τη σπάνια νόσο της Πνευμονικής Υπέρτασης (Π.Υ).
Με τίτλο «Κρατάτε την καρδιά μας στα χέρια σας» η φετινή ενημερωτική εκστρατεία έχει ως αποδέκτες την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελαροπούλου, τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, τους υπουργούς Υγείας, Εργασίας και Οικονομικών Θάνο Πλεύρη, Κωστή Χατζηδάκη και Χρήστο Σταϊκούρα, Διοικητές και Προέδρους οργανισμών (ΕΟΦ, ΕΟΜ, ΕΟΠΥΥ, ΚΕΠΑ, ΕΦΚΑ), διοικήσεις νοσοκομείων, ειδικούς γιατρούς και ιατρικούς συλλόγους, παράγοντες του φαρμακευτικού χώρου αλλά και τους εκπροσώπους των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.
Στόχος της εκστρατείας
Στόχος και αυτής μας της καμπάνιας είναι η ασθένεια μας να γίνει επιτέλους ορατή στην ελληνική κοινωνία και η Πολιτεία να ασχοληθεί και να λύσει τα ζωτικής σημασίας, πρακτικά κυρίως, θέματα μας, ώστε οι ασθενείς με Π.Υ. να έχουν πρώτα από όλα πρόσβαση στην έγκαιρη διάγνωση και την κατάλληλη θεραπεία.
Τους τελευταίους 11 μήνες περισσότεροι από 20 συνασθενείς μας, έχασαν τη ζωή τους λόγω καθυστερημένης διάγνωσης και παραπομπής στα Κέντρα Αναφοράς για την Π.Υ. αλλά και λόγω της λοίμωξης COVID-19. Μια τραγική και αριθμητικά μεγάλη απώλεια για μια τόση μικρή κοινότητα.
«Κρατάτε την καρδιά μας στα χέρια σας»… λοιπόν και ο Σύλλογος Ασθενών και Φροντιστών με Πνευμονική Υπέρταση δημιούργησε ένα ολοκληρωμένο ενημερωτικό υλικό που περιλαμβάνει: ένα antistress ball σε σχήμα ομοιώματος καρδιάς, ενημερωτικό φυλλάδιο για τη νόσο, επιστολή με 12 καίρια και δίκαια αιτήματα των ασθενών για περισσότερη αλλά και καλύτερη ζωή, την 14σέλιδη Χάρτα της ΠΑΥ με οδηγίες και πληροφορίες σχετικά με τη φροντίδα που θα πρέπει να έχει ένας ασθενής με ΠΑΥ και μια σειρά 21 ενημερωτικά καρτ-ποστάλ που στοχεύουν στην διασπορά της γνώσης γύρω από τη σπάνια ασθένεια μας σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια αλλά και την Κύπρο.
Οι παραλήπτες λαμβάνουν σε οικολογική συσκευασία το ενημερωτικό υλικό με το μήνυμα «Κρατάτε την καρδιά μας στα χέρια σας» και παίρνοντας το antistress ball σε σχήμα ομοιώματος καρδιάς, κρατάνε με αυτή τη συμβολική κίνηση στα χέρια τους την καρδιά των ασθενών με Π.Υ., ένα όργανο που μας «εγκαταλείπει» πρόωρα. Αυτός είναι και ο λόγος που πρέπει να δράσουμε γρήγορα κι αποτελεσματικά.
Με αυτή τη συμβολική κίνηση προσδοκούμε στη λήψη σημαντικών και καίριων αποφάσεων για την κοινότητα μας, ώστε να βοηθήσετε ουσιαστικά στο έργο μας για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων μας που πρέπει επιτέλους να μας αποδοθούν. Αλλά και τη δημόσια καταγραφή 12 σημαντικών αιτημάτων για εμάς και μείζονος χρονικής ενασχόλησης των ιθυνόντων.
Επιστολή της «καρδιάς μας» περιλαμβάνει τα ακόλουθα 12 αιτήματα:
- Αναγνώριση ως ΑΜΕΑ
Ακόμα κι αν δεν καθόμαστε σε αναπηρικό αμαξίδιο, δυσκολευόμαστε να περπατήσουμε πάνω από 300 μέτρα.
2. Πλήρης συνταξιοδότηση
Μετά τη διάγνωση της ασθένειας, σπάνια ένας ασθενής μπορεί να επιστρέψει στην εργασία του ανεξάρτητα από τη φύση του επαγγέλματος.
3. Επιδότηση ασθενών
Οι νέοι σε ηλικία ασθενείς που δεν μπορούν να εργαστούν, δε λαμβάνουν καμία οικονομική στήριξη για την επιβίωσή τους.
4. Επανένταξη της πάθησής μας στις μη αναστρέψιμες ασθένειες και η εφαρμογή του ΦΕΚ για την επ’ αόριστον αναπηρία. Ακόμα κι αν εμπίπτουμε στην επ’ αόριστον αναπηρία, σπανίως μας δίνεται η απόφαση της αρμόδιας επιτροπής των ΚΕΠΑ, παρόλο που είναι δεδομένο ότι η Π.Υ δε θεραπεύεται.
Όλες οι απαραίτητες θεραπείες, συμπεριλαμβανομένων και των φαρμάκων των συννοσηροτήτων μας καθώς και τα αναλώσιμα τους, θα πρέπει να καλύπτονται αφού αποτελούν μέρος της βασικής μας θεραπείας.
6. Απλοποίηση γραφειοκρατικών διαδικασιών
Πολλές από τις διαδικασίες που απαιτούνται να γίνουν μεταξύ των ασθενών και των αρμοδίων υπηρεσιών, είναι εξαιρετικά χρονοβόρες και πολύπλοκες, επιβαρύνοντας κατά πολύ την καθημερινότητα του πάσχοντα και του φροντιστή του.
7. Δημιουργία ελληνικών οδηγιών για επαγγελματίες υγείας
Έχει παρατηρηθεί ότι χάνεται πολύτιμος χρόνος στη διάγνωση του ασθενή, με τα συμπτώματα της νόσου να συγχέονται με άλλων παθήσεων (Άσθμα, ΧΑΠ). Ο μέσος όρος διάγνωσης ξεπερνά τα 2 με 3 χρόνια, μειώνοντας έτσι σημαντικά το προσδόκιμο επιβίωσης του πάσχοντα.
8. Δημιουργία αναγνωρισμένων κέντρων ΠΥ
Η παραπομπή του ασθενή σε ειδικό κέντρο για τη διαχείριση της νόσου, είναι ζωτικής σημασίας για το χρόνο ζωής του πάσχοντα.
9. Συντονισμένη προσπάθεια ευαισθητοποίησης όλων σχετικά με τη δωρεά οργάνων. Ο πάσχοντας από Π.Υ μπορεί να θεραπευτεί με τη μεταμόσχευση πνευμόνων, επιλογή εξαιρετικά δύσκολη στη χώρα μας λόγω της ελλιπούς δωρεάς οργάνων.
10. Δημιουργία πρωτοκόλλου μεταμοσχεύσεων πνεύμονα και στελέχωση του ειδικού κέντρου με εξειδικευμένο προσωπικό. Οι ασθενείς με Π.Υ δεν παραπέμπονται για μεταμόσχευση έγκαιρα, χάνοντας την πιθανότητα της δεύτερης ευκαιρίας.
11. Δημιουργία ειδικής επιτροπής στο ΚΕΣΥ
Η συμβολή του συλλόγου των ασθενών και της ιατρικής εταιρείας της κοινότητας της Π.Υ, είναι σημαντική για την εξασφάλιση της σωστής λειτουργίας και την «απλούστευση της καθημερινότητας» όλων των μερών που εμπλέκονται με τη σπάνια νόσο μας.
12. Υποστήριξη και προώθηση ενδελεχών ερευνών που θα οδηγήσουν σε νέα φάρμακα και στην αποτελεσματική θεραπεία και των 5 βασικών τύπων της Π.Υ. Οι φαρμακευτικές αγωγές που διαθέτουμε σήμερα προσφέρουν λίγο ακόμα χρόνο, αλλά ο ασθενής χρειάζεται μακρύτερο ορίζοντα ζωής.
Κλείνοντας την επιστολή μας, με την ευγενική υπόδειξη «Και μην ξεχνάτε κάθε φορά που μιλάτε για εμάς, να κρατάτε την καρδιά μας κοντά στη δική σας», καλούμε όλους τους εμπλεκόμενους να εργαστούν μαζί μας, ώστε οι επόμενοι 12 μήνες να δώσουν λύσεις στα 12 αυτά ζωτικής σημασίας αιτήματά μας και ν’ αλλάξουμε την ιστορία της κοινότητας της Π.Υ.
Διαβάστε επίσης
Νέες οδηγίες για την αντιμετώπιση των ασθενών με COVID-19 στο σπίτι
Εμβόλιο κατά του κορωνοϊού σε τσιρότο φαίνεται πιο αποτελεσματικό από τις ενέσεις
Τι προκαλεί βήχα το βράδυ – Τρόποι να τον … κόψετε