Το Taste Atlas, που αναδεικνύει τα καλύτερα εδέσματα ολόκληρου του κόσμου, πλημμύρισε από ελληνικές γεύσεις, με τα φαγητά και τα γλυκά της Ελλάδας να καταλαμβάνουν τις πρώτες θέσεις σε αντίστοιχες κατηγορίες.
Η Ελλάδα συνεχίζει να πρωταγωνιστεί στις κατηγορίες του Taste Atlas, όπως και τις προηγούμενες χρονιές, αλλά φέτος απέσπασε ακόμα περισσότερες πρωτιές, μετά τις ψήφους των αναγνωστών του Taste Atlas.
Η ελληνική κουζίνα δεν απέσπασε μία ή δύο θέσεις αλλά 4, δηλαδή το 40% της πρώτης 10άδας των καλύτερων φαγητών στον κόσμο – γλυκά και αλμυρά- που παρασκευάζονται με φύλλο.
Οι ελληνικές γεύσεις με φύλλο
Η μπουγάτσα Θεσσαλονίκης στην 1η θέση
Τα τρίγωνα Πανοράματος στην 3η θέση
Η σκοπελίτικη τυρόπιτα στην 7η θέση
«Είναι η τυρόπιτα που παρασκευάζεται παραδοσιακά στο νησί της Σκοπέλου. Χρησιμοποιείται ντόπιο κατσικίσιο γάλα, φέτα και ελαιόλαδο από την περιοχή της Σκοπέλου για τη γέμιση. Τηγανίζεται συνήθως σε καυτό λάδι μέχρι να ροδίσει και να γίνει τραγανή και από τις δύο πλευρές, αν και μπορεί να ψηθεί και στον φούρνο».
Η παραδοσιακή τυρόπιτα στη 10η θέση
«Η τυρόπιτα είναι ένα δημοφιλές ελληνικό σνακ που αποτελείται από φύλλα ζύμης που είναι γεμάτα με συνδυασμό τυριού (συνήθως φέτα) και αυγών. Το πιάτο συνήθως τυλίγεται σε τριγωνικά κομμάτια και αλείφεται με λιωμένο βούτυρο πριν το ψήσιμο. Την τυρόπιτα την συναντάμε σχεδόν σε κάθε ελληνικό φούρνο, αν και συνήθως σερβίρεται ως ορεκτικό, συνοδεύοντας πολλά άλλα φαγητά στο τραπέζι», σημειώνει.
Οι ελληνικές γεύσεις στα μαγειρευτά φαγητά που ξεχώρισαν
Το παστίτσιο, από τα πλέον αγαπημένα φαγητά μικρών και μεγάλων στην Ελλάδα, έχει αγαπηθεί και παγκοσμίως, καθώς βρίσκεται στην 5η θέση ανάμεσα στα 100 καλύτερα μαγειρευτά φαγητά στον κόσμο, σύμφωνα με το Taste Atlas.
Εκτός από το παστίτσιο, στη λίστα των Top 100 Casseroles in the World συμπεριλαμβάνονται επίσης το γιουβέτσι, που βρίσκεται στην 9η θέση, ενώ φυσικά δεν θα μπορούσε να λείπει ο μουσακάς, ο οποίος καταλαμβάνει τη 15η θέση.
Παστίτσιο
Ωστόσο, αυτό το πιάτο πήρε το όνομά του από το ιταλικό pasticcio, μια μεγάλη οικογένεια πιτών με ζυμαρικά και ραγού. Το παστίτσιο είναι για τους Έλληνες ό,τι είναι τα λαζάνια για τους Ιταλούς και ό,τι είναι τα mac and cheese για τους Αμερικανούς – έντονα αρωματικά, πλούσια και κολλώδη στρώματα σωληνοειδών ζυμαρικών σε μια πλούσια σάλτσα που αποτελείται από ντομάτες και κιμά αρνιού, που ολοκληρώνεται με σάλτσα μπεσαμέλ και, ιδανικά, πασπαλίζεται με τριμμένο κεφαλοτύρι ή κασέρι».
Γιουβέτσι
Η παράδοση προτείνει τη χρήση δύο τύπων ζυμαρικών και την επικάλυψη με μια στρώση τριμμένου τυριού. Το γιουβέτσι, που πήρε το όνομά του από τα τουρκικά πήλινα σκεύη, είναι ένα συνηθισμένο γεύμα που σερβίρεται σε μεγάλες οικογενειακές συγκεντρώσεις και σε διάφορες εορταστικές περιστάσεις».
Μουσακάς
Είναι πιθανό ο μουσακάς να έχει μεσανατολικές ρίζες και να εισήχθη όταν οι Άραβες έφεραν τη μελιτζάνα στην Ελλάδα. Το ελληνικό του όνομα μουσακάς προέρχεται από το τουρκικό musakka, το οποίο προήλθε από την αραβική λέξη musaqqa’ah, που σημαίνει παγωμένος.
Ο μουσακάς δεν είναι ένα καθημερινό πιάτο – ψήνεται ως ειδικό κέρασμα για τους καλεσμένους και την οικογένεια τις γιορτινές ημέρες. Ο μουσακάς είναι εξαιρετικά υγιεινός λόγω της αφθονίας των λαχανικών που χρησιμοποιούνται στο πιάτο. Κόβεται συνήθως σε τετράγωνα και σερβίρεται ζεστός, όχι καυτός, καθώς το πιάτο χρειάζεται λίγο χρόνο ξεκούρασης για να σφίξει».
Στη θέση 57 βρίσκεται το πατατάτο, ένα παραδοσιακό πιάτο από την Αμοργό, με κατσικάκι κοκκινιστό και πατάτες στην κατσαρόλα, και στην 60ή ο καλόγερος από τη Νάξο. Το δημοφιλές αυτό πιάτο του νησιού είναι στην πραγματικότητα μελιτζάνες με κοκκινιστό μοσχάρι.
Διαβάστε επίσης
Χάρβαρντ: Οι ακραίες θερμοκρασίες αυξάνουν δραματικά τα εγκεφαλικά επεισόδια
Π. Κατσίβελας: Οι δυνατότητες του ΕΚΕΑ, το «στοίχημα» και το νέο νομοσχέδιο για την αιμοδοσία