Healthstories.gr – υγεία, διατροφή, ομορφιά, φυσική κατάσταση, κορονοϊός, ειδήσεις, αρθραγραφία, συμβουλές, νέα,

Πειθαρχική δίωξη στους γιατρούς και φαρμακοποιούς που εξαπατούσαν τον ΕΟΠΥΥ – Δικαστικά θα κινηθεί ο Οργανισμός

ΠΙΣ Λάθος η κατάργηση συνταγογράφησης του αντιγριπικού εμβολίου.jpg

Δύο διαφορετικές εγκληματικές οργανώσεις, τα μέλη των οποίων δραστηριοποιούνταν στη διάπραξη κακουργηματικών απατών σε βάρος του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), μέσω εικονικής συνταγογράφησης φαρμακευτικών σκευασμάτων, εξαρθρώθηκαν από τη Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας.

Για την υπόθεση συνελήφθησαν συνολικά 16 μέλη των οργανώσεων, μεταξύ των οποίων 4 ιατροί Δημοσίων Δομών Υγείας σε Αττική και Βοιωτία, 10 ιδιοκτήτες και υπάλληλοι 8
φαρμακείων στην Αττική, 1 ιατρικός επισκέπτης εταιρείας παραγωγής φαρμάκων και 1
άτομο που είχε το ρόλο του μεσάζοντα.

Κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων, περισσότερα από 9.000 φαρμακευτικά σκευάσματα
καθώς και 451.140 ευρώ, με τη συνολική ζημιά του Οργανισμού λόγω της ψευδούς
συνταγοράφησης σε 3.516 ΑΜΚΑ, να ξεπερνά τα 3.500.000 ευρώ. Ορισμένα δε από τα
φάρμακα που ψευδώς συνταγογραφούσαν, βρίσκονται σε έλλειψη.

Η αντίστροφη μέτρηση για την αποδόμηση της δράσης των εγκληματικών οργανώσεων ξεκίνησε έπειτα από τις καταγγελίες δύο γυναικών που κατάλαβαν ότι κάτι δεν πάει καλά.

Το κατηγορητήριο περιλαμβάνει κατά περίπτωση βαριές αξιόποινες πράξεις που τιμωρούνται από το νόμο σε βαθμό κακουργήματος .

Αυτές είναι:

1. Διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης
2. Συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση
3. Απάτη κατά ΝΠΔΔ άνω 120.000 ευρώ
4. Ψευδής βεβαίωση κατά ΝΠΔΔ άνω των 120.000 ευρώ
5. Πλαστογραφία κατά ΝΠΔΔ  άνω των 120.000
6. Διακεκριμένη διακίνηση ναρκωτικών τελεσθείσα από ιατρό
7.Παράβαση νόμου περί προσωπικών δεδομένων με σκοπό προσπορισμό οφέλους άνω των 120.000
8. Ξέπλυμα μαύρου χρήματος άνω των 120.000 στο πλαίσιο εγκληματικής οργάνωσης.

Επιπλέον οι κατηγορούμενοι βαρύνονται με πλημμελήματα, όπως:

1.Κυκλοφορία επιβλαβών  φαρμάκων
2.Βία κατά υπαλλήλου

Οι συλληφθέντες έχουν παραπεμφθεί σε ανακριτή και έχουν ζητήσει προθεσμία  εντός της εβδομάδος για να προετοιμάσουν την απολογία τους.

Πειθαρχική δίωξη 

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, επ’ αφορμής των αποκαλύψεων, για εμπλοκή ιατρών, σε παράνομες συνταγογραφήσεις επισημαίνει ότι καταδικάζει απερίφραστα παραβατικές συμπεριφορές μελών του ιατρικού κόσμου που προκαλούν βλάβη στη δημόσια υγεία και αποβαίνουν επιζήμιες για το σύστημα υγείας. Ο ΙΣΑ αναμένει από την εισαγγελία τα στοιχεία των ιατρών που συνελήφθησαν προκειμένου να προχωρήσει στις πειθαρχικές διώξεις, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του.

Από την πλευρά του ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ) εξέφρασε την έντονη αντίθεσή του και καταδίκασε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο κάθε παραβατική συμπεριφορά από την πλευρά των φαρμακοποιών, υπογραμμίζοντας ότι τέτοιες ενέργειες, πέρα από το ότι είναι παράνομες, επιφέρουν σοβαρές συνέπειες τόσο στα ασφαλιστικά ταμεία όσο και στη δημόσια υγεία και το δημόσιο συμφέρον γενικότερα.

Ανακοίνωση ΠΦΣ 

«Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος καταδικάζει απερίφραστα κάθε παραβατική συμπεριφορά φαρμακοποιού η οποία καθίσταται επιζήμια για τα ασφαλιστικά ταμεία και προκαλεί βλάβη στη δημόσια υγεία και το δημόσιο συμφέρον και ζητά να επιβληθούν παραδειγματικά οι προβλεπόμενες από τη νομοθεσία ποινές για τους παραβάτες. Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος θα ξεκινήσει άμεσα τη διαδικασία για την πειθαρχική δίωξη των εν λόγω φαρμακοποιών».

Δικαστικά θα κινηθεί ο ΕΟΠΥΥ

Όσοι επιχειρούν απάτη σε βάρος του ΕΟΠΥΥ και των ασφαλισμένων του οδηγούνται στην δικαιοσύνη, αναφέρει ο ΕΟΠΥΥ με αφορμή την εξάρθρωση κυκλωμάτων εικονικών συναταγογραφήσεων με εκατομμύρια ευρώ ζημιά για τον Οργανισμό.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση, μετά από διεξοδική έρευνα των αρμόδιων υπηρεσιών του ΕΟΠΥΥ, απεστάλησαν στην Οικονομική Αστυνομία προς διερεύνηση τον Οκτώβριο του 2023, δύο πλήρεις φάκελοι με ενδείξεις συστημικής απάτης ιατρών και φαρμακοποιών σε βάρος του ΕΟΠΥΥ, βάσει των οποίων η Οικονομική Αστυνομία, μετά και από τη δική της έρευνα με τα δικά της μέσα κατέληξε στη σύλληψη ιατρών, φαρμακοποιών και λοιπών εμπλεκομένων σε δύο εγκληματικές οργανώσεις, όπως αναφέρεται στο από 16/9/2024 δελτίο τύπου της Αστυνομίας.

«Οι έμπειροι ιατροί και φαρμακοποιοί του ΕΟΠΥΥ, συνδύασαν τους στοχευμένους ελέγχους που διενεργούνται συστηματικά το τελευταίο δωδεκάμηνο από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ για την τήρηση των περιορισμών αποζημίωσης σε φάρμακα σιδήρου, βιταμίνης D και μαγνησίου με τους επικαιροποιημένους από τις αρχές του 2024 ελέγχους του ορίου συνταγογράφησης (πλαφόν) με καταγγελίες ασφαλισμένων για εν αγνοία τους συνταγογράφηση και εκτέλεση στα ΑΜΚΑ τους σκευασμάτων, μεταξύ άλλων και της νομοθεσίας περί ναρκωτικών».

Σύμφωνα με τον ΕΟΠΥΥ, μετά από διασταυρώσεις στα πληροφοριακά συστήματα του ΕΟΠΥΥ και στον Φάκελο Ασφάλισης Υγείας και, εκτός από τις συνταγογραφήσεις εκτός ενδείξεων και υπερδοσολογήσεις σκευασμάτων συγκεκριμένων εταιρειών παρατηρήθηκε σε συνταγογραφήσεις ιατρών ομοιότητες στις διαγνώσεις, τα φαρμακευτικά σκευάσματα, τις δραστικές ουσίες και τις δοσολογίες, αλλά και ποσοστά υψηλής εκτέλεσης όσον αφορά το πλήθος και την αξία των συνταγών σε συγκεκριμένα φαρμακεία.

Η διαπιστωμένα υψηλή παραβατικότητα των ιατρών από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ οδήγησε τον ΕΟΠΥΥ στον καταλογισμό της ζημίας που διαπιστώθηκε στους συνταγογράφους ιατρούς και στην επιβολή των προβλεπόμενων κυρώσεων και ο ΕΟΠΥΥ θα κινηθεί δικαστικώς για τη διασφάλιση των συμφερόντων του, καταλήγει η ανακοίνωση του Οργανισμού.

Η Διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ, Θεανώ Καρποδίνη, δήλωσε σχετικά: «Από την πρώτη στιγμή
που εντοπίσαμε μη συνηθισμένες συμπεριφορές στη συνταγογράφηση συγκεκριμένων
φαρμάκων, απευθυνθήκαμε, με τα στοιχεία τα οποία είχαμε, στις Αρχές. Και σήμερα
βλέπουμε την εξιχνίαση από την Οικονομική Αστυνομία για άλλη μία φορά ενός
οικονομικού εγκλήματος. Να θυμίσω ότι έχω δηλώσει επανειλημμένα πώς τα χρήματα
του ΕΟΠΥΥ είναι χρήματα των φορολογούμενων πολιτών, τα οποία όχι απλά
σεβόμαστε, αλλά και υπερασπιζόμαστε. Κάθε φορά που παρατηρούμε συμπεριφορές
και πρακτικές οι οποίες δημιουργούν έστω και την παραμικρή υπόνοια, θα
προσφεύγουμε στη Δικαιοσύνη. Ο ΕΟΠΥΥ είναι εδώ για να υπηρετεί τους ασθενείς και
τη Δημόσια Υγεία».

Photo Shutterstock

Διαβάστε επίσης 

Απάτες σε βάρος του ΕΟΠΥΥ ύψους 3,5 εκατ. ευρώ – Συνελήφθησαν 16 άτομα

Θωρακίζεται η Ελλάδα έναντι της νόσου mpox – Σε λειτουργία 6 νέα εμβολιαστικά κέντρα

Exit mobile version