Healthstories.gr – υγεία, διατροφή, ομορφιά, φυσική κατάσταση, κορονοϊός, ειδήσεις, αρθραγραφία, συμβουλές, νέα,

Γεωργιάδης: Νέο σύστημα με κωδικό ΟΤΡ στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση

Adonis sxediasmos meta tis evroekloges

Σε αλλαγές στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφης σχεδιάζει να προχωρήσει το υπουργείο Υγείας, όπως δήλωσε το πρωί της Τρίτης ο Άδωνις Γεωργιάδης μετά την αποκάλυψη της δράσης κυκλωμάτων εις βάρος του ΕΟΠΥΥ με τη ζημία να ξεπερνά τα 3,5 εκατ. ευρώ.

Όπως είπε σε τηλεφωνική παρέμβασή του στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Υγείας «παρά την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, τεχνικά δύναται, με ΑΜΚΑ ανθρώπου που δεν μπορεί να το δει και να σε καταγγείλει, να κάνεις εικονικές συνταγογραφήσεις».

Γι’ αυτό, όπως εξήγησε, σχεδιάζεται ένα νέο σύστημα ασφαλείας, το οποίο αφορά στην αποστολή κωδικού OTP στο κινητό για συναίνεση στη συνταγογράφηση, διαδικασία που ακολουθείται ήδη σε τραπεζικές συναλλαγές.

Ο υπουργός Υγείας, μάλιστα, διεμήνυσε «θα τους ελέγξουμε όλους» αναφέροντας ότι ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα και σε άλλες περιοχές, όπου γιατροί προχωρούν σε ηλεκτρονική συνταγογράφηση που υπερβαίνει κατά πολύ τον μέσο όρο των συνταγογραφήσεων άλλων γιατρών της ίδιας ειδικότητας.

Αναφερόμενος στο φάρμακο Ozempic για τον διαβήτη και την παχυσαρκία, ο υπουργός Υγείας είπε πως θα ζητήσει από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ) να διερευνήσει το τι έχει γίνει με τα αποθέματα φαρμακαποθηκών και φαρμακείων.

Με χθεσινή ανακοίνωση, οι υπεύθυνοι του ΕΟΦ ζητούν από τις φαρμακαποθήκες να δηλώσουν, έως τις 5 σήμερα το απόγευμα, τα αποθέματά τους για φαρμακευτικά προϊόντα τα οποία βρίσκονται σε απαγόρευση εξαγωγών.

Υπενθυμίζεται ότι χθες Δευτέρα έγινε γνωστό πως η Ελληνική Αστυνομία εξάρθρωσε δύο εγκληματικές οργανώσεις, τα μέλη των οποίων δραστηριοποιούνταν στη διάπραξη κακουργηματικών απατών σε βάρος του ΕΟΠΥΥ, μέσω εικονικής συνταγογράφησης φαρμακευτικών σκευασμάτων.

Σε ανακοίνωσή της η ΕΛ.ΑΣ. ότι, μεταξύ των φαρμάκων που ψευδώς συνταγογραφούσαν, περιλαμβάνονται ναρκωτικά καθώς και άλλες ψυχότροπες ουσίες, ενώ ορισμένα από τα φάρμακα βρίσκονται σε έλλειψη, τόσο στην ελληνική, όσο και στη διεθνή αγορά.

Η συνολική ζημία του ΕΟΠΥΥ ξεπερνά τα 3.500.000 ευρώ, ενώ κατασχέθηκαν πάνω από 9.000 φαρμακευτικά σκευάσματα και χρηματικό ποσό άνω των 450.000 ευρώ.

Διαβάστε επίσης

Τρομακτική αύξηση θανάτων έως και 50% προβλέπεται μέχρι το 2050, εξαιτίας της μικροβιακής αντοχής

Γυναικολογική Ογκολογία: Τα σοφά λόγια δύο ογκολόγων προς τις γυναίκες και η ομάδα “Εριφύλη”

Exit mobile version