Healthstories.gr – υγεία, διατροφή, ομορφιά, φυσική κατάσταση, κορονοϊός, ειδήσεις, αρθραγραφία, συμβουλές, νέα,

ΕΟΔΥ: Αύξηση κρουσμάτων γαστρεντερίτιδας στην Ελλάδα – Πρόληψη και χρήσιμες συμβουλές

EODY gastrenteritida

Οι ιογενείς γαστρεντερίτιδες είναι λοιμώξεις του γαστρεντερικού συστήματος που προκαλούνται από ιούς και χαρακτηρίζονται, όπως αναφέρει ο ΕΟΔΥ, από υδαρή διάρροια, έμετο, κράμπες στην κοιλιακή χώρα, ναυτία και μερικές φορές πυρετό. Κάποιες φορές μπορεί να εκδηλωθούν συμπτώματα όπως κεφαλαλγία και αρθραλγίες. Οι ασθενείς αναρρώνουν συνήθως χωρίς επιπλοκές, με εξαίρεση τα βρέφη, τους ηλικιωμένους και τα ανοσοκατεσταλμένα άτομα που μπορεί να εμφανίσουν βαρύτερη κλινική εικόνα.

Οι ιοί που προκαλούν ιογενή γαστρεντερίτιδα μεταδίδονται κατά κανόνα από άτομο σε άτομο, μέσω επαφής με μολυσμένες επιφάνειες ή αντικείμενα, καθώς και μέσω της κατανάλωσης μολυσμένου τροφίμου ή νερού. Αύξηση της συχνότητας εμφάνισής τους παρατηρείται συνήθως τους χειμερινούς μήνες, ενώ οι συχνότερα αναγνωριζόμενοι ιοί είναι οι νοροϊοί.

Πρόσφατα δημοσιευμένα δεδομένα υπέδειξαν ότι κατά την περίοδο Ιούλιος 2023-Ιούνιος 2024, καταγράφηκε ιδιαίτερα αυξημένη δραστηριότητα γαστρεντερίτιδας από νοροϊό GII.17 σε τουλάχιστον έξι χώρες της Ευρώπης, ενώ παρόμοια τάση σημειώθηκε και στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Παράλληλα σημειώθηκε αύξηση της ανίχνευσης του γονότυπου GII.17 έναντι του GII.4, που είχε επικρατήσει τα τελευταία έτη.

Σύμφωνα με τα δεδομένα του ΕΟΔΥ την περίοδο Μάιος 2024-Οκτώβριος 2024 καταγράφηκαν επτά εξάρσεις κρουσμάτων γαστρεντερίτιδας ανά την επικράτεια, στις οποίες ο υπεύθυνος μικροοργανισμός ήταν ο νοροϊός, ενώ ο αντίστοιχος αριθμός εξάρσεων ήταν 1-2, ανά έτος, κατά μέσο όρο τα προηγούμενα έτη.

Χρήσιμες συμβουλές

Ο νοροϊός μεταδίδεται εύκολα ωστόσο η υιοθέτηση των ακόλουθων μέτρων συμβάλει στον περιορισμό της μετάδοσής του:

Έπειτα από ένα επεισόδιο εμέτου ή διάρροιας:

Σχολαστικό πλύσιμο μολυσμένων με εμέσματα ή διαρροϊκά κόπρανα υφασμάτων

Αφαιρούμε αμέσως και πλένουμε υφάσματα που μπορεί να έχουν εμέσματα ή διαρροϊκά κόπρανα:

Ασφαλής χειρισμός και προετοιμασία τροφίμων

Πριν την προετοιμασία και την κατανάλωση των τροφίμων:

Η περίοδος επώασης του νοροϊού είναι 12-48 ώρες. Οι ασθενείς μεταδίδουν τον ιό κυρίως όσο έχουν συμπτώματα, αλλά πιθανόν και πριν αυτά εκδηλωθούν, ενώ είναι μεταδοτικοί έως και 48 ώρες μετά την αποδρομή τους.

Όταν κάποιος νοσεί από ιογενή γαστρεντερίτιδα, θα πρέπει για όσο διαρκούν τα συμπτώματά του και για διάστημα τουλάχιστον 48 ωρών μετά την υποχώρησή τους:

Λόγω του ότι οι γαστρεντερίτιδες από νοροϊό χαρακτηρίζονται από υψηλή μεταδοτικότητα με αποτέλεσμα να οδηγούν σε επιδημίες μεγάλης έκτασης, το προσωπικό των δομών όπου παρατηρείται υψηλός συγχρωτισμός όπως νοσοκομεία, Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων, βρεφονηπιακοί σταθμοί πρέπει να είναι ενημερωμένο σχετικά με τα μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης εξάρσεων κρουσμάτων γαστρεντερίτιδας, αναφέρει ο ΕΟΔΥ.

Photo Shutterstock

Διαβάστε επίσης 

ΕΟΔΥ: Τι περιλαμβάνει το Πρωτόκολλο για τη γρίπη των πτηνών – Webinars για τα εμβόλια

Δωρεάν εξετάσεις και γυαλιά στους φιλοξενούμενους του Γηροκομείου Αθηνών

Exit mobile version