Κύμα συμπαράστασης αλλά και θαυμασμού για το σθένος της Ντόρας Μπακογιάννη που ανακοίνωσε ότι διεγνώσθη με πολλαπλούν μυέλωμα στέλνοντας το μήνυμα της έγκαιρης διάγνωσης.
Τι είναι το πολλαπλούν μυέλωμα
Τι είναι όμως το πολλαπλούν μύελωμα; Την απάντηση δίνει η Θεραπευτική κλινική Ογκολογική –Αιματολογική Μονάδα του Νοσοκομείου «Αλεξάνδρα»:
Το πολλαπλούν μυέλωμα αποτελεί μία κακοήθεια των πλασματοκυττάρων. Τα πλασματοκύτταρα, είναι κύτταρα που υπό φυσιολογικές συνθήκες παράγουν τα αντισώματα.
Τα αντισώματα είναι πρωτεΐνες ειδικευμένες για να «προσκολλώνται» σε διαφορετικό για κάθε μια αντιγόνο (ξένη πρωτεΐνη), όπως σε αντιγόνα μικροβιών, ιών, κ. λπ. Το αποτέλεσμα είναι να απενεργοποιούν αυτά τα αντιγόνα ή να στρέφουν άλλα κύτταρα του ανοσοποιητικού έναντι αυτών των «εχθρικών» αντιγόνων που βρίσκονται π.χ. στην επιφάνεια των ιών ή των μικροβίων.
Στην περίπτωση του πολλαπλού μυελώματος, τα πλασματοκύτταρα υφίσταται κακοήθη εξαλλαγή.
Η αναπαραγωγή αυτών των κακοήθων πλασματοκύτταρων μέσα στον μυελό των οστών παρεμποδίζει την λειτουργία του φυσιολογικού μυελού των οστών. Παρεμποδίζεται η ανάπτυξη και ωρίμανση των αιμοτοποιητικών κυττάρων στο μυελό των οστών. Έτσι αναπτύσσεται αναιμία ή χαμηλά αιμοπετάλια (θρομβοπενία).
Ο πολλαπλασιασμός των κυττάρων του μυελώματος μέσα στον μυελό των οστών, μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα επιπτώσεις σε διάφροα σημεία του σώματος: στα οστά, τα νεφρά, την καρδιά. Επίσης εμφανίζονται συμπτώματα όπως κόπωση, σύγχυση, καρδιακές αρρυθμίες, ναυτία και έμετος.
Το πολλαπλούν μυέλωμα δεν είναι σπάνια νόσος
Το πολλαπλούν μυέλωμα δεν είναι σπάνια νόσος, καθώς αντιστοιχεί περίπου στο 10% του συνόλου των αιματολογικών κακοηθειών.
Οι περισσότεροι ασθενείς με μυέλωμα εμφανίζονται κατά την διάγνωση με συμπτώματα, όπως πόνους στα οστά, την μέση, κατάγματα, υπερασβεστιαιμία, αναιμία ή νεφρική ανεπάρκεια.
Υπάρχουν διάφορες μορφές πολλαπλού μυελώματος που διαφέρουν μεταξύ τους στη δομή των παραγομένων αντισωμάτων.
Το πολλαπλό μυέλωμα μπορεί να υφίσταται επί σειρά ετών χωρίς εμφανή συμπτώματα ασθένειας. Κατά κανόνα, τα συμπτώματα της ασθένειας δεν εμφανίζονται παρά μόνο αφού η ασθένεια υφίσταται για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Το ερώτημα, γιατί αναπτύσσεται το πολλαπλούν μυέλωμα παραμένει μέχρι και σήμερα κατά το μεγαλύτερο μέρος αναπάντητο.
Αν και η νόσος παρατηρείται πιο συχνά μεταξύ στενών συγγενών (γονείς/αδέλφια) το πολλαπλό μυέλωμα δεν αποτελεί μια κληρονομική ασθένεια με την στενή έννοια του όρου.
Η θεραπεία του πολλαπλού μυελώματος
Το πολλαπλούν μυέλωμα είναι χρόνια και ανίατη νόσος η οποία χαρακτηρίζεται από την εμφάνιση υποτροπών, ακόμα και εάν μετά την αρχική αγωγή υπάρξει πλήρης ύφεση.
Η θεραπευτική αγωγή των συμπτωματικών ασθενών με μυέλωμα έχει ως σκοπό: την ελάττωση της παραγωγής των πλασματοκυττάρων (αντινεοπλασματική αγωγή) και την αντιμετώπιση των επιπλοκών της νόσου.
Διαβάστε επίσης
Σύγκρουση Μητσοτάκη – Τσίπρα για την πανδημία
Τόσοι πολλοί νέοι άνδρες στο γυμναστήριο – Ήρθε η ώρα να μιλήσουμε για τη «μυϊκή δυσμορφία»