Healthstories.gr – υγεία, διατροφή, ομορφιά, φυσική κατάσταση, κορονοϊός, ειδήσεις, αρθραγραφία, συμβουλές, νέα,

Η φυσική νόσηση από SARS-CoV-2 προστατεύει περισσότερο από την παραλλαγή Delta απ’ ό,τι ο εμβολιασμός;

Η φυσική νόσηση από SARS-CoV-2 προστατεύει καλύτερα από την παραλλαγή Delta απ' ό,τι ο εμβολιασμός;

Νέα, εξαιρετικά ενδιαφέρουσα μελέτη από το Ισραήλ, έδειξε ότι η ανοσολογική απόκριση που αποκτάται μετά την ανάρρωση από COVID-19 είναι πιο “προστατευτική” απέναντι στη νέα παραλλαγή Delta από αυτή που προκαλείται από το εμβόλιο. Η φυσική ανοσία εκτιμάται ότι είναι περίπου 13 φορές ισχυρότερη από την ύπαρξη δύο δόσεων του εμβολίου Pfizer-BioNTech.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τους ερευνητές, η μελέτη απέδειξε ότι η φυσική ανοσία παρέχει μακροχρόνια και ισχυρότερη προστασία απέναντι στη μόλυνση από την παραλλαγή Delta του SARS-CoV-2, σε σύγκριση με την ανοσία που προκαλείται από το εμβόλιο δύο δόσεων BNT162b2.

Ωστόσο, τα εμβόλια μπορούν να προσθέσουν μια επιπλέον ώθηση στην προστασία σε άτομα που έχουν αναρρώσει από τον COVID-19. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι μια μόνο δόση εμβολίου σε συνδυασμό με τη φυσική ανοσία από τη μόλυνση παρείχε μεγαλύτερη προστασία απ’ ό,τι η φυσική ανοσία μόνη της.

Η μελέτη με τίτλο “Συγκρίνοντας τη φυσική ανοσία του SARS-CoV-2 με την ανοσία που προκαλείται από το εμβόλιο: Επανεμφάνιση έναντι “πρωτοποριακών λοιμώξεων“” δημοσιεύεται από τον οργανισμό παροχής υπηρεσιών υγείας στο Τελ Αβίβ Maccabi Health.

Το πείραμα του Ισραήλ

Το Ισραήλ πρωτοστάτησε στον εμβολιασμό των παιδιών και την χορήγηση τρίτης ενισχυτικής δόσης του εμβολίου, αν και πλέον η έρευνα δείχνει εξασθενημένη αποτελεσματικότητα. Περίπου 100.000 Ισραηλινοί εμβολιάζονται κάθε μέρα, στη συντριπτική τους πλειοψηφία με μία τρίτη δόση.

Εν τούτοις, μετά την εξάπλωση της παραλλαγής Δέλτα το καλοκαίρι, το Ισραήλ σημείωσε αύξηση των κρουσμάτων, φθάνοντας στο ιστορικό υψηλό των 11.316 κρουσμάτων στις 2 Σεπτεμβρίου. Βέβαια, ο αριθμός των ατόμων που νοσούν σοβαρά και νοσηλεύονται,  είναι μικρότερος, φτάνοντας στους 751 στα τέλη Αυγούστου, σε σύγκριση με 1.183 στα μέσα Ιανουαρίου. Η τάση είναι πλέον πτωτική.

Εμβόλιο ή νόσηση;

Σε αντίθεση με τα υπάρχοντα εμβόλια που στοχεύουν μόνο στην πρωτεΐνη – ακίδα του κορωνοϊού SARS-CoV-2, η λοίμωξη εκθέτει τον οργανισμό σε μια σειρά από πρωτεΐνες του ιού, επιτρέποντας έτσι μια ευρύτερη ανοσοαπόκριση συγκριτικά με τη στοχευμένη αλλά περιορισμένη από τον εμβολιασμό. Επιπλέον, έρευνες καταδεικνύουν ότι η φυσική ανοσία εξακολουθεί να εξελίσσεται ενώ, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, η ανοσία μετά τη σοβαρή αλλά και ήπια νόσηση προφυλάσσει από τη συμπτωματική και ασυμπτωματική νόσο.

Οι επιστήμονες διευκρινίζουν ωστόσο πως τα συμπεράσματα δεν μπορούν να θεωρηθούν τελικής μορφής και, κυρίως, δεν μειώνουν την αξία του εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού ούτε και της βαρύτητας του κόστους από τη φυσική ανοσία.

Στοιχεία από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) συμπέραναν ότι ο εμβολιασμός σε όσους είχαν περάσει Covid-19 μείωσε στο μισό τον κίνδυνο επαναμόλυνσης συγκριτικά με όσους δεν εμβολιάστηκαν.

Long-covid συμπτώματα

Ωστόσο, πέρα από το ρίσκο μιας μόλυνσης που θα μπορούσε να εξελιχθεί σε νοσηλεία ή ακόμη και θάνατο, έρευνες έχουν αναδείξει τα μακροπρόθεσμα συμπτώματα που ταλαιπωρούν πολλούς ασθενείς που ανέρρωσαν (long-covid) και επιπλέον τον δυνητικά μεγαλύτερο κίνδυνο που διατρέχουν για επικίνδυνες επιπλοκές όπως μυοκαρδίτιδα, θρόμβωση και εγκεφαλικό επεισόδιο συγκριτικά με τους εμβολιασμένους.

Είναι, πάντως γεγονός ότι τα ερευνητικά συμπεράσματα οδηγούν σε προβληματισμό περί την ανάγκη δύο δόσεων εμβολίων στους αναρρώσαντες από κορωνοϊό. Χαρακτηριστικές είναι οι σχετικές μελέτες που αναφέρουν ότι μία μόλις δόση των σκευασμάτων των Pfizer/BioNTech και AstraZeneca σε όσους είχαν ιστορικό Covid-19 οδήγησαν σε υψηλότερη ανοσολογική απόκριση συγκριτικά με τους πλήρως εμβολιασθέντες χωρίς πρότερη νόσηση.

Διαβάστε επίσης

Πώς θα πειθαρχήσετε ένα παιδί – Δώστε προσοχή σε αυτούς τους κανόνες

Σχέδιο Biden: Τα 6 κύρια σημεία για την αντιμετώπιση της πανδημίας

Ο εμβολιασμός των εγκύων πριν την σύλληψη ή κατά την κύηση δεν αυξάνει τον κίνδυνο αποβολών

Exit mobile version