«Καμία γυναίκα δεν πρέπει να οδηγείται στο χειρουργείο με απλές ενδείξεις ευρημάτων στο μαστό, αν δεν προηγηθεί προεγχειρητική βιοψία, η οποία στα χέρια έμπειρου ακτινοδιαγνώστη μπορεί να αποκαλύψει πλήρως την καλοήθεια ή την κακοήθεια κι έτσι αυτή να μην υποστεί τη διπλή ταλαιπωρία ενός χειρουργείου», τονίζει ο κ. Πέτρος Μαλακάσης, Διευθυντής του Απεικονιστικού Τμήματος Διάγνωσης Μαστού & Οστεοπόρωσης της Ευρωκλινικής Αθηνών και Διευθυντής στην Ψηφιακή Τομοσύνθεση και Διάγνωση.
Οταν είναι μικρό το εύρημα, αυτό εξαφανίζεται με την αναρρόφηση και στο σημείο εκείνο αφήνεται ένα μικρό κλιπ από τιτάνιο, ώστε στην περίπτωση που υπάρχει κακοήθεια να βοηθηθεί ο χειρουργός να εντοπίσει άμεσα την περιοχή στην οποία και θα επέμβει για να αφαιρέσει την υπολειπόμενη νόσο.
Άσκοπο το χειρουργείο σε 8 στις 10 περιπτώσεις
«Υπολογίζουμε πως οκτώ στις δέκα γυναίκες θα είχαν αποφύγει το χειρουργείο με τη λύση της στερεοτακτικής βιοψίας με αναρρόφηση, διαδικασία που δεν είναι χειρουργική πράξη, μιας και πραγματοποιείται χωρίς ιδιαίτερη προετοιμασία της εξεταζόμενης, με ελάχιστη τοπική αναισθησία και με μια μικρή τομή στο δέρμα για την οποία δεν χρειάζονται ράμματα» προσθέτει, «ενώ είναι σημαντικό να τονιστεί πως δεν χρειάζεται παραμονή στο νοσοκομείο».
Η βιοψία γίνεται με την βοήθεια ψηφιακού μαστογράφου, μόνο με τοπική ανασιθησία, και χωρίς κάποια ιδιαίτερη προετοιμασία της εξεταζόμενης, η οποία απλώς θα πρέπει να μην έχει πάρει ασπιρίνη ή αντιπηκτική αγωγή για τουλάχιστον 3 μέρες πριν. Η διαδικασία πραγματοποιείται μέσω μια μικρής τομής στο δέρμα, η οποία δεν χρειάζεται καν ράμματα.
Πλεονεκτήματα βιοψίας
Πέραν των άλλων πλεονεκτημάτων της μη χειρουργικής βιοψίας – η οποία είναι ιατρική πράξη με μηδαμινές παρενέργειες- θα πρέπει να επισημανθεί και το κόστος της το οποίο είναι σημαντικά μικρότερο από εκείνο της χειρουργικής βιοψίας, δεδομένου ότι δεν απαιτείται νοσηλεία.
Διαβάστε επίσης
Πόνος στον μαστό: Πότε πρέπει να ανησυχήσω
Τα πάντα για τις προθέσεις σιλικόνης και την αυξητική στήθους