Healthstories.gr – υγεία, διατροφή, ομορφιά, φυσική κατάσταση, κορονοϊός, ειδήσεις, αρθραγραφία, συμβουλές, νέα,

Σας τσίμπησε τσούχτρα ή σφήκα; Πατήσατε αχινό; Δείτε τι πρέπει να κάνετε

Σας τσίμπησε τσούχτρα, φιδί ή σφήκα; Πατήσατε αχινό; Δείτε τι πρέπει να κάνετε

Τα τσιμπήματα εντόμων, μεδουσών (τσουχτρών), ακόμη και δαγκώματα φιδιών, είναι συνηθισμένα το καλοκαίρι. Αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι ταξιδεύουμε πιο συχνά προς την επαρχία λόγω διακοπών, άρα ερχόμαστε πιο κοντά στη φύση. Τα αποτελέσματα ποικίλλουν από ένα απλό εξάνθημα με φαγούρα έως και το θάνατο για τα άτομα που πάσχουν από σοβαρή αλλεργία. Είναι χρήσιμο λοιπόν να χρησιμοποιούμε εντομοαπωθητικές λοσιόν και σίτες στα παράθυρα ενώ τα άτομα που έχουν σοβαρό αλλεργικό πρόβλημα καλό είναι να έχουν μαζί τους τα απαραίτητα φάρμακα καθώς και να ενημερώνουν τους γύρω τους για το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν ώστε να τους βοηθήσουν αν χρειαστεί.

Τσούχτρες

Τέλη καλοκαιριού και έχουν εμφανιστεί στις περισσότερες ελληνικές θάλασσες. Σπάνια προξενεί σοβαρά προβλήματα στους λουόμενους. Αυτό που κυρίως συμβαίνει είναι ότι η περιοχή του σώματος που ήλθε σε επαφή με την τσούχτρα παρουσιάζει μία έντονη κοκκινίλα, με ή χωρίς φούσκωμα, που συνοδεύεται από έντονο τσούξιμο, πόνο ή φαγούρα. Τα ενοχλήματα αυτά προκαλούνται από μία τοξική ουσία που απελευθερώνεται από τα πλοκάμια της τσούχτρας.

Τι θα κάνετε

– Με ένα κομμάτι ύφασμα, απομακρύνετε τα πλοκάμια της τσούχτρας εάν έχουν κολλήσει πάνω στο δέρμα σας. Αν δεν μπορείτε εκείνη τη στιγμή να βρείτε ύφασμα, γεμίστε την χούφτα σας με άμμο και τρίψτε το σημείο του σώματος που είναι κολλημένα τα πλοκάμια της τσούχτρας.

– Απωθέστε πάνω στην επιφάνεια που έχει τσιμπηθεί πάγο ή κρύες κομπρέσες. Θα περιορίσει την κοκκινίλα.

– Αλείψτε την περιοχή με κορτιζονούχο κρέμα. Η κρέμα αυτή περιορίζει την τοπική φλεγμονώδη αντίδραση και ανακουφίζει γρήγορα από το τσούξιμο και την φαγούρα. Αν δεν υπάρχει τέτοια κρέμα χρησιμοποιήστε κομπρέσες με ξιδόνερο (1 μέρος ξίδι και 3 νερό). Θα περιορίσετε τη φαγούρα και το τσούξιμο.

Αν τα συμπτώματα είναι έντονα, και ιδιαίτερα αν δεν υποχωρούν μετά την εφαρμογή των τοπικών μέτρων, ίσως χρειαστεί να γίνει ένεση κορτιζόνης.

Σφήκα ή μέλισσα

Το τσίμπημα από σφήκα ή μέλισσα δημιουργεί αυτόματα πόνο και ερεθισμό. Ελέγξτε την περιοχή και εντοπίστε το κεντρί, το οποίο θα αφαιρέσετε με ένα τσιμπιδάκι. Να ξέρετε ότι η σφήκα δεν αφήνει κεντρί.

Τι θα κάνετε

– Τοποθετήστε κρύες κομπρέσες, κρύο νερό ή μια κομπρέσσα με ξίδι. Αν δεν έχετε κάτι από όλα αυτά μπορείτε να τοποθετήσετε πάνω στο τσίμπημα τη συσκευασία ενός παγωμένου αναψυκτικού. Αυτό θα ανακουφίσει από την φαγούρα και θα περιορίσει την φλεγμονή.
– Αν έχετε αλοιφή κατάλληλη για τα τσιμπήματα κάντε επάλειψη.
– Σπάνια, υπερευαίσθητα άτομα μπορούν να παρουσιάσουν αναφυλακτική αντίδραση στο τσίμπημα σφήκας ή μέλισσας που εκδηλώνεται με σοβαρή υπόταση, έντονο ιδρώτα, δύσπνοια και μελάνιασμα. Αν η κοκκινίλα προχωρά γρήγορα και μεγαλώνει, ή διαπιστώσετε κι άλλα συμπτώματα όπως δυσκολία στην αναπνοή, μελάνιασμα, έντονη εφίδρωση ή απώλεια των αισθήσεων μεταφέρετε το παιδί στο γιατρό- νοσοκομείο. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται σε τσιμπήματα που έγιναν στο λαιμό, στο στόμα ή στα μάτια.

Σκορπιοί-Φίδια

Τα τσιμπήματα από σκορπιούς και τα δαγκώματα από φίδια είναι πιο σπάνια στις μέρες μας.
Οι τοπικές δερματικές αντιδράσεις είναι οι ίδιες με τα τσιμπήματα από μέλισσες και σφήκες με μόνη διαφορά έναν πολύ έντονο τοπικό πόνο, που προκαλείται στο μέρος του τσιμπήματος ή του δαγκώματος.

Τι θα κάνετε

– Τα γενικά τοπικά μέτρα θα πρέπει να εφαρμόζονται (πάγος, παγωμένα επιθέματα, αλοιφή), ενώ η χορήγηση του αντιισταμινικού χαπιού θα πρέπει να συνοδεύεται και από την χορήγηση κάποιου παυσίπονου για την αντιμετώπιση του ισχυρού πόνου.

– Η ανάγκη για ένεση κορτιζόνης στις περιπτώσεις αυτές είναι πιο συχνή, ενώ θα πρέπει να απευθυνθείτε στην πλησιέστερη ιατρική μονάδα για να δει το τσίμπημα ο θεράπων ιατρός.

– Παλαιότερα συνήθιζαν να χαράσσουν με ξυραφάκι ή μαχαίρι του σημείο που είχε δαγκωθεί από φίδι με στόχο την αιμορραγία και την απομάκρυνση του δηλητηρίου, σήμερα όμως δεν συνιστάται διότι μπορεί να έχει το αντίθετο αποτέλεσμα δηλ. είσοδο μεγαλύτερης ποσότητας δηλητηρίου στην κυκλοφορία.

-Το ρούφηγμα, επίσης με το στόμα, του δηλητηρίου από κάποιο άλλο άτομο θα πρέπει να γίνεται με προσοχή και εφ’ όσον δεν υπάρχουν πληγές στο στόμα του ατόμου που θα κάνει το ρούφηγμα.
– Τέλος, για τα φίδια και τους σκορπιούς καλό θα είναι να απευθυνθείτε στο πλησιέστερο κέντρο υγείας γιατί ίσως χρειαστεί να γίνει αντιοφικός ορός.

Αχινός

Οι αχινοί αφθονούν στις ελληνικές θάλασσες. Καλό δείγμα από τη μια, αφού λέγεται πως όπου υπάρχουν αχινοί τα νερά είναι καθαρά, αλλά, από την άλλη, αν πατήσετε αχινό, χρειάζεται υπομονή μέχρι να βγουν οι βελόνες και να σταματήσει ο πόνος. Δεν πρόκειται βέβαια για κάτι σοβαρό ούτε υπάρχει λόγος ανησυχίας.

Τι θα κάνετε

– Καθαρίστε την περιοχή με λίγο οινόπνευμα ή και με λίγο νερό (κατά προτίμηση ζεστό γιατί βοηθά στην απομάκρυνση των αγκαθιών).
– Με ένα βαμβάκι που έχετε εμβαπτίσει στο λάδι περάστε αρκετές φορές την περιοχή όπου έχουν εισχωρήσει οι βελόνες. Το δέρμα θα μαλακώσει και οι βελόνες θα βγουν προς τα έξω.
– Με ένα τσιμπιδάκι καθαρό ή με μια βελόνα που θα έχετε πρώτα «κάψει», βγάλτε τα αγκάθια ένα-ένα. Απολυμάνετε την περιοχή με οινόπνευμα.
– Αν παραμείνουν κάποια αγκάθια μέσα στο δέρμα μην ανησυχείτε. Ρωτήστε το γιατρό σας αν δείτε ότι η περιοχή πρήζεται.

Διαβάστε επίσης

Ποια συμπτώματα της COVID-19 επιμένουν για περισσότερο από 1 έτος

Σταθεροποίηση του ιικού φορτίου σε υψηλά επίπεδα δείχνουν οι μετρήσεις του ΑΠΘ

Θέλετε να χάσετε βάρος; Φάτε όπως τα μωρά!

Exit mobile version