Ανοικτή επιστολή προς τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, απέστειλε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαστηριακών Ιατρών, προκειμένου να εκφράσει τους φόβους της για την επιβίωση του κλάδου, από το τεχνητό χρέος του clawback. Η επιστολή συνοδεύεται από εκτενή φάκελο τεκμηρίωσης — μελέτες, υπομνήματα, αποφάσεις, διεθνείς καταγγελίες — που αναδεικνύουν ένα μείζον πρόβλημα Δημόσιας Υγείας, το οποίο μέχρι σήμερα δεν έχει λάβει τη δημοσιότητα που του αναλογεί.
Η ανοιχτή αυτή επιστολή δεν αποτελεί ένα ακόμη κλαδικό αίτημα, αναφέρει η Ομοσπονδία. “Είναι κραυγή αγωνίας ενός ολόκληρου επιστημονικού πεδίου, το οποίο απειλείται με κατάρρευση.
Το clawback, που πλέον ξεπερνά το 45%, επιβάλλεται οριζόντια και αδιάκριτα σε γιατρούς που δεν έχουν καμία απολύτως ευθύνη ή δυνατότητα παρέμβασης στη συνταγογράφηση. Την ίδια στιγμή, η Πολιτεία αρνείται να εφαρμόσει τα ίδια τα επιστημονικά πρωτόκολλα που θεσμοθέτησε, υποχωρώντας σε συντεχνιακές πιέσεις”, σημειώνει και εξηγεί:
Το αποτέλεσμα; Ένα τεχνητό χρέος που στραγγαλίζει περισσότερα από 1.200 διαγνωστικά ιατρεία, οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στη διάλυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, και αφήνει εκατομμύρια πολίτες –ιδίως στην περιφέρεια– χωρίς πρόσβαση σε βασικές εργαστηριακές διαγνωστικές εξετάσεις.
Η επιστολή τεκμηριώνει:
- Την αποτυχία εφαρμογής των νόμων και των διαγνωστικών πρωτοκόλλων (παρά το ότι υπάρχουν δεκάδες ΦΕΚ από το 2014 και μετά).
- Την αντισυνταγματικότητα και ηθική αυθαιρεσία της οριζόντιας επιβολής clawback, όπως καταγγέλλεται επίσημα από ευρωπαϊκούς ιατρικούς οργανισμούς (CPME, UEMS, FEMS, CEOM, κ.ά.).
- Την εγκατάλειψη του ελέγχου της υπερσυνταγογράφησης, η οποία οδηγεί σε εκτόξευση του κόστους, και τελικά στη χρεοκοπία των μικρών εργαστηρίων.
- Τον άμεσο κίνδυνο για τη Δημόσια Υγεία, καθώς χάνεται το πιο προσβάσιμο και προληπτικό κομμάτι του συστήματος υγείας.
- Την υποτίμηση και ηθική αποδυνάμωση των ίδιων των επιστημόνων, των εργαστηριακών ιατρών, οι οποίοι όχι μόνο καλούνται να επιβιώσουν οικονομικά κάτω από συνθήκες ασφυξίας, αλλά και αντιμετωπίζονται από την Πολιτεία με εχθρότητα, καχυποψία και μένος. Η επαγγελματική τους υπόσταση και κοινωνική προσφορά απαξιώνονται σιωπηρά, με διοικητικές πρακτικές που τους μετατρέπουν σε αριθμούς προς αφαίρεση και όχι σε λειτουργούς υγείας προς ενίσχυση.
Κύριο ζητούμενο της επιστολής δεν είναι η εξαίρεση, αλλά η τήρηση των νόμων και των αρχών του Ιατρικού Δικαίου, σημειώνει η Ομοπονδία Εργαστηριακών γιατρών. Το κράτος δεν μπορεί να λειτουργεί τιμωρητικά απέναντι σε γιατρούς που δεν αποφασίζουν ούτε εκτελούν την υπέρμετρη συνταγογράφηση, αλλά απλώς την υλοποιούν.
Δείτε την ανοικτή επιστολή των εργαστηριακών γιατρών προς τον πρωθυπουργό
ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ.docx
photo Shutterstock